Catedra de Limba romana de la „Cuza”, „deconspirata” de un universitar pensionar

miercuri, 25 octombrie 2006, 20:35
4 MIN
 Catedra de Limba romana de la „Cuza”, „deconspirata” de un universitar pensionar

Decanul efemer, un bun specialist care vorbeste usor si convingator
Daca ar fi sa evaluam dupa numarul paginilor care i-au fost „dedicate” am putea spune ca „personajul principal” al cartii este „decanul efemer de imediat dupa 1989”, adica prof. dr. Dumitru Irimia, dupa cum aveau sa ne spuna cunoscatorii. De altfel, conflictele dintre cei doi profesori sint cunoscute de toti membrii catedrei si chiar ai facultatii.

„Decanul efemer de imediat dupa 1989 … este un bun specialist (nu cel mai bun, cum se caracterizeaza singur), un om care vorbeste usor si convingator (in mod special la anumite ocazii mai mult sau mai putin solemne) si care (prin zimbetul pe care stie cind si cum sa-l afiseze) cistiga interlocutorul”, incepe Corneliu Dimitriu prezentarea pesonajului sau.
Caracterizarea continua cu observatii precum „persoana in atentie a facut multora rau” sau cu relatarea unui episod conform caruia acesta ar fi profitat de functia de decan pe care o detinea pentru a-si completa norma didactica cu o serie de ore. „Decanul efemer de imediat dupa 1989 a trecut orele disputate in propria-i norma (desi potrivit regulii, acestea trebuiau sa fie in norma mea). Mergind la decanat pentru a protesta, decanul efemer de imediat dupa 1989 mi-a spus ca orele in cauza i se cuvin lui ca «recompensa» pentru ce face el pentru facultate”, spune Corneliu Dimitriu in cartea sa.
Un conferentiar de la Litere a aplicat metoda de vot „Norica Nicolai”
„Dezvaluirile” fostului profesor nu se opresc aici. Conf. dr. Dumitru Nica, din cadrul aceleiasi catedre, a fost si el transformat in personaj de carte. „O data, cind in catedra s-a votat, voturile au fost cu unul in plus (s-a constatat ulterior ca acel vot in plus a fost dat de persoana in atentie, care persoana a votat si pentru fiica sa, aflata in strainatate; in paranteza mentionez si ca fiica persoanei avute aici in vedere face parte din Catedra de limba romana, dar nu are specializarea in limba romana”, spune Dimitriu.

Nici decanul actual al facultatii, prof. dr. Iulian Popescu, nu a scapat de „penelul creator” al autorului, principala acuzatie adusa acestuia fiind aceea ca promoveaza favoritismele in cadrul facultatii. Astfel, pe tot parcursul prezentarii sale, Corneliu Dimitriu completeaza titlul de decan al facultatii de Litere cu precizarea „mai exact al sectiilor de limbii straine in general si al sectiei de limba franceza in special”. „La decanul Facultatii de Litere (practic al unei sectii din facultate), trebuie facuta distinctia intre aparenta si esenta (cind vrea sa lase sa se creada ca apara pe cineva care nu apartine sectiei protejate, decanul la care ne referim se apara de fapt pe sine sau pe cei care colaboreaza «in genunchi»)”, scrie Corneliu Dimitriu.
In „memoriile” fostului profesor de la Litere mai sint mentionati actualul sef al catedrei de limba romana, fost student, care i-ar fi „furat” orele de la master pentru a le trece in norma proprie, un alt profesor din cadrul aceleiasi catedre care „s-a pretat la luarea a doua indemnizatii de doctorat pentru alcatuirea unui singur referat de doctorat”, un cadru didactic care „la o sesiune stiintifica din alt centru universitar s-a trecut in program ca prof. dr., dar el nu avea atunci titlul de profesor universitar”.
Prof. Dimitriu isi aminteste si de un coleg de la alta catedra care inaintea unui examen de-al sau l-a rugat „sa fie atent cu o anumita studenta (in limbajul curent, aceasta se cheama pila)”.
„Nu stiu cit de reale sint informatiile”
Desi plina de acuzatii, mai mult sau mai putin subtile, ultima aparitie editoriala a prof. Dimitriu a stirnit mai degraba amuzamentul cadrelor didactice din cadrul facultatii. „Ce pot sa spun? Domnul Dimitriu este iesit la pensie. Nu are activitate prea multa. Se mai scriu si carti in astfel de situatii. Oricum, sper sa se verifice informatiile, si sa nu se dea crezare la toate cele scrise acolo”, ne-a spus amuzat prof. dr. Dumitru Irimia.
„Domnul Dimitriu are acum mult timp liber. Cred ca asa se explica aceasta carte. Nu stiu cit de reale sint informatiile sale, nu am citit cartea”, ne-a spus si prof. dr. Stefan Avadanei din cadrul Catedrei de Limba si Literatura engleza.
Cartea prof. Dimitriu a reusit totusi sa si supere unele persoane. Astfel, decanul facultatii, prof. dr. Iulian Popescu, s-a enervat instantaneu cind l-am intrebat despre cartea fostului sau coleg. „E o atmosfera placuta acum in facultate si nu as vrea sa o compromit. Este treaba domnului Dimitriu daca a vrut el sa scrie acum o carte, dar nu vreau sa comentez nimic”, ne-a spus decanul Popescu.
„Universitari preocupati de urcusul social”
Autorul cartii nu a fost nici el prea interesat de reactiile pe care le-a stirnit. Cartea a fost scrisa pentru el insusi, dar si pentru urmatoarele generatii de cadre didactice ale facultatii, spune el, si nu pentru cei mentionati in lucrare. „«Lumea vazuta de mine» imi foloseste mie, permitindu-mi sa exteriorizez ceea ce reprezinta adevarul meu despre lumea in care mi-am dus viata”, dar si „acelora care ar vrea… sa vada cum unii specialisti de prima marime, preocupati de urcusul social, au schimbat (ca pe o pereche de pantofi uzati!) doctrina comunista desueta cu una sau alta dintre doctrinele la moda (ca si cum ar fi amnezici sau ar considera ca sint amnezici cei printre care traiesc)”, isi incheie cartea Corneliu Dimitriu.
Lucrarea fostului profesor de la Litere nu a fost pastrata doar pentru fostii colegi. De circa doua saptamini ea a fost distribuita si in librariile din Iasi.

Comentarii