Ce ii asteapta pe elevi si profesori in 2007

vineri, 05 ianuarie 2007, 14:41
3 MIN
 Ce ii asteapta pe elevi si profesori in 2007

Elevii vor afla subiectele la examene de pe Internet

In mai putin de doua saptamini, elevii din clasele terminale de gimnaziu si liceu vor avea la dispozitie subiectele din care va fi extrasa varianta de concurs, atit pentru admiterea la liceu, cit si pentru bacalaureat. Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) a decis publicarea pe 15 ianuarie, pe site-ul propriu (www.edu.ro), a subiectelor pentru probele scrise. Din acestea, in ziua examenului va fi extrasa o varianta, urmind ca elevii sa fie evaluati in urma unui barem de corectura ce va fi intocmit in ziua examenului.

Masurile au fost luate ca urmare a tentativelor de frauda de anul trecut, cind variantele de subiecte au fost sustrase din sediul ministerului cu o zi inainte de examene.

La bacalaureat, reevaluarea lucrarilor contestate va vea loc in judetul de unde provin candidatii, nu in alte judete. De asemenea, procentul de promovabilitate ar putea creste ca urmare a unei masuri luate in cazul elevilor cu note sub 5, dar mai mari de 4.50. "Elevii care au obtinut initial intre 4.50 si 4.99 si au primit  in urma recorectarii jumatate de punct vor avea drept rezultat final nota din urma contestatiei. La fel si in cazul elevilor care au obtinut o nota mai mare de 9.50 si au solicitat reevaluarea. Pina acum nu se lua in considerare decit daca elevul obtinea in urma recorectarii o nota mai mare cu cel putin un punct jumatate", a precizat Cristina Dascalu, purtatorul de cuvint al ISJ.

O alta modificare in ceea ce priveste desfasurarea bacalaureatului in acest an este concentrarea probelor de examen. Astfel, in saptamina cu probele la cele doua discipline orale, va avea loc, vineri, si proba scrisa la limba si literatura romana. De asemenea, a fost redus numarul disciplinelor la proba E (proba la alegere din disciplinele specializarii) de la 116 la 111, si la proba F (proba la alegere dintre celelalte discipline), de la 71 la 11.

Elevii vor putea sustine pina la urma examen la sport, dupa ce MEdC a luat in considerare solicitarile liceenilor si parintilor pentru reintroducerea probei printre disciplinele bacalaureatului. "O noutate in acest an este si faptul ca profesorii implicati in desfasurarea examenelor nationale vor urma stagii de pregatire in cadrul Casei Corpului Didactic si astfel vor fi reduse diferentele in interpretarea subiectelor", a mai precizat Cristina Dascalu.

Fara proba la clasa la titularizare

Ministerul Educatiei a facut modificari si in cazul metodologiei de desfasurare a concursului de ocupare a posturilor in invatamint. Posturile sau catedrele ramase vacante, dupa organizarea concursului de titularizare si repartizarea candidatilor care au luat cel putin nota sapte, vor fi ocupate printr-un nou concurs de suplinire, organizat de inspectoratele scolare in aceleasi conditii ca si concursul de titularizare.

Anul trecut, pentru posturile de suplinitor a fost facuta o repartizare directa in ordinea mediilor, a candidatilor care au obtinut note mai mari de 5. In plus, a fost eliminata, in cazul judetelor pilot pentru descentralizarea invatamintului preuniversitar, din care face parte si Iasul, proba de predare la clasa.

Sindicatele din invatamint ar putea da in judecata Guvernul

Dupa ce sindicalistii au obtinut majorarea salariilor dascalilor in acest an cu aproape 23 de procente, un nou conflict ar putea aparea intre Guvern si reprezentantii profesorilor. "Conform unui ordin dat de primul ministru, profesorii ar putea primi prima transa de 7% in plus la salarii abia din luna aprilie, ceea ce contravine acordului initial. Banii acestia trebuie sa-i primim din ianuarie. Probabil domnul Tariceanu doreste sa aiba in plus bani pentru alte domenii, cum ar fi magistratura, armata sau serviciile secrete, mult mai importante decit educatia", a precizat presedintele Federatiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, care este hotarit sa dea in judecata Guvernul in cazul in care nu-si va respecta acordul initial.

In urma negocierilor de anul trecut, dascalii au obtinut majorarea salariilor cu 22%. Asta inseamna ca, la sfirsitul anului, un profesor debutant care are acum un salariu de baza net de 520 RON ar trebui sa aiba in plus in buzunar 110 RON, iar un profesor cu gradul I si vechime de 15 ani, care are un salariu de baza net de circa 700 RON, va avea la final de an 850 RON salariu de baza. La acesta se adauga sporurile aferente, de la caz la caz.

Comentarii