Cercetatorii considera ca proiectul de lege a Educatiei va schimba la fata universitatea si stiinta romaneasca

joi, 08 aprilie 2010, 16:18
3 MIN
 Cercetatorii considera ca proiectul de lege a Educatiei va schimba la fata universitatea si stiinta romaneasca

Asociatia Ad Astra, cunoscuta asociatie a cercetatorilor romani, considera actualul proiect al Legii Educatiei lansat spre dezbatere publica de Ministrul Daniel Funeriu ca fiind primul proiect care promite indr-adevar dupa 20 de ani o schimbare reala si pozitiva a invatamintului superior si a cercetarii.

Autonomia universitara nu este pusa in pericol, asa cum sint preocupati o parte din universitarii ieseni, ci dimpotriva, sustine Asociatia Ad Astra, prin intermediul prevederilor legislative este separata pentru prima oara autonomia universitara de responsabilitatea publica.

Aceasta lacuna a permis pina acum utilizarea bugetului de stat atit de universitati, cit si de institute de cercetare, fara vreun control al eficientei, relevantei, calitatii sau eticii academice.

Ca urmare, in majoritatea clasamentelor universitare din ultimii ani, universitatile romanesti ori sint in coada listei ori nu apar deloc, nu sint recunoscute nici dupa importanta revistelor de cercetare precum nici prin interesul cercetatorilor importanti din Occident pentru a veni aici. Contra unei finantari din bugetul de stat, universitatile trebuie asadar sa dovedeasca utilitatea publica a programelor pe care le promoveaza.

Lipsa de transparenta administrativa si financiara este motivata in prezent tot prin "autonomia universitara", contrar insa notiunii de responsabilitate publica, mai spune Ad Astra. Drept dovada, in 2009, la solicitarea Coalitiei pentru universitati curate, 62% din universitatile de stat au refuzat sa raspunda la cereri adresate in baza legii liberului acces la informatiile publice, iar in 13 din cele 42 de universitati de stat conducerile institutiilor nu si-au publicat declaratiile de avere si interese. Nici una nu a fost insa si sanctionata intrucit pina in prezent nu exista sanctiuni de acest tip.

Ad Astra saluta propunerea de alegere a rectorului de catre o comisie

Nici comisia de alegere a rectorului, unde 50% din membrii componenti sint alesi de senatul academic din afara universitatii, din rindul persoanelor remarcate in educatie sau cercetare nu este o masura atit de rea, mai sustine "Ad-Astra", ba dimpotriva eficienta unui sistem de acest tip este confirmata de experienta Bavariei, recunoscuta atit pentru calitatea universitatilor sale, unde presedintii (n.r. rectorii) sint alesi de un consiliu universitar, din care fac parte si persoane numite chiar de guvern. Tot aici, universitatile incheie cu statul contracte speciale de performanta.

Ad Astra mai sustine corectarea evaluarilor institutionale din prezent, cind Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamintul Superior, menita sa diferentieze universitatile slabe de cele performante acorda in prezent un grad ridicat de incredere institutiilor nule la nivel international.

Proiectul de lege a educatiei propune in acest sens evaluari institutionale realizate international si racordarea sistemului de evaluari la practicile occidentale din domeniu.

Finantarea in functie de ierarhizarea si calitatea universitatilor este tot un element cheie, insa ar trebui foarte clar mentionat si rolul Consiliului National de Finantare a Invatamintului Superior.

Finantarea din bugetul statului ar trebui sa fie directionata in plus spre institutiile ce formeaza absolventi integrati pe piata muncii. Aici ar fi nevoie, propune Ad-Astra, de a oferi un rol central organismului care sa faca legatura intre universitati si angajatori. In finantarea cercetarii, ar trebui definita clar diferenta intre finantarea din bugetul public si cea venita prin mediul privat, pentru a oferi independenta cercetatorilor in folosirea banilor din propriile granturi.

Plagiatorii sa fie dati afara din universitate prin lege

Asociatia Ad Astra propune si o serie de inbunatatiri pertinente ale proiectului legislativ. Nu sint reglementate suficient mecanismele care sa asigure raspunderea publica a conducerilor, in timp ce durata sesiunii de examene sau inceperea anului universitar sint minutios precizate. De asemenea ar trebui stabilit ce anume include raportul anual al rectorului; asociatia propune sa primeze bilantul veniturilor si al cheltuielilor.

De asemenea, trebuie precizari si mai clare ale modului de alegere a rectorului, respectiv rolul comisiei, precum si transparenta concursului.

Totodata concursurile publice, sustine Ad-Astra, ar trebui extinse pentru toate functiile de conducere. In opinia organizatiei, infiintarea sau desfiintarea unor facultati direct de Minister ar trebui inlocuita cu acreditarea sau retragerea acreditarii de catre institutii apolitice, de pe linga Minister. Ad

Astra propune renuntarea la conditionarea directa a obtinerii titlului de conducator de doctorat de detinerea gradului de profesor, cercetator I sau academician si militeaza pentru detinerea unui doctorat in domeniu si eventuale criterii de performanta in domeniu, stabilite de Minister.

Ad Astra propune destituirea din universitate a persoanelor vinovate de plagiat. Mai sint propuneri ale asociatiei de a crea o dependenta intre nevoile economice si programele de educatie si cercetare si ridicarea nivelului studiilor de doctorat.

Comentarii