Concurenta la universitatile iesene, dupa cinci zile de inscrieri

vineri, 20 iulie 2007, 22:19
3 MIN
 Concurenta la universitatile iesene, dupa cinci zile de inscrieri

"Cuza": Universitatea "Al.I. Cuza" are, dupa a cincea zi de inscrieri, 13.227 de candidati, dintre care 1.456 s-au inscris ieri. Concurenta maxima la nivelul institutiei ramine la specializarea Relatii internationale, din cadrul Facultatii de Filosofie, unde sint 12,5 candidati pe un loc fara taxa. Cererea mare pentru aceasta specializare, dar si pentru Stiinte politice (6,6/loc) face ca intreaga Facultate de Filosofie sa inregistreze o concurenta ridicata, de 10/loc, in ciuda faptului ca la alte specializari – Filosofie, Asistenta sociala, Sociologie – sint intre unul si trei candidati pe locurile finantate de la buget. Un loc fruntas in ce priveste raportul de inscrisi si numarul locurilor fara taxa il ocupa specializarile Stiinta mediului (7,8/loc) si Geografie (7,2/loc) – ambele din cadrul Facultatii de Geografie – urmate de Educatie Fizica (6,9/loc), Economie (6,8/loc), Drept (6,6/loc), Stiinte politice (6,6/loc), Stiintele comunicarii din cadrul Facultatii de Litere (6,4/loc). Cu o concurenta de 5,8/loc defileaza dupa ziua de ieri specializarea Stiinte administrative, urmata de Stiinta Mediului, de la Facultatea de Biologie, iar in apropiere se situeaza specializarea Psihologie, cu 5,3/loc. Abia in urma tuturor acestora se situeaza Informatica – unul dintre cele mai cautate domenii pe piata muncii, care inregistreaza doar 4,2/loc. Restul specializarilor de la Universitatea "Cuza" – institutie la care inscrierile se vor incheia miine – au intre unul si trei candidati pe loc.

UMF: Universitatea a inregistrat ieri 161 de dosare de candidatura si o concurenta generala de 2,4 candidati pe un loc. Facultatea de Farmacie, extrem de cautata pe piata muncii, este si in acest an preferata majoritatii candidatilor de la UMF, avind deja 357 de candidati inscrisi pe 58 de locuri subventionate. Pe locul doi in clasamentul admiterii de la UMF se situa ieri specializarea Balneo-fiziokinetoterapie, cu o concurenta de 3,5 candidati pe cele 10 locuri subventionate, urmata de Medicina Dentara, cu 192 de dosare depuse pentru cele 74 de locuri bugetate. Unul din cele 32, respectiv 19 locuri subventionate de la specializarile Asistenta medicala si Tehnica dentara este disputat deocamdata de 2,6, respectiv 2,5 candidati, in timp ce la Medicina Generala se bat 1,8 candidati pentru unul din cele 272 de locuri. 

UTI: Aici ieri a fost ultima zi de inscrieri pentru unele facultati, in timp ce pentru altele ultimul dosar se va primi abia azi. Prima care a pus capat inscrierilor a fost Arhitectura, care este de altfel si cea mai solicitata: 4,05 candidati/loc subventionat. Toti cei 215 candidati care s-au inscris aici de la inceputul saptaminii vor sustine luni examenul de admitere. Facultatea de Electronica si Telecomunicatii mai are programate inca opt zile de inscrieri, insa a reusit deja sa se claseze a doua in topul intern al concurentei, cu aproape 3 candidati pe un loc subventionat. Situate primele in topul locurilor de munca solicitate de angajatori, facultatile de Constructii si Instalatii si Automatica si Calculatoare (AC) nu au reusit sa atinga decit o concurenta de 1,6, respectiv 1,3 candidati pe un loc. Pentru absolventii de liceu care doresc sa studieze la AC, astazi este ultima zi de inscrieri, urmind ca luni sa sustina examenul.

Agronomie: La Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, in a cincea zi de admitere au fost depuse aproape 100 de dosare. Cea mai solicitata facultate ramine in continuare Medicina Veterinara, care a atins ieri o concurenta de doi candidati pe un loc bugetat. Facultatea de Agricultura a avut si ea o revenire insemnata, trecind intr-o singura zi de la o concurenta de 1,1 candidati la una de 1,5/loc. Tot 1/loc s-a inregistrat si la Facultatea de Horticultura, in timp ce Zootehnia nu a reusit deocamdata sa ocupe toate locurile subventionate. Inscrierile continua si azi. Ele se vor finaliza azi la AC de la UTI, iar miine la Universitatea "Cuza" si UMF.

Comentarii