Creditele pentru studenti ramin doar teorie

miercuri, 11 mai 2011, 15:02
3 MIN
 Creditele pentru studenti ramin doar teorie

Bancile romanesti ezita sa intre in programul initiat de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. Potrivit noii Legi a Educatiei Nationale, studentii care provin din familii cu venituri reduse beneficiaza de un sistem de imprumuturi bancare pentru efectuarea studiilor garantate de stat prin Agentia de Credite si Burse de Studii (ACBS).

Maria Magdalena Jianu, director general al institutiei, a declarat ca masura LEN nu poate fi aplicata deoarece nu toate bancile "au aratat deschidere" catre acest proiect. "Momentan lucram la aceasta metodologie, am avut discutii cu toate bancile si acum analizam raspunsurile. Acestea ne-au explicat care sint riscurile de creditare a persoanelor cu venituri reduse cum sint studentii. La aceasta masura MECTS a invitat sa participe toate bancile, sa se antreneze in acest proiect si sa lase dobinda jos, or foarte multi nu vor sa faca acest lucru pentru ca filosofia bancilor este cistigul. Cele care nu se vor implica in acest proiect vor avea de pierdut pe termen lung ca imagine pentru ca nu doresc sa ajute statul si studentii", a declarat Maria Magdalena Jianu, sefa ACBS.

Citeva exemple

In prezent doar BRD, Banca Transilvania si UniCredit Tiriac Bank au in oferta de creditare si produse destinate studentilor.

La BRD, tinerii cu virste cuprinse intre 18 si 35 de ani, care vor sa-si continue studiile si au fost admisi intr-un program universitar din tara sau strainatate, pot apela la Creditul StudentPlus. Suma maxima imprumutata poate ajunge la 10.000 euro, iar perioada de rambursare, la 60 de luni si perioada de gratie de 24 de luni, in care se platesc doar dobinda si comisioanele, iar dobinda anuala este de 7%.

Si UniCredit Tiriac Bank mai are o oferta pentru studenti: un credit de nevoi personale pentru MBA, adresat studentilor Maastricht School of Management. Imprumutul se acorda cu o dobinda preferentiala, cu 2,5% mai mica decit cea standard aplicata Creditului pentru "Orice fara Ipoteca", care are dobinzi ce pornesc de la 13,8% la euro si 17% la lei. Studentii de la Maastricht School of Management au astfel posibilitatea de a-si acoperi integral costul programului MBA, suma acordata fiind de maximum 20.000 euro sau echivalentul in lei, pe o perioada de cel mult 10 ani. Cu toate acestea, creditele pentru studenti sint de fapt pentru parinti si asta deoarece cei din urma trebuie sa garanteze creditul cu venitul si bunurile imobiliare detinute.

Bancpost este una din bancile care nu ofera credite pentru studenti. "La creditul de nevoi personale «Creditul Imediat», produs pe care Bancpost il ofera in prezent clientilor sai, studentii nu pot apela deoarece, in cazul lor, nu pot face dovada obtinerii unor venituri constante, conditie obligatorie la accesarea unui credit", a declarat Liliana Ciobanasu, responsabil comunicare si mass media in cadrul Bancpost.

Potrivit noii Legi a Educatiei, pe hirtie, studentii care provin din familii cu venituri reduse beneficiaza de un sistem de imprumuturi bancare pentru efectuarea studiilor.

Imprumuturile pot acoperi taxele de studii si costul vietii pe durata studiilor. Absolventii care vor practica profesia minimum cinci ani in mediul rural vor fi scutiti de plata a 75% din imprumut, aceasta parte fiind preluata de catre stat.

Ce spun bancile

Bancile romanesti se feresc sa se alature acestui proiect deoarece participarea in cadrul acestuia ar insemna renuntarea la dobinda. "In privinta finantarii studentilor care provin din familii cu venituri reduse, BRD va analiza posibilitatea de a participa la acest proiect sustinut de Ministerul Educatiei. De asemenea, printre proiectele noastre se numara si revizuirea si ameliorarea conditiilor de creditare pentru studenti, inclusiv in ceea ce priveste obiectul si destinatia lor", a declarat Virgil Popescu, responsabil marketing in cadrul BRD.

Si conducerea BCR a oferit un raspuns diplomatic. "Coordonatele finale ale produsului nu au fost stabilite, dar in principal, va fi un produs distinct, creat special pentru a oferi solutii studentilor care nu dispun de resurse financiare proprii pentru efectuarea studiilor. Avind in vedere categoria de clienti careia i se adreseaza, precum si garantarea creditului de catre stat, conditiile de cost vor fi mai mici fata de cele ale produselor standard, totodata se are in vedere si acordarea unei perioade de gratie, astfel incit creditul sa nu reprezinte o povara financiara pentru studenti pe durata efectuarii studiilor", a declarat Cezar Vasile, responsabil Directia de Comunicare din cadrul BCR.

Comentarii