Demisii cu sutele din invatamint

miercuri, 16 mai 2007, 17:14
3 MIN
 Demisii cu sutele din invatamint

Demisiile in invatamint cresc de la an la an. La fel si numarul elevilor care pleaca in strainatate cu parintii. In anul scolar in curs, 221 de elevi si 143 de cadre didactice au parasit, cel putin pentru moment, sistemul. Tendinta observata de citiva ani incoace tinde sa se acutizeze, iar predictiile sefilor din invatamint sint sumbre.

"Deschiderea pietei muncii odata cu aderarea noastra la Uniunea Europeana ma nelinisteste deoarece determina o fluctuatie a cadrelor didactice, iar invatamintul romanesc ar putea intra intr-un deficit major", a declarat Camelia Gavrila, sefa Inspectoratului Scolar Judetean.

Din cele 143 de cadre didactice care nu predau anul acesta la catedra, 28 au demisionat complet din sistem, restul de 115 solicitind concedii fara plata.

Dascalii pot beneficia de un an de concediu fara plata dupa 10 ani de munca la catedra, iar cererea mai poate fi prelungita cu inca un an. Cei mai multi dascali, 57, au solicitat concediu din motive personale, iar restul de 53 pentru studii si sustinerea tezei de doctorat. Cinci dintre cererile de concediu fara plata initiale nu au fost aprobate de Inspectoratul Scolar.

"Un aspect pozitiv este ca profesorii au grija de formarea profesionala si aleg sa isi continue studiile postuniversitare. Pe de alta parte, insa, solicitarile care invoca motive personale sint in general legate de plecari in strainatate. La persoanele tinere, prioritatea este achizitionarea unui apartament sau a unei case. Totusi, pleaca si persoane in virsta care doresc sa isi ajute copiii", a declarat Camelia Gavrila, sefa Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), care mai spune ca nevoia de bani ii determina pe profesori sa munceasca sub calificarile lor initiale. Deficitul de personal incepe sa se resimta in special la catedrele de limbi straine si informatica.

Copiii se adapteaza usor intr-o tara straina

O alta tendinta este aceea a abandonului de catre elevi a scolilor romanesti in favoarea celor din Spania sau Italia. Unii parinti prefera sa nu-si lase copiii in grija rudelor si ii iau cu ei in strainatate. Astfel, de la sfirsitul anului scolar trecut au abandonat scoala 221 de elevi. Cu totii au depus cereri la Inspectoratul Scolar si au cerut foile matricole de la secretariatele scolilor la care au invatat.

"In general, un elev care abandoneaza de tot studiile nu se preocupa sa retraga documentele scolare. Se observa ca elevii din clasele terminale de liceu, si in mod special din clasa a XII-a, ramin in tara pentru definitivarea studiilor", a precizat Emilia Seghedin, referent la Serviciul Plan din cadrul ISJ.

Camelia Gavrila spune ca formalitatile pentru inscrierea in sistemul de invatamint din strainatate au fost usurate, drept pentru care parintii au inceput sa-si transfere copiii la scolile din tarile in care muncesc.

"Acest pas este in beneficiul elevului, care este supravegheat indeaproape de parinti si se adapteaza usor la o cultura diferita de cea in care a trait pina atunci", a mai spus Gavrila.

Reprezentantii ISJ spun ca procentul elevilor plecati in strainatate la studii s-a mentinut relativ constant pe ultimii doi ani, in timp ce numarul cadrelor didactice intrate in concedii fara plata a crescut. Astfel, in anul 2005-2006, au fost 53 de solicitari, iar in 2006-2007, 68.

Comentarii