Liceul, mai scump decit facultatea

Subtitlu

miercuri, 21 martie 2007, 22:26
7 MIN
 Liceul, mai scump decit facultatea

"La liceele de elita, fac meditatii aproximativ 60% dintre copii. Pe totalul elevilor, procentul e sub 50%", aproximeaza Camelia Gavrila, inspector scolar general. Fenomenul a capatat o amploare deosebita fata de sfirsitul anilor ’90, atunci cind pregatirea cu profesorul in particular se facea pentru admiterea la facultate.

Desi se spunea ca desfiintarea examenului de admitere va sparge piata meditatiilor, aceasta chiar s-a consolidat: acum, admiterea in invatamintul superior este pe baza de dosare, ceea ce inseamna ca elevii au nevoie de note mari, atit in timpul anilor, cit si la examenele nationale.

Consecinta este ca scolarii, impinsi de la spate de parinti sau profesori, incep orele suplimentare chiar din clasele primare. "Nu te obliga nimeni sa faci meditatii, dar ai curajul sa risti?" Asa suna intrebarea unui parinte care are copilul elev in clasa a VIII-a la Colegiul "Costache Negruzzi", parinte pregatit sa scoata din buzunar pentru doua ore de pregatire, la matematica sau la romana, in jur de 40 RON.

Daca ai taria sa socotesti, ca parinte, ce inseamna meditatiile pentru examenele nationale, fie bacalaureat sau teste nationale, iti dai seama ca buzunarul trebuie sa fie adinc si umplut cu bani. Pina la testele nationale, programate pentru perioada 18-21 iunie, mai sint 3 luni.

Presupunind ca un elev face doua sedinte de meditatii pe saptamina, fiecare dintre ele de 35 de lei (n.r. – am ales un pret mediu pe sedinta), atunci parintii sai, in doar 3 luni, vor avea de platit 840 lei (8,4 milioane lei vechi).

Costul a doua ore de pregatire in particular variaza intre 20 de lei, cu profesori sau studenti gasiti la mica publicitate, putind sa urce pina chiar la 60 de lei, in cazul dascalilor care si-au format un renume. Pentru un an de zile, un parinte poate achita pentru doua sedinte saptaminal la doua discipline si la un pret de 40 RON pe sedinta suma de 3.200 RON (32 milioane lei vechi), aproximativ 1.000 de euro.

Costul meditatiilor depaseste chiar taxa de scolarizare la facultate, in medie de 500-600 euro anual. Practic, pentru ca scoala de stat nu reuseste sa asigure elevilor pregatirea necesara, parintii mai platesc o scoala si acasa.

Camelia Gavrila spune ca meditatiile ii stimuleaza pe elevi

Sefa Inspectoratului Scolar Judetean, Camelia Gavrila, recunoaste ca sistemul educational romanesc are o hiba. Prea putin se pune accentul pe exercitii si aplicatii la clasa, din cauza programei stufoase si timpului prea putin pentru astfel de activitati. Nu putine sint cazurile in care dascalii indeamna la pregatire in particular fie prin sugestiile pe care le dau la sedintele cu parintii, fie prin notele pe care le acorda elevilor, iar motivatia este clara: un bonus la salariu.

Camelia Gavrila sustine ca orele in particular au devenit "un fel de traditie in scoala romaneasca", in sensul bun. "Profesorul care acorda meditatii vede exact unde trebuie insistat. De exemplu, la o limba straina este mai greu sa inveti in grupuri numeroase. La meditatii, copilul este stimulat, stie ca il asteapta o verificare si se pregateste", a afirmat Gavrila.

"Un profesor caruia i se solicita ajutorul pentru ore suplimentare trebuie sa distinga intre elevi ce vor sa invete, elevi ce nu stiu sa invete si elevi ce nu vor si nu pot sa invete", este de parere profesorul Antonio Martinas, profesor de istorie la Colegiul National, care spune ca nu toti scolarii au nevoie cu adevarat de ore suplimentare in particular.

O solutie convenabila pentru parintii ocupati

Un motiv pentru care piata meditatiilor s-a consolidat in ultimii ani este si dorinta parintilor, mult prea ocupati cu munca, de a sti ca de temele copiilor lor se ocupa cineva. Cum scoala romaneasca nu ofera inca program de lectii de dupa-amiaza, solutia meditatiilor este singura la indemina. "Parintii foarte ocupati sint cu constiinta mai impacata daca de temele copiilor lor se ocupa cineva. Se poate intimpla ca elevii sa devina dependenti de supraveghere. Acesti copii iau note foarte mici la testele scrise pentru ca din nesiguranta nu au cum sa simta aprobarea sau dezaprobarea profesorului", a spus Mihaela Cianga, profesor de matematica la "Negruzzi".

Temerile profesorilor sint confirmate chiar de elevi. "Eu fac meditatii la mate si la romana, chiar daca la romana nu prea imi trebuie, ca stiu, dar asa vor parintii. La mate ma pregatesc din clasa a saptea si atunci eram de 7, dar am evoluat mult. Numai ca la scoala nu prea imi folosesc meditatiile, pentru ca la lucrari oricum gresesc la calcule", a povestit o eleva de la Liceul "Mihai Eminescu".

O alta consecinta negativa a meditatiilor, remarcata de profesori, este faptul ca elevul care face temele cu profesorul, in particular, nu mai este stimulat sa gindeasca si isi pierde increderea in sine. "Prin orele de pregatire, nu este incurajat studiul individual. Elevul poate deveni dependent de orele cu profesorii acasa si nu se va mai putea descurca singur", a precizat Dorin Fiscuteanu, profesor de geografie si directorul adjunct al Colegiului National.

Meditatii la clasele primare pentru admiterea in clasa a V-a

Un fenomen mai putin obisnuit ia amploare de citiva ani. Polul dinspre pregatirile elevilor de clase mari se extinde si spre meditatiile acasa pentru elevii de clase mici, ajungindu-se chiar ca parintii sa solicite ore suplimentare la clasele primare. Un parinte care are copilul in clasa a doua la Liceul "Eminescu" se gindeste deja ca de la anul sa isi pregateasca copilul pentru testarea in clasa a cincea, la romana si la matematica. Meditatiile la invatator costa si aici cam la fel, intre 20 si 30 de RON.

Pentru un an de zile, la doua sedinte saptaminale a cite 20 RON, la cele doua obiecte ale testarilor de admitere la gimnaziu costurile ajung la 1.600 RON. "Nu se mizeaza pe orientarea scolara a copilului. Parintii se asteapta ca proprii lor copii sa indeplineasca nazuinte ale maturilor. Meditatiile in exces pot slabi autonomia si responsabilitatea elevului. Si profesorii sint insa de vina. Chiar daca un copil este foarte bun, nimeni nu-si asuma raspunderea sa spuna ca nu are nevoie de meditatii de teama unui rezultat, in final, nesatisfacator", a precizat prodecanul Facultatii de Psihologie si Stiinte Sociale, Dorina Salavastru, specialist in psihologie pedagogica.

"Aproape toti fac, chiar si elevii foarte buni"

Dinamica pietei meditatiilor de la colegiile de elita ale Iasului este foarte diferita de cea de la grupurile scolare din zona industriala. Paradoxul este ca profesorii sustin ca meditatiile nu sint necesare daca elevul este atent la clasa si dascalul explica asa cum trebuie.

Cu toate acestea, la liceele de elita, unde se presupune ca si calitatea dascalilor e ridicata si nivelul elevilor mai bun, ponderea meditatiilor e mai mare decit la alte scoli. "Meditatiile nu sint necesare si nici utile. Elevul atent la ore si constiincios, care are un profesor bun, poate reusi la orice concurs si fara ore suplimentare", este de parere Nicu Miron, profesor de matematica la Colegiul "Emil Racovita" si inspector de specialitate in cadrul ISJ Iasi.

Pe de alta parte, elevii spun ca in clasele lor fenomenul meditatiilor este generalizat. "Aproape toti fac, chiar si elevii foarte buni. Cred ca oricine are lipsuri. Una e sa-ti explice tie un profesor ce nu ai inteles si una e sa explice rapid la clasa", este de parere o eleva de clasa a XI-a de la Colegiul "Negruzzi", care spune ca in mod sigur va face anul viitor pregatire pentru bacalaureat, la cel putin doua obiecte.

Parintii sint in principal cei care ii indeamna pe elevi la meditatii. "Mama vrea sa fac la engleza. Nu prea ma descurc, ce-i drept. Am mai facut meditatii pentru admiterea la liceu. Acum sint in clasa a noua si cred ca mai pot astepta", crede o eleva de la Colegiul "Emil Racovita".

Totusi, de vrea, de nu vrea, in cele doua ore de meditatii elevul invata – este parerea unanima a scolarilor si a parintilor. "Afara e frumos, mai bine mergem la plimbare in timpul liber. Asa, la meditatii, stim sigur ca doua ore ne concentram pentru a face exercitii si teme", a mai adaugat o eleva de la "Racovita".

Meditatii cu elevi de a XII-a: 13 lei sedinta

La liceele industriale se face pregatire pentru a scapa de corigenta. "Am colegi care fac meditatii cu profesorul de la clasa, pentru ca sint corigenti". Marturia fetei de la Colegiul "Constantin Brancusi" a alarmat-o pe sefa Inspectoratului Scolar Judetean.

"Este imoral si ilegal acest lucru, insa elevii nu stiu ca pot sesiza problema. Putem sa-i suspectam pe acesti dascali ca lasa intentionat elevii corigenti pentru a face un ban in plus", a spus Gavrila.

O sedinta de pregatire cu profesorii care predau la colegiile tehnice costa in medie 30 RON. Cind vine vorba de meditatii, elevii mai au o solutie. Iau banii de la parinti, dar uita sa mai ajunga la profesor. "Faceam meditatie cu un elev de clasa a XII-a la matematica si ii dadeam 13 lei pe sedinta. Numai ca eu luam banii si nu mai mergeam. Nu-mi place sa invat. Mama s-a prins si nu-mi mai da bani pentru ore suplimentare. Am sa fac eu rezumate la lectii pe niste foi", a explicat o eleva de clasa a VIII-a, de la Scoala nr. 14 "Gheorghe Marzescu", modalitatea in care se va pregati pentru testele nationale.

Comentarii