O scoala de gimnaziu va primi anual 2.340 lei pentru fiecare elev

Subtitlu

duminică, 13 mai 2007, 15:38
2 MIN
 O scoala de gimnaziu va primi anual 2.340 lei pentru fiecare elev

Procesul de descentralizare financiara din invatamintul preuniversitar este preconizat abia pentru anul 2009. Pina atunci continua simularile virtuale de cheltuire a fondurilor. Citeva schimbari si o dinamizare a simularilor au fost semnalate dupa intilnirea din aceasta saptamina de la Miercurea Ciuc, dintre reprezentantii Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului si responsabilii din judetele pilot (directori de scoala, contabili si reprezentanti ai Inspectoratelor Scolare Judetene).

Dupa ce ISJ Iasi, impreuna cu institutiile omoloage din celelalte judete pilot, a semnalat ca finantarea medie per elev, de 1.900 RON, este insuficienta pentru a asigura buna functionare a sistemului educational, ministerul a hotarit cresterea acesteia cu aproape 500 RON.

„Finantarea per elev implica alocarea fondurilor catre scoli in functie de numarul de elevi pe care ii are. Formula a trebuit actualizata si va trebui mereu adaptata, prin introducerea unui coeficient de corectie. De exemplu, din urma cu 3 ani, cind costul mediu per elev a fost stabilit la 1.900 RON, suma nu a suferit nici o modificare. La o analiza recenta a iesit la iveala ca suma pe care ar trebui sa o primeasca scolile acopera doar 88% din necesarul actual. Dupa «lupte seculare», s-a hotarit ca finantarea de baza sa fie de aproximativ 2340 RON per elev, la acesta suma fiind aplicati diferiti coeficienti, in functie de specificul unitatilor de invatamint", a declarat sefa Inspectoratului Scolar Judetean, Camelia Gavrila.

Astfel, potrivit noilor coeficienti, o scoala gimnaziala din mediul urban va primi anual pentru fiecare elev 2.340 RON, o gradinita cu program normal, 1.638 RON, iar una cu program prelungit, 3.510 RON. Cel mai mult vor primi liceele vocationale – pentru fiecare elev, anual le va intra in buget cite 4.516 RON. La liceele teoretice, un elev ii va aduce scolii 2.831 RON, iar la liceele tehnice, 2.925 RON.

„Foarte important este ca va exista posibilitatea de raportare a sumelor necheltuite, iar fondul de echilibrare de 2 sau 3 procente din suma totala, mentinut la nivelul Ministerului Educatiei si alte 2-3 procente din suma aferenta fiecarui judet, mentinut la nivelul inspectoratelor judetene este asigurator in cazul in care o scoala ramine, printr-un management deficitar, fara bani de salarii, de exemplu", a mai mentionat Gavrila.

In judetul Iasi sunt 18 scoli care piloteaza sistemul de finantare in regim descentralizat. In timpul cel mai scurt vor trebui sa realizeze un raport privind executia pe lunile martie si aprilie.

Impartirea bugetului in scoala revine in totalitate managerului, la fel si gestionarea acestuia. Pe 27 mai va avea loc o noua intilnire pe tema descentralizarii cu reprezentantii din Ministerul Educatiei.

Comentarii