Primaria si CJ ar trebui sa se implice mai mult in investitiile din invatamint

luni, 30 mai 2011, 13:04
2 MIN
 Primaria si CJ ar trebui sa se implice mai mult in investitiile din invatamint

Liberalii ieseni vor sa reformeze sistemul educational. Ieri, in cadrul prezentarii capitolului Educatie din propriul program de guvernare, ei au avut mai multe propuneri in acest sens. In opinia liderilor PNL, Primaria si Consiliul Judetean (CJ) ar trebui sa investeasca mai mult in acest domeniu. „Politica educationala la nivel national, in conditii de criza, nu poate acoperi idealurile unei comunitati. In acest caz, rolul Primariei si al CJ creste. Se pot face multe, fara o substituire a celor doua Ministerului Educatiei. Modele europene avem, trebuie doar sa le aplicam. In ultimii ani, s-a observat o stagnare a investitiilor in infrastructura scolara, in anumite zone, atit in judet, cit si in municipiu. De asemenea, s-a observat o abandonare a unor lucrari incepute si necesare, dar si o alocare de fonduri in zone cu numar mic de elevi sau unde s-a inregistrat o scadere dramatica a populatiei scolare. Cred ca ar trebui stimulat si parteneriatul public – privat (PPP) pentru sustinerea invatamintului iesean", a declarat Camelia Gavrila, vicepresedintele al PNL si totodata coordonator al proiectului.

In viziunea liberala asupra educatiei, autoritatile locale ar trebuie sa aplice solutia PPP in special in ceea ce priveste constructia sau finalizarea de crese. Acestea ar trebui sa se implice activ in construirea de noi gradinite si, alaturi de cele nationale, in finalizarea celor patru campusuri scolare aflate in reabilitare de patru ani (Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi" Iasi, Scoala de Arte si Meserii „Stefan cel Mare" Cotnari, Grupul Scolar „Virgil Madgearu" Iasi si Grupul Scolar Agricol „Haralamb Vasiliu" Podu Iloaiei). Totodata, Casa Corpului Didactic ar trebui sa creeze un centru de resurse suport pentru profesorii din judet. Alte doua proiecte expuse se refera la crearea proiectului InterUniversitas, care isi propune sa fie un prim pas spre unificarea universitatilor din Iasi, dupa modelul Bologna, si acordarea de consiliere si sprijin in dezvoltarea de afaceri pentru „inteligenta emigrata".

Un alt aspect important prezentat de catre Camelia Gavrila se refera la invatamintul tehnic. In opinia vicepresedintelui PNL acesta ar trebui in totalitate reconfigurat. „In asa-zisa zona industriala sunt multe scoli, dar au putini elevi, cu putine clase, cu oferte de meserii la mai multe scoli. Nu intotdeauna baza materiala e foarte buna. Ea exista ca patrimoniu, dar este depasita. Invatamintul tehnic ar trebui regindit spre binele si stabilitatea profesorilor, care se vor trezi la un moment dat ca vor ramine cu 300 de elevi, dar si spre binele elevilor de a le da o oferta de meserii adecvate si cerute pe piata muncii. Altfel vom trai intr-o autoiluzionare", a mai declarat Camelia Gavrila.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii