Profesorilor ieseni le-a cam pierit cheful sa-si mai scoata elevii la ore in natura

marți, 20 aprilie 2010, 21:21
5 MIN
 Profesorilor ieseni le-a cam pierit cheful sa-si mai scoata elevii la ore in natura

Iesirile in aer liber, in timpul programului scolar, pot fi o delectare pentru elevi si profesori, dar se pot termina si prost. Alaltaieri, ora de geografie pe care un profesor de la "Negruzzi" a ales sa o tina  in Parcul Copou a devenit un cosmar pentru cinci elevi, peste care s-a pravalit un tei.

Ce masuri de siguranta isi pot lua profesorii in momentul in care decid sa-si tina orele in aer liber? Acestea se rezuma la hirtii: procese-verbale, tabele cu semnaturi de la parinti, daca elevii sint minori, si bineinteles acordul scris al directorului.

"Ceri acordul directorului doar ca asa e firesc, ca el sa stie, insa e doar o formalitate, nu elimini un eventual pericol sau accident. Si daca ceri acordul parintilor, ce se rezolva? E tot o acoperire, fiindca se pot intimpla lucruri pe care nu ai cum sa le prevezi, cum s-a intimplat si acum, de exemplu", e de parere Doina Nechifor, invatatoare la Scoala "Bogdan Petriceicu Hasdeu".

"Copiii au nevoie sa fie scosi"

"Copiii au nevoie sa fie scosi in aer liber, mai ales ca parintii lucreaza mult si nici nu au timp sa-i scoata ei. Noi ne-am ingrozit cind am aflat ca aveam elevi care nici nu stiau unde este Gradina Botanica, Mitropolia, Muzeul Unirii, in conditiile in care locuiesc in Iasi!", sustine directorul Scolii "G. Cosbuc", Maria Orzetic.

In opinia ei, orele in aer liber sint binevenite si precizeaza ca formularele standardizate, procesele verbale, tabelele cu semnaturi ale parintilor, sint doar niste hirtii justificative pentru profesori si conducerea scolii. "E nevoie de aceste hirtii, ca sa ne protejam si noi, ca sa aratam ca avem intentii bune. Ce s-a intimplat in Parcul Copou e un accident atipic. Elevii au stat cuminti pe banca, nu au facut echilibristica, nu s-au suit in copac, nu au facut nici o nazbitie. Un accident nefericit, ghinion…", crede Maria Orzetic.

Mira Cucinschi, profesor de limba franceza si diriginte la o clasa de a V-a la Colegiul "M. Eminescu", considera ca orele in aer liber sint laudabile si agreate de elevi, dar ca, pentru a le tine, profesorul se confrunta cu o mare bataie de cap. "E foarte complicat daca vrei sa iesi cu elevii din scoala in timpul programului, nu stiu daca si pe vremea profesorilor mei era la fel. Trebuie sa umbli dupa foarte multe semnaturi, si oricum copilul tot nu este protejat, e doar un fel de protectie pentru profesor. Practic, iti trece tot cheful", a marturist Mira Cucinschi.

Cind vine vorba de iesirile in aer liber cu prescolarii, lucrurile se complica si mai mult. "De fiecare data cind iesim cu copiii in afara unitatii trebuie sa facem proces-verbal despre activitate si sa solicitam acordul parintilor, prin semnatura. Facem acest lucru ori de cite ori iesim, iar noi ii ducem la teatru, in Gradina Botanica, la impartasanie, la Mitropolie. Daca parintii nu isi dau acordul, copilul lui ramine la gradinita", a precizat directorul Gradinitei cu Program Prelungit nr. 27, Iulia Panainte.

Prezenta bunicilor in excursii

Pentru a spori masurile de siguranta in timpul iesirilor, unii directori de gradinite ii iau la plimbare si pe bunici. "Nu riscam sa ii scoatem fara acordul parintilor, iar de fiecare data dam telefoane bunicilor sa ii intrebam daca vor sa ne insoteasca. Iar ei sint intotdeauna dornici sa o faca", a mentionat si directorul Gradinitei cu Program Normal nr. 6, Maghita Raileanu.

Dascalii si educatorii recunosc ca atit ei cit si elevii au nevoie si de ore in afara clasei, indiferent de eventualele riscuri. "In opinia mea, daca nu e obligatoriu, e indicat sa-i scoti la plimbare. Pai cum altfel sa imbini teoria cu practica si utilul cu placutul? Cred ca la orele de geografie si la cele de cunoastere a mediului chiar e obligatoriu sa iesi cu copiii in natura. E ciudat sa vorbim de masuri fata de eventualele pericole din natura. Pilotii si conducerile aeroporturilor si-au luat masuri impotriva norului de cenusa?", a atras atentia invatatoarea Doina Nechifor, de la "B.P. Hasdeu".

Ea sustine, de asemenea, ca profesorii iau in calcul unele pericole atunci cind ies in afara scolii cu elevii, dar ca nu pot deveni paranoici. "Daca ne-am gindi tot timpul ca am putea fi in pericol, nu am mai putea face nimic. Doar nu sintem ca in povestea «Prostia omeneasca», sa ne gindim doar la drobul de sare de pe soba", a spus Doina Nechifor.

–––

Primaria cauta specialisti care sa "ciocaneasca" copacii

Copacul cazut peste citiva elevi a pus autoritatile in miscare. Problema arborilor care prezinta un risc pentru populatie a fost din nou adusa in atentia Primariei.

Oficialii municipalitatii anunta ca, in cel mai scurt timp, vor fi gasite solutii pentru evitarea pe viitor a problemelor de acest gen. Reprezentantii Primariei sustin ca teiul de 30-40 de ani care s-a prabusit peste o banca din parc nu prezenta semne ca ar putea sa se rastoarne, fiind verde si proaspat toaletat.

Cu toate acestea, primarul Gheorghe Nichita anuntat ca isi va aduna o echipa de specialisti care sa prezinte o modalitate de diagnosticare a copacilor care stau sa cada, desi acest lucru nu este vizibil cu ochiul liber. "Cautam solutii pentru a preintimpina pe viitor astfel de situatii. Vreau sa fac o comisie sa vedem daca sint aparate care pot identifica copacii cu probleme", a precizat Gheorghe Nichita.

Potrivit Luminitei Salceanu, sefa  Directiei de Servicii Publice Municipale (DSPM), comisia despre care primarul a facut vorbire exista deja, dar are nevoie de noi membri, multi pensionindu-se anul trecut. "Noi am vrea ca aceasta comisie sa se intruneasca saptamina viitoare. Pina atunci vom incepe o serie de actiuni in Gradina Copou chiar de miine (n.r., miercuri). Vom toaleta coronamentul arborilor si vom verifca inca o data daca vreunul prezinta pericol, acest lucru noi facindu-l si in ianuarie – februarie", a precizat Salceanu.

–––

Victimele sint inca internate la Spitalul de Copii

Cei cinci elevi ai Colegiului National "Costache Negruzzi" pusi la pamint in urma cu doua zile de catre copacul din Parcul Copou au ramas internati in Spitalul de Copii. Adolescentii, Tudor Miron (16 ani), Andra Ursu (15 ani) si Raluca Elena Alexa (15 ani), toti elevi in clasa a IX-a, au suferit rani la cap si membre. Ingrijiri au primit si alte doua colege ale celor raniti, Laura Cornea (15 ani) si Andreea Neculce (15 ani). Cel mai grav este baiatul, care si-a rupt piciorul in urma incidentului. Va fi supus probabil unei interventii chirurgicale in Sectia de Ortopedie a spitalului.

"Toti cei cinci pacienti au ramas internati la noi, inclusiv baiatul, care a mers si la Neurochirurgie pentru investigatii amanuntite la cap. El suferise un traumatism cranio-cerebral, unul toraco-abdominal, dar si o fractura deschisa de gamba dreapta. Pentru ultima leziune este necesar tratamentul ortopedic. Tinerele prezentau si ele mai multe rani. Prima pacienta evaluata avea o contuzie de gamba, a doua un traumatism cranio-cerebral si o contuzie cervicala. A treia a suferit un traumatism cranio-cerebral si o contuzie de umar, iar a patra, o contuzie lombara. Fetele au ramas internate sub supraveghere", a precizat dr. Catalina Ionescu, purtator de cuvint al Spitalului de Copii.

Comentarii