Psihologii si psihiatrii lanseaza un apel in rindul parintilor

Subtitlu

miercuri, 15 iulie 2009, 19:57
6 MIN
 Psihologii si psihiatrii lanseaza un apel in rindul parintilor

Parintii sint sfatuiti sa renunte la prejudecati si sa bata la usa cabinetelor de psihologie si psihiatrie pentru a se consulta cu privire la educatia copiilor lor. Mentalitatea "eu stiu ce e mai bine pentru copilul meu" nu mai corespunde vremurilor complicate de azi.

"Nu va jenati. Veniti la psiholog si psihiatru daca observati ceva deosebit la comportamentul copilului. Daca cereti sfatul unui psihiatru nu inseamna ca aveti un copil nebun", ii indeamna specialistii pe parinti, in contextul cazului cumplit al elevului premiat de la "Negruzzi", care si-a omorit mama.

Psihologii si psihiatrii atrag atentia ca societatea de azi e mult prea complexa pentru ca parintii sa ii faca totdeauna fata cu propriile lor sisteme de educare. Sint situatii in care in personalitatea copilului se pot produce rupturi sau explozii devastatoare pe care parintii sa nu stie cum sa le gestioneze.

Sint rupturi care pot fi cauzate de frustrari de la scoala, din familie, de atmosfera din casa, de mediul social, de violentele si agresiunile la care copilul este expus la virsta la care i se contureaza personalitatea. Acestea pot evolua in timp, ajungindu-se la finaluri tragice. Este probabil lectia cea mai dura a crimei cumplite de zilele trecute.

"Copiii sint prelungirea familiei, asa ca ar fi bine sa isi puna intrebari legate de atitudinea lor data de ei"

Copilaria si adolescenta sint cele doua mari etape din viata noastra care fundamenteaza ceea ce devenim mai tirziu. Copiii de astazi nu mai au aproape nimic in comun cu noi, copiii de ieri, cei care am jucat "Sapte pietre" sau am alergat cu cheia de git jucind "Tara, tara vrem ostasi".

In acestea conditii, copiii de ieri, care au devenit parintii de astazi, sint sfatuiti de psihologi si de psihiatri sa nu se raporteze la odraslele lor ca la ei insisi, cind aveau aceeasi virsta, pentru ca viata si societatea in care traim s-a schimbat, este cu mult mai complexa. Urmariti-va copiii! Cautati sa ii intelegeti! Nu le impuneti si nu va transpuneti dorintele in ei! Renuntati la prejudecati, iar in clipa cind observati ceva diferit in comportamentul copiilor cereti sfatul si ajutorul specialistilor – este indemnul psihologilor si psihiatrilor pediatri.

"Este bine sa nu se ajunga la comportamente deviante. Parintii ar trebui ca la primele semne ciudate in comportamentul copilului, ceea ce se intimpla de obicei pe la 13-14 ani, sa isi faca un proces de constiinta. Sa se intrebe de ce copiii lor se comporta asa?! Copiii sint prelungirea familiei, asa ca ar fi bine sa isi puna intrebari legate de atitudinea lor data de ei, de educatia pe care o aplica", a spus psihologul Antoaneta Zanfirache, de la Centrul de Sanatate Mintala "Ghelerter". Ea face parte din comisia de expertiza a elevului premiant de la "Negruzzi" care si-a omorit zilele trecute mama cu numeroase lovituri de ciocan.

"Cauza unei astfel de reactii se afla in familie. Acest fapt este valabil nu numai in cazul acestui tinar, ci la toti copiii care au probleme cu delincventa. In familiile lor gama sentimentelor, atitudinea, comportamentul parintilor sint disfunctionale", a explicat Antoaneta Zanfirache.

Ce motive ii pot face pe copii sa devieze

Motivele care duc la reactii si gesturi extreme sint, sustine ea, destul de multe. Unul dintre cele mai importante este atitudinea parintilor fata de copii, care fie sint indiferenti, fie hiperprotectivi sau hiperpermisivi.

Dorinta de a detine controlul copilului, pe care si-l doresc a fi conform tiparelor pe care si l-au format fie din frustrarile copilariei, fie din necesitatile zilelor in care traim, parintii le inhiba personalitatea, le blocheaza dezvoltarea si le provoaca reactii adverse, de repingere, de izolare.

Insa, aceaste reactii pot fi observate de parinti. In clipa in care copilul incepe sa se izoleze in camera, apelind la realitatea virtuala, sau incepe sa ia note mai putin bune, sa lipsesca de la scoala, vine acasa baut sau drogat, loveste animalele, sau este introvertit trebuie sa ne punem un semn de intrebare si trebuie, spun psihologii, sa apelam la ei.

"Ne aflam in fata unei generatii depresive, care nu cunoaste bucuria socializarii. Am numeroase cazuri de copii care petrec ore in sir in fata calculatorului, jucind jocuri singeroase. Ei ajung sa nu mai faca distinctie intre cele doua realitati", a spus Florentina Cauia, psiholog si psihoterapeut la Policlinica pentru Studenti si Elevi. Ea ii sfatuieste pe parinti sa nu foloseasca comparatiile nici cu ceilalti frati, nici cu copiii vecinilor sau prietenilor, sau sa aiba pretentii exagerate, de tipul „daca iei un patru sa pleci de acasa". Chiar daca nu sint spuse in cuvinte, acestea se simt si pot cauza efecte grave. "Daca parintii nu iau atitudine, atunci dirigintele, profesorii, colegii chiar si vecinii pot face ceva, pot atrage atentia. Din pacate, la noi spiritul acesta comuniatar, de implicare, lipseste cu desavirsire", a adaugat Cauia. 

Copiii de la scolile de elita sint cei mai vulnerabili

Dupa cum sustine atit Florentina Cauia, cit si Antoaneta Zanfirache, unul dintre generatorii modificarilor comportamentele este sistemul familial. Dar, in acelasi timp, si sistemul de invatamint din Romania este un factor nociv pentru ca nu este adaptat sistemului normal de dezvoltare sufletasca, trupeasca si mentala a copiilor.

"Copiii muncesc sa obtina rezultate inalte pe o minte si un suflet nedezvoltate ca etapa de virsta. Ei nu pot face fata decit cu mari eforturi unei programe scolare care este aberanta. Si atunci ne intrebam de ce exista cazuri de abandon scolar, opozitie, oboseala?! E normal daca sint biciuiti pentru obtinerea rezultatelor celor mai bune sa sucombe la un moment dat. De citiva ani de batem cu pumnii in piept ca facem reforma insa nu facem nimic", a explicat dr. Zanfirache.

Problemele cele mai mari se intilnesc chiar la liceele de elita. Parintii isi duc copiii aici insa cei mai multi dintre ei nu pot face fata unui sistem neadaptat virstei. Psihologul Zanfirache a cunoscut pe parcursul anilor foarte multi elevi de la aceste scoli de elita si sustine ca cei mai multi dintre ei nu sint multumiti, nu isi gasesc locul.

"Stiu sigur ca la «Negruzzi» sint mari probleme insa la mine nu a venit nimeni, nici un parinte, nici un elev. In general, parintii care provin din mediile de mijloc si de jos vin aici la cabinet. Cei din mediile mai inalte se feresc, considera ca e rusinos", a spus medicul primar neuropsihitatru Cornelia Singher, de la Centrul Ghelerter.

"Noi intervenim la solicitarile colegilor mei, care predau diferite discipline si care constata ca in mersul firesc al lucrurilor s-a schimbat ceva. Mai putem face ceva doar daca elevii sint cei care vin la noi", a spus psihologul Raluca Axinte, de la Colegiul "Negruzzi". Ea spune ca nici o reactie din partea copilului care si-a ucis mama nu a stirnit ingrijoarea profesorilor sau a colegilor. "Daca as fi putut aniticipa poate ar fi fost altfel, dar era un copil care nu a atras atentia in clasa. A avut o atitudine normala la activitatile de grup, de adaptare scolara si intercunoastere", a spus Axinte.

"Meseria de parinte este cea mai grea"

Ce ar trebui sa faca parintii care observa ceva schimbat in comportamentul copiilor lor? Psihologii spun acelasi lucru: sa le ceara sfatul, sa isi depaseasca prejudecatile si teama si sa vina la cabinet. "Meseria de parinte este cea mai grea. Daca observati ceva nu va jenati sa veniti. Daca o faceti nu inseamna ca copilul este nebun, ci doar ca aveti nevoie de ajutor", a spus Singher. Dr. Zanfirache sustine ca in ultimul timp numarul parintilor care vin la cabinet sa ceara sfatul psihologului este din ce in ce mai mare.

Nu acelasi lucru il sustine si dr. Singer, care este psihiatru. Centrul de Sanatate mintala la care lucreaza ambele specialiste este unul dintre cele citeva centre unde pot fi adusi copiii cu probleme de comportament. Mai exista Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica sau cabinetele de la Spitalul "Sf Maria", de la Policlinica Mare, de la Policlinia pentru studenti si elevi si cabinetele particulare de consiliere psihologica.

Comentarii