Record incredibil: 9,91, media ultimului admis la facultate

Subtitlu

miercuri, 22 iulie 2009, 11:11
4 MIN
 Record incredibil: 9,91, media ultimului admis la facultate

9,91: media ultimului admis. Aceasta este cea mai mare medie a ultimului admis inregistrata la Iasi. De altfel, in general, mediile din acest an sint sensibil mai mari decit anul trecut. Astfel, cele mai mari medii la admiterea la facultate sint revendicate in acest an de Facultatea de Litere.

In top se afla specializarea Traducere si interpretare, limba engleza, unde ultima medie pe locurile fara taxa a fost 9,91, fata de 9,82, ultima medie de anul trecut. Aici au fost distribuite 12 locuri la buget. Pe urmatorul loc este o specializare tot de la Litere, Traducere si interpretare, limba franceza, unde pe cele 10 locuri ultima medie la fara taxa este 9,68, fata de 9,27, ultimul admis de anul trecut. Pe locul trei se afla specializarea Limba si literatura engleza, unde ultima medie la buget este 9,62. Aici au fost licitate 57 de locuri fara taxa. Fata de anul 2008, aici media a crescut cu 30 de sutimi. O alta specializare curtata la admitere, cu medii foarte mari, este Psihologia, unde au fost 125 de locuri fara taxa. Ultima medie aici a fost 9,43, aceasta fiind ultima medie pe locurile fara taxa si anul trecut. Urmeaza Limba si literatura romana, cu 9,27, ultima medie pe locuri fara taxa, unde s-a concurat pe cele 100 de locuri. Ultimul admis pe locurile fara taxa aici in 2008 a avut sub media 9, respectiv 8,96. Tot pe primele locuri in functie de mediile candidatilor admisi este Informatica, unde ultima medie fara taxa a fost 9,26. Aici au fost 275 de locuri fara taxa. La 8 facultati inca nu s-au afisat rezultatele. „Din punctul de vedere al mediilor de admitere, am constatat o imbunatatire, in sensul ca la mare parte din programele de studiu sint medii peste 9 pe locurile fara taxa", a spus prof.dr. Constantin Salavastru, prorector la Universitatea „Cuza". Aceasta in ciuda faptului ca, de la an la an, tot mai multi profesori reclama calitatea din ce in ce mai slaba a studentilor.

Concurenta in crestere la Universitatea Agronomica

La Universitatea Tehnica "Gh. Asachi", perioada inscrierilor continua. Cea mai mare concurenta, 2,19/loc, este la Hidrotehnica, Geodezie si Ingineria Mediului, urmata de Electronica, Telecomunicatii si Tehnologia Informatiei, unde sint 2,09/loc, si de Automatizari si Calculatoare, unde sint 1,94/loc. La Inginerie Chimica si Protectia Mediului sint 1,59/loc, 1,38/loc sint la Constructii si Instalatii. Peste 1/loc sint la Electrotehnica, respectiv 1,05/loc si 1/loc la Constructii de Masini si Management Industrial.

La Universitatea de Medicina Veterinara si Stiinte Agricole „Ion Ionescu de la Brad", 12,44/loc, cea mai mare concurenta pe locurile fara taxa, este la Controlul si expertiza produselor alimentare, urmata de Inginerie si management in alimentatia publica si agroturism, cu 6,88/loc. Urmeaza Medicina Veterinara, cu 2,44/loc. 1,84/loc sint la Horticultura, 1,83/loc la Tehnica Prelucrarii Produselor Agricole, 1,7 la Inginerie si Management. La Agronomie sint 1,08/loc, iar la Zootehnie 1/loc.

Un milion de dolari la „Cuza" numai din taxa de inscriere

Ce venituri suplimentare au adunat la admitere facultatile de la "Cuza" si UMF, universitati la care inscrierile s-au incheiat deja.

Universitatea „Al.I. Cuza" si Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa" au totalizat din taxele de inscriere la facultate aproximativ 30 de miliarde de lei vechi (echivalentul a circa un milion de dolari). La Universitatea „Cuza", cele 13 facultati care au perceput taxe de inscriere au adus in vistieria institutiei aproximativ 2.462.800 lei. Obtinem aceasta suma daca inmultim numarul de dosare depuse la fiecare facultate, in total 12.608, cu taxa perceputa, ce variaza intre 100 si 250 de lei, apropiate de cele de anul trecut. La FEAA s-au totalizat 810.000. Aici au fost 3.240 de candidati, iar taxa de inscriere a fost 250 de lei. La Drept, cei 1.543 de candidati, care au platit 200 de lei taxa de inscriere la facultate, au adus facultatii 308.600 de lei. Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice a numarat in acest an 1.665 de candidati, care au platit 150 de lei taxa de inscriere si au adus astfel in casieria facultatii 249.750 lei. Precizam ca la unele facultati sumele incasate e posibil sa fie putin mai mici, ca urmare a faptului ca unii candidati au putut opta pentru mai multe specializari in cadrul aceleiasi institutii si au platit astfel o taxa mai redusa. La aceasta marja de eroare se adauga si acei candidati scutiti prin lege de plata taxei de inscriere.

Anul trecut, din taxele de inscriere, Universitatea „Cuza" a totalizat in jur de 28 de miliarde de lei vechi, de la cei 14.336 de candidati; asadar, cu 2.000 mai multi comparativ cu acest an. „Numarul candidatilor este, din punctul nostru de vedere, multumitor in raport cu ce s-a petrecut la alte universitati din tara sau din Iasi si in conditiile economico-sociale prin care trece societatea noastra", a spus prorectorul Constantin Salavastru.

La Universitatea de Medicina si Farmacie, din taxele de inscriere s-au incasat aproximativ 5 miliarde de lei vechi, respectiv 492.800 de lei. Obtinem aceasta suma daca inmultim numarul candidatilor inscrisi, respectiv 1.743 cu taxele de aici, care variaza intre 100 si 300 de lei. Cei mai multi candidati s-au inscris la Medicina, respectiv 705, unde taxa de inscriere este 300 de lei, rezultind astfel o suma de 211.500 de lei. Aceasta suma ar putea fi si aici putin mai mica, daca se iau in considerare cei scutiti de taxa prin lege. Anul trecut s-au obtinut din taxele de inscriere aici aproximativ 287.000 de lei, iar numarul de candidati a fost 1.438. In acest an s-au inscris, asadar, cu 300 de dosare mai mult.

Comentarii