Tot mai multi elevi nu mai vor sa invete

duminică, 18 martie 2007, 16:56
3 MIN
 Tot mai multi elevi nu mai vor sa invete

"Semestrul trecut a fost unul cu aspecte deopotriva pozitive si negative. Chiar daca putem spune ca per total perioada a fost buna, au existat si o serie de probleme. Procentul de promovabilitate al elevilor, de 84.08% este unul rezonabil, incadrat in media pe tara. Nu ne dorim ca acest procent sa fie unul exagerat, care sa reflecte o falsa realitate", a precizat sefa Inspectoratului Scolar Judetean, Camelia Gavrila, dupa sedinta de raport asupra starii invatamintului preuniversitar care a avut loc vineri si la care au participat directorii unitatilor de invatamint iesene.

Inspectiile scolare au scos la iveala un fenomen care tinde sa devina ingrijorator: elevii ieseni nu mai vor sa mearga la scoala si prefera chiulul in locul studiului. Aceasta tendinta a fost observata cu precadere in cazul scolilor de arte si meserii si a grupurilor scolare (SAM Scheia, Grupul Scolar Tehnic de Transporturi, Grupul Scolar Vladeni) precum si in cazul unitatilor de invatamint din mediul rural (Scoala Mironeasa, Scoala Miroslovesti sau Scoala Alexeni).

Potrivit raportului ISJ, scaderea motivatiei invatarii are drept cauze slaba comunicare intre parinti, copii si dascali, plecarea parintilor la munca in strainatate sau distantele mari de la scoala la domiciliu in mediul rural. De asemenea, mentalitatile din cadrul grupurilor etnice si saracia, sint alte doua cauze ale absenteismului scolar.

Amenintari pentru directorii neglijenti

Dupa semestrul intii exista 3325 de elevi cu situatia neincheiata la invatatura, fata de 2690, citi erau in aceeasi perioada a anului trecut. In plus, a crescut si numarul  elevilor nescolarizati de la 886, dupa primul semestru al anului scolar 2005-2006, la 1084, in prezent.

"Pentru remedierea acestei situatii trebuie sa creasca rolul profesorului psihopedagog, iar educatia sa fie centrata pe elev si pe cresterea atractivitatii invatarii", a declarat Camelia Gavrila.

Prezenti la intilnirea de vineri, directorii de scoli au fost mustrati de conducerea Inspectoratului Scolar Judetean pentru neglijenta. "Nu inteleg de ce nu ne putem incadra in respectarea termenelor si nu inteleg de ce nu sint citite regulamentele si metodologiile cu atentie. Trimiterea spre inspectorat a unor documente incomplete ne ingreuneaza munca. Nu ne respectam reciproc", a precizat in discursul sau inspectorul scolar adjunct, Nelu Tudorache, exemplificind totodata cele spuse. "Am trimis o adresa in scoli inca din data de 22 ianuarie 2007 prin care am cerut stabilirea componentei comisiei pentru Baza Nationala de Date, potrivit ordinului de ministru. Chiar si acum exista unitati de invatamint care nu s-au conformat, peste 120 de scoli, dintre care 9 sint din municipiu", a explicat Tudorache.

Conducerea ISJ acuza si managementul defectuos semnalat in unele unitati de invatamint si de aceea a hotarit sa ia masuri. "Nu veti pleca in concediile de vara pina cind inspectorii de management nu vor confirma starea buna a cladirilor, curatenia si mai ales reabilitarea grupurilor sanitare", a precizat Gavrila.

Inspectoratul Scolar este hotarit sa inceapa verificarile infrastructurii scolare din aprilie astfel incit pina la sfirsitul anului scolar in curs scolile sa fie in mare parte pregatite si sa aiba timp sa faca toate reabilitarile  in vederea obtinerii avizului sanitar de functionare.

Mai multe activitati extrascolare la sate

Recomandarile facute de Inspectorul general directorilor pentru semestrul doi vizeaza sporirea atentiei in ceea ce priveste pregatirea examenelor nationale, cresterea numarului de activitati extrascolare, mai ales la sate, precum si imbunatatirea relatiei cu autoritatile locale.

Tezele cu subiect unic care vor fi sustinute in premiera de elevii de clasa a VII-a vor fi pe agenda conducerilor de scoli. Ca aspecte pozitive, raportul intocmit de Inspectoratul Scolar Judetean scoate in evidenta finantarea fara precedent in ultimii cinci ani care a dus la imbunatatirea infrastructurii si a dotarilor din scoli.

In 2006 au fost alocate fonduri in valoare de 39.510 mii RON, de care au beneficiat 218 unitati de invatamint. De asemenea, performanta dascalilor ieseni si a conducerilor scolilor bune a fost premiata atit de ISJ, prin distinctiile "Profesorul lunii" si "Elevul anului", cit si de Ministerul Educatiei si Cercetarii. In semestrul intii, au fost inscrisi 113.383 elevi, dintre care 95.336 au promovat.

Comentarii