Zeci de milioane de lei noi necheltuiti se intorc de la Universitatea „Cuza“ la stat

joi, 29 noiembrie 2007, 20:36
2 MIN
 Zeci de milioane de lei noi necheltuiti se intorc de la Universitatea „Cuza“ la stat

Zeci de milioane de lei noi din proiectele de cercetare de la Universitatea „Al.I. Cuza" vor trebui returnati la sfirsitul anului pentru ca nu au putut fi cheltuiti.

Banii erau alocati pentru achizitionarea unor aparate si solutii necesare pentru buna desfasurare a proiectelor de cercetare. Cererea pentru achizitionarea acestor produse a fost facuta inca de la inceputul anului, insa ele nu au ajuns nici pina acum la destinatari.

„In primavara am inaintat la Biroul de Achizitii lista cu solventii de care aveam nevoie pentru proiectul la care lucrez. Din pacate, anul se termina, si eu nici acum nu am primit solutiile cerute, iar banii solicitati prin proiect pentru cumpararea lor vor fi pierduti. In Occident dureaza intre 24 de ore si 7-10 zile achizitionarea unor astfel de produse", sustine prof.dr. Ionel Mangalagiu, din cadrul Facultatii de Chimie.

Aceeasi problema o are si colega sa de catedra, prof.dr. Elena Bicu, care spune ca asteapta de la inceputul anului mai multe vase pentru experimente chimice. „Unele nu au venit nici pina acum. Altele au fost aduse gresit, altceva decit am cerut. Eu pierd acum citeva zeci de mii de lei noi", se plinge prof.dr. Elena Bicu.

Astfel de probleme nu sint deloc o noutate la Universitatea „Cuza". Anul trecut, mai multi profesori de la Facultatea de Fizica au pierdut si ei sume importante dupa ce mai multe aparate cerute din strainatate nu au mai ajuns in timp util la destinatie. Responsabilii cu achizitiile de la Universitate sustin insa ca toate aceste probleme sint inerente actualei legislatii.

„Chiar daca mi se da un anumit cod de la o anumita firma, eu nu pot sa il trec, pentru ca ar insemna ca favorizez firma respectiva la licitatie. De asemenea, cit priveste achizitionarea de solutii chimice, problema este ca, de obicei, cadrele didactice au nevoie de cantitati mici, iar multe firme nu sint interesate sa livreze astfel de cantitati, pentru ca nu este rentabil pentru ele. Legea achizitiilor este destul de complicata si ingreuneaza foarte mult procesele. Asa se explica si aceste intirzieri", sustine ec. Viorel Bolohan, seful Biroului de Achizitii al Universitatii.

Comentarii