Zecistii dau de pamint cu „bac”-ul

miercuri, 09 iulie 2008, 19:59
7 MIN
 Zecistii dau de pamint cu „bac”-ul

Arina Baibarac, Gheorghe Balan,Traian-Dragos Marcu si Liliana Savitki, patru din cei cinci absolventi de liceu cu 10 pe linie la examenul de maturitate critica bacalaureatul.

Tinerii recunosc, mai mult sau mai putin direct, ca sistemul de evaluare de la bac favorizeaza frauda si considera ca variantele de examen publicate in prealabil ar trebui eliminate. Ei mai spun ca banii de protocol pentru comisii si supravegherea permisiva, in unele cazuri, au facut ca la afisarea rezultatelor unii elevi mai slab pregatiti sa obtina rezultate mai mari la unele probe decit avusesera in anii de scoala.

In ceea ce ii priveste, cei patru decaristi spun ca au invatat mult pentru a obtine aceasta performanta, iar pe unii i-a ajutat si participarea la diverse olimpiade sau concursuri. Trei dintre ei isi vor continua studiile in Romania, cu exceptia Arinei Baibarac, care a fost deja admisa la Universitatea Bremen, din Germania.

"Sistemul de variante ofera cadrul legal pentru copiat"

Prima critica pe care elevii au adus-o modului de desfasurare a examenului de bacalaureat vizeaza variantele de subiect postate pe internet. "Sistemul de variante introdus acum doi ani mi se pare cea mai mare prostie, ofera cadrul legal pentru copiat. Cred ca nici o tara civilizata nu ofera asa ceva. Ma intreb daca exista vreo posibilitate legala ca noi, elevii, sa cerem eliminarea acestui sistem", spune Arina Baibarac, absolventa Colegiului National "C.Negruzzi".

Si Liliana Savitki, absolventa Liceului Teoretic "AL.I.Cuza" spune ca variantele de examen publicate inaintea desfasurarii propriu-zise a probelor sint atit o forma de presiune psihica la adresa elevilor fara sa ii ajute insa: "Sistemul de variante este incorect si nejust pentru elevii romani. Sint mult prea multe variante, cred ca in total sint vreo mie, pe care trebuie sa le rezolvi din luna martie, cind se fac publice. Nu cred ca facind aceste o mie de variante acumulezi mai multe cunostinte. Desi recunosc ca am facut o parte din ele, nu cred ca m-au ajutat foarte mult", a declarat Liliana.

Si gradul de dificultate al variantelor pentru aceeasi diciplina este pus la indoiala de catre fostii elevi. "Variantele nu sint la acelasi nivel de dificultate; unele sint foarte incurcate si constituie mai mult o presiune cind stii ca trebuie sa le inveti pe toate. Inaintea adoptarii acestui sistem, nu cred ca elevii erau la fel de stresati", a spus Gheorghe Balan, absolvent al Liceului Teoretic "Mihail Sadoveanu" din Pascani.

Singurul care are o opinie favorabila este Traian Dragos Marcu, absolvent al Liceului "Miron Costin", din Iasi. "Pentru elevii care sint dispusi sa munceasca foarte mult, in toti anii de liceu, cred ca este un lucru bun. Eu am facut toate variantele si cred ca trebuie lucrat si suplimentar pe linga acestea. Variantele sint orientative, te ajuta sa te pregatesti pentru bacalaureat si cred ca exprima absolut toata materia", a declarat Dragos.

"Unele sume sint exorbitante la protocol"

Banii de protocol nu ar reprezenta o problema, spun zecistii, daca sint colectati in sume mici si doar pentru tratatia profesorilor. Arina considera ca eliminarea probelor orale nu este o solutie pentru evitarea protocolului. "Protocolul nu ar fi o problema daca este folosit doar pentru asigurarea unei tratatii a profesorilor respectivi, dar depinde de suma", spune ea. Desi afirma ca in clasa lui nu s-a platit protocol, Gheorghe Balan il defineste ca pe un obicei "tipic pentru romani".

Nici Liliana Savitki nu considera ideea de protocol ca fiind una corecta. "Cred ca unele sume sint exorbitante, la unele licee. Si asa elevii de clasa a XII-a cheltuie foarte multi bani in timpul acestui an", spune Liliana.

Supravegherea din timpul examenelor de bacalaureat inlesneste copiatul, a recunoscut o parte a decaristilor. Desi nici unul nu a spus cert ca s-a copiat la bacalaureat, indirect, cei mai multi au recunoscut ca la unele examene profesorii supraveghetori au fost mai permisivi.

"Totul tine si de profesorii supraveghetori; in unele zile au fost mai stricti, in altele nu. Nu am auzit de cazuri concrete in care s-au oferit bani supraveghetorilor, dar am auzit ca la unele examene profesorii au fost mai permisivi, poate si din dorinta de a ne ajuta", argumenteaza Arina Baibarac.

Liliana considera copiatul o chestiune care tine de etica fiecarui elev: "Nu cred ca e doar vina supraveghetorilor. Noi nu ne-am permis sa copiem, a fost o atmosfera de examen", argumenteaza Liliana Savitki.

"Nu cred ca examenul de bacalaureat este foarte obiectiv"

Rezultale finale de la bacalaureat au creat si surprize in rindul absolventilor. Aceasta deoarece unii colegi, spun ei, au obtinut rezultate neasteptate, note mai mari sau mai mici fata de rezultatele obisnuite din liceu. "Nu cred ca examenul de bacalaureat este foarte obiectiv. Sint de parere ca mediile din liceu reflecta mai bine valoarea elevilor. De exemplu, am avut o colega olimpica la limba romana, care a luat nota 7,25, ceea ce nu-i reflecta valoarea", spune Gheorghe Balan.

Si Arina admite ca au fost citeva cazuri in care media unor colegi a depasit masura activitatii lor din timpul liceului. "Pentru mine a fost o surpriza ca la alte licee de prestigiu din Iasi nu au fost numai note de 10", a declarat Arina Baibarac. Tot ea mai spune ca, la unele licee, insa, rezultatele elevilor de la "bacalaureatul olimpicilor" au compensat oarecum lipsa notelor de 10. "De exemplu, Andrada Ianus, absolventa la Colegiul National, a avut 10 pe linie la bacul olimpicilor", mai adauga Arina.

Decaristii militeaza pentru reintroducerea admiterii la facultate

Decaristii au si propuneri de imbunatatire a examenului de bac, care ar diminua sansele de frauda si nedreptatile. "Revenirea la ceea ce era inainte, cind nu se cunosteau subiectele, ar putea fi o solutie. Ar putea fi doar niste modele de subiecte, in prealabil, fara variante. O a doua solutie pentru un sistem de invatamint mai bun ar putea fi reintroducerea examenului de admitere la facultate", spune Arina.

Liliana considera ca variantele ar putea fi inlocuite cu mai multe teste din partea dascalilor, in timpul cursurilor. "Profesorii stiu cel mai bine ce cunostinte trebuie sa acumulam in liceu. Si eliminarea probelor orale ar putea fi o solutie, pentru ca ele nu testeaza toate cunstintele, ci doar anumite aptitudini. In plus, cred ca sint prea multe examene; trei sau patru probe cred ca ar fi suficiente", a spus Liliana Savitki.

Si Gheorghe Balan sustine ideea renuntarii la variantele de examen publicate in prealabil, dar crede ca ar trebui schimbat si cadrul legislativ: "Ar trebui sa existe o lege care sa interzica schimbarea metodologiei cu cel putin 10 luni inaintea sustinerii examenelor de bacalaureat", spune el.

Traian nu ar schimba nimic in desfasurarea bacalaureatului. "Este un sistem corect, pentru cei care se pregatesc in timpul tuturor celor patru ani de studiu", spune el.

Cu exceptia Arinei Baibarac, ceilalti vor studia in Romania

Aproape nici unul din cei patru elevi nu se astepta numai la note de 10, desi aveau asteptari mari. Unii au reusit aceasta performanta pentru ca au studiat intens, altii pentru ca, pe linga multa munca, au mai avut si alte reusite, la concursuri si olimpiade.

Dragos Marcu este de parere ca acest rezultat confirma studiul si pregatirea staruitoare din intreaga sa experienta de viata. "Ma asteptam sa iau 10. Am muncit foarte mult, dar daca te pregatesti adecvat, nu e dificil", marturiseste el. Dragos spera sa fie admis la Facultatea de Medicina din Iasi, dar spune ca si Dreptul ar putea fi una din optiuni la admitere.

Arina Baibarac, olimpica nationala si internationala la fizica si filosofie, spune ca aceste rezultate i-au usurat studiul. "La matematica a fost mai greu, dar am avut emotii si la limba romana, pentru ca nu am interpretat poezia ca in barem. La fizica, in schimb, a fost simplu. Ma asteptam la o nota mare, dar nu credeam ca am sa iau chiar 10. De fapt, niciodata nu pornesc de la premisa ca am sa iau chiar 10", spune Arina. Ea este singura dintre absolventi care a fost deja admisa la Universitatea Bremen, din Germania, in urma rezultatelor obtinute la olimpiada si a unui examen de limba. "Este o universitate cum mi-am dorit: multinationala, multiculturala si e in Germania, care pentru mine este modelul de cultura si civilizatie", a spus Arina Baibarac.

Gheorghe Balan spune ca s-a pregatit pentru examene pe toata durata acestui an si ca nu a fost intocmai usor: "La proba orala de limba romana am avut citeva emotii, dar mi-a placut sa invat la toate obiectele. E foarte greu sa iei 10 pe linie, pentru ca sint sase probe si e foarte usor sa iei 9,50 la una din ele", a declarat Gheorghe. El spera sa fie admis la Cluj, la specializarea Engleza – norvegiana, desi a spus ca va participa si la admiterea de la Iasi, tot la specializarea limbi straine.

Liliana considera ca si atitudinea este unul dintre elementele care garanteaza un rezultat de succes: "Nu mi s-a parut atit de greu, m-a ajutat mult lectura si prezenta la ore. Am citit foarte mult reviste de specialitate. Dar cred ca a contat mult si atitudinea, eu nu am intrat in panica", spune Liliana. Ea spera sa fie admisa la Drept sau Administratie publica, in Bucuresti. "Sint din Republica Moldova, iar pentru noi nu sint foarte multe locuri. Dar ramine de vazut", a spus Liliana Savitki.

Cealalta absolventa cu 10 pe linie la bac, Ana-Ilinca Cepoi, absolventa a Colegiului National "Mihai Eminescu", nu a dorit sa vorbeasca deloc despre succesul obtinut la bac.

 

 

42 de candidati au promovat bacul dupa contestatii

In urma rezultatelor obtinute la contestatiile pentru examenul de bacaureat, procentul de promovabilitate a crescut cu 53 de sutimi. Daca inainte promovasera 5.704 candidati din totalul celor 7.921 prezenti, acum au primit note de trecere inca 42 de absolventi. In total, ca urmare a contestatiilor, judetul Iasi are 5.746 de reusiti, reprezentind 72,54%. Numarul respinsilor a scazut de la 2.211 la 2.169. Recorectarea tezelor a adus modificari si pe grupele de medii. Astfel daca inainte de contesattii erau 698 de medii cuprinse in intervalul 6-6,99, in prezent numarul a crescut la 717. La grupa de medii de la 9-9,99 se incadreaza acum 1.472 de absolventi, fata de 1.453 inainte de recorectare. La Iasi au fost depuse in acest an 1.686 de contestatii, din care 537 la romana si 651 la matematica.

Comentarii