1,8 milioane euro – prejudiciul pentru care toata averea lui Fenechiu, trimis in judecata, a fost pusa sub sechestru

joi, 28 iunie 2012, 21:40
5 MIN
 1,8 milioane euro – prejudiciul pentru care toata averea lui Fenechiu, trimis in judecata, a fost pusa sub sechestru
Relu Fenechiu detine, pe langa mai multe terenuri, trei case de locuit si trei case de vacanta. Doua dintre ele (foto) sunt in cartierul I.C. Bratianu din Bucium, cartier al carui dezvoltator este firma sa de constructii

Faptele de natura penala de care este acuzat Fenechiu au avut loc in perioada 2002-2005, atunci cand firmele sale au vandut catre Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova mai multe transformatoare vechi de zeci de ani, pentru care s-au platit preturi "de magazin". Electrica a reusit ulterior sa foloseasca doar 0,02% din transformatoarele cumparate. 

Alaturi de deputatul PNL Relu Fenechiu si fratele sau Lucian – administrator la Fene Grup – au mai fost trimisi in judecata si trei fosti directori ai SISEE Moldova, care se aflau la carma institutiei cand ar fi avut loc jongleriile de milioane de euro, respectiv bacauanii Ioan Turbatu, Ion Marghidan si Petru Andronache. Un alt inculpat este Bogdan Mihai Damian, actionar si el la Fene Grup in momentul comiterii faptelor.

Patru firme implicate

Potrivit procurorilor anticoruptie, intre 2002 si 2005, SISEE Moldova, cu sediul atunci la Bacau (judetul natal al fratilor Fenechiu), era abilitata legal sa faca achizitii publice pentru a asigura intretinerea retelelor fostei Filiala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice Electrica Moldova. Pe langa achizitiile normale de echipamente si piese de schimb, SISEE Moldova ar fi cumparat in perioada amintita mai multe transformatoare si intrerupatoare vechi, la preturi exorbitante in comparatie cu valoarea lor reala. Achizitiile au fost facute de la patru firme, controlate de inculpatii Fenechiu, respectiv SC La Rocca SRL, SC Tehnorom SRL, SC Fene Grup SA si SC Euro Plus SRL. Procurorii mentioneaza ca acele achizitii ar fi fost facute fara „sa se respecte prevederile legislatiei cu privire la achizitiile in conditii de favorizare a acestor firme de la care s-au cumparat, la preturi de produse noi, transformatoare si intrerupatoare uzate si vechi, fabricate in anii 1970-1980". „Mai mult, 99,98% din produsele respective au ramas permanent in stocul SISEE Moldova, devenind, in final, achizitii de produse vechi, folosite, fara justificare economica, inutile si cauzatoare de prejudicii bugetului societatii, facute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau", mai mentioneaza anchetatorii.

Cine aranja licitatiile

Jongleriile cu banii societatii de stat s-au facut cu participarea nemijlocita a directorilor de la SISEE Moldova. Procurorii mentioneaza ca tranzactiile dintre aceasta institutie si firmele controlate de Fenechiu s-au facut fie prin licitatii fictive, aranjate de Ioan Turbatu, Ion Marghidan si Petru Andronache, fie fara niciun fel de licitatie. „Astfel, in urma desfasurarii unor proceduri de achizitie publica, cu caracter fictiv, cu complicitatea inculpatilor Fenechiu Relu, Fenechiu Lucian si Damian Mihai Bogdan, a fost acceptata livrarea de produse pentru sistemul energetic necorespunzatoare calitativ, fiind vechi, uzate, de provenienta incerta, iar pretul de achizitie era aproximativ similar cu cel al unui produs nou. Prin exercitarea abuziva a atributiilor de serviciu, respectiv realizarea de tranzactii fara proceduri de achizitie publica, sau prin «trucarea» unor proceduri de achizitie publica, interventii pentru a plati cu prioritate firmele din grupul «FENE», acceptarea livrarii de produse vechi, uzate, ce au ramas pe stoc. Achizitiile au fost facute fara nicio justificare economica, inutile, iar cei trei fosti directori ai SISEE Moldova au favorizat firmele mentionate", se mai precizeaza in rechizitoriul intocmit de DNA Bucuresti.

Transformatoarele stau „pe stoc" si acum

Pentru transformatoare-rebut cumparate de la Fenechiu, SISEE Moldova a platit nu mai putin de 6.406.976 de lei, fara TVA. Cu toatea astea, spun procurorii, bunurile cumparare folosite propriu-zis au valoare de numai 80.000 de lei, ceea ce inseamna ca peste 99% din ele au fost achizitionate degeaba. Ele se afla si acum pe stoc, acoperite de praf, dar platite cu bani grei.

In total, SISEE a cumparat transformatoare de 46 de ori de la firmele detinute de deputatul PNL, fiecare achizitie concretizandu-se intr-un act material aferent infractiunilor imputate inculpatilor. Cu tot cu taxa pe valoare adugata a celor aproape 6,5 milioane de lei varsate in vistieria firmelor detinute de Fenechiu, procurorii anticoruptie au calculat un prejudiciu aproximativ de 7,5 milioane de lei. Adica echivalentul a 1,8 milioane de euro. „SC Filiala de Intretinere si Servicii Energetice «Electrica Serv» SA – SISE Electrica Moldova s-a constituit parte civila in prezenta cauza pentru suma reprezentand valoarea prejudiciului", au mai mentionat anchetatorii.

Sechestru inclusiv pe bijuteriile familiei

Pana la recupererea prejudiciului, magistratii bucuresteni au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor mobile si imobile ale celor sase inculpati. Cel mai „sifonat" este insa, cu siguranta, deputatul Relu Fenechiu. AcesTA, potrivit declaratiei sale de avere, se poate lauda cu mai multe terenuri, case sau active financiare. Din ultima declaratie de avere a lui Fenechiu, postata pe site-ul Agentiei Nationale de Integritate, reiese ca Fenechiu are sase parcele de teren in judetele Iasi, Bacau si Alba (locul de nastere al actualei sotii), toate in intravilan. De asemenea, Fenechiu si sotia sa mai au trei case de locuit, trei case de vacanta si un apartament. Deputatul conduce trei masini, respectiv un Mercedes, un BMW si un Hyundai. Tot din declaratie sa de avere aflam ca liberalul are bijuterii si obiecte de arta in valoare de 80.000 de euro, precum si plasamente de 330.000 de lei. Relu Fenechiu a fost contactat insistent de reporterii nostri pentru a-si expune punctul de vedere, insa nu a raspuns deloc la telefon. Spre seara, deputatul si-a inchis mobilul.

––

Ce acuzatii li se aduc inculpatilor 

* Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova in perioada 2002-2004, acuzat de infractiunea de abuz in serviciu in forma calificata si continuata (24 acte materiale);

* Ion Marghidan, director al SISEE Moldova in perioada 2004-2005, acuzat de de abuz in serviciu in forma calificata si continuata (15 acte materiale) si abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, in forma continuata (7 acte materiale);

* Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova in perioada 2002-2005, acuzat de abuz in serviciu in forma calificata continuata (39 acte materiale) si abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, in forma continuata (7 acte materiale)

* Relu Fenechiu, actionar si/sau administrator la firmele SC Fene Grup SA, SC La Rocca SRL Iasi, SC Tehnorom SRL Iasi, la data comiterii faptelor, in prezent deputat in Parlamentul Romaniei;

* Lucian Fenechiu, actionar si/sau administrator la firmele SC Fene Grup SA, SC La Rocca SRL Iasi, SC Tehnorom SRL Iasi;

* Bogdan Mihai Damian, asociat unic si administrator la SC Europlus SRL Iasi si actionar al SC Fene Grup SA, la data comiterii faptelor.

Cei trei oameni de afaceri (ultimii trei din lista de mai sus) sunt acuzati de infractiunile de complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si continuata (39 acte materiale) si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, in forma continuata (7 acte materiale).

Comentarii