2.300 de noi someri

Subtitlu

vineri, 31 octombrie 2008, 22:18
4 MIN
 2.300 de noi someri

Pe fondul crizei economice, rata somajului la Iasi ar putea atinge cote alarmante la inceputul anului viitor. Potrivit estimarilor reprezentantilor Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca Iasi (AJOFM), in primul semestru al anului viitor, rata somajului ar putea ajunge la aproximativ 10%.

"Daca nu se reuseste impunerea unor masuri pentru a diminua efectele crizei economice, este posibil ca pina la sfirsitul lunii martie numarul somerilor sa se dubleze. Noi nu putem decit sa tragem un semnal de alarma, ca urmare a discutiilor cu mediul de afaceri", a precizat Gabriela Vasilache, directorul AJOFM Iasi.

Potrivit datelor oferite de Directia Judeteana de Statistica Iasi, rata somajului o va atinge pe cea din 1995. Sectoarele din economia ieseana care au inceput deja sa resimta criza sint industria metalurgica si piata constructiilor.

"Incepem sa ne intersectam cu criza"

La sfirsitul lunii trecute, omul de afaceri Constantin Comanescu anunta ca trebuie sa inchida 80% din capacitatea firmei de colectare si valorificare a deseurilor metalice, Remat. Motivatia acestei decizii a fost reprezentata de oscilatiile preturilor de pe piata metalurgica, ceea ce a determinat ca numerosi angajati ai firmei de reciclare iesene sa fie trimisi acasa. Restringerea activitatii a fost anuntata si la Arcelor Mittal Tubular Products (AMTP) Iasi, fosta fabrica de tevi Tepro. Angajatii din Iasi ai concernului Mittal vor fi remunerati cu doar 75% din salariul de baza si sporul de vechime, urmind ca aproximativ o saptamina pe luna, prin rotatie, sa nu munceasca.

"Nu doar tangential ne atinge criza, ci chiar incepem sa ne intersectam cu aceasta. Criza financiara de la nivel mondial incepe sa se resimta chiar si in Iasi. Mai multe societati comerciale sint in pericol de a-si inchide portile, pina la aceasta data existind confirmari certe de disponibilizare a unui numar de 878 de persoane. Din semnalele primite din partea agentilor economici se estimeaza ca disponibilizarile vor continua, ajungind undeva la 2.300 de persoane, in perioada urmatoare. Pentru anul viitor se estimeaza ca rata somajului va atinge o cota alarmanta, de 10% in Iasi, acum fiind de 4,7%", a precizat prefectul Marius Bodea in urma ultimei intilniri a Comisiei de Dialog Social Iasi, joi.

Pe de alta parte, in cautarea unei forte de munca mai ieftine, firmele Teba Dye si Teba Straightt, care operau la fostul Tomiris, au anuntat concedieri colective in perioada urmatoare. Astfel, pina la sfirsitul anului, punctele de lucru din Iasi ale Teba Industry se vor inchide, iar citeva sute de persoane vor ramine fara serviciu.

Potrivit reprezentantilor AJOFM, pe linga aceste concedieri colective vor avea loc altele individuale, la nivelul micilor societati, sau cele de la firmele cu finantare privata si de stat, precum Fortus. In cadrul acestei societati, daca nu se va aproba planul de restructurare la Fortus, urmeaza ca in jur de 1.700 de persoane sa ramina fara loc de munca.

Potrivit datelor prezentante de Directia Judeteana de Statistica Iasi, rata cea mai mare a somajului a fost inregistrata la nivelul judetului in 1995, cind 12,7% din populatia activa, in jur de 50.000 de persoane, era inregistrata la AJOFM ca neavind nici un loc de munca. Incepind cu 2000, cind era inregistrat un procent de 10,1%, rata somajului a inceput sa scada, ajungind anul acesta la sub 5%.

Patronii se tem ca si angajatii lor vor dori salarii mai mari

Discutiile de la nivelul Comisiei de Dialog Social Iasi derulate joi dupa-amiaza intre sindicate, patronate si sefii institutiilor deconcentrate au vizat efectele pe care le pot avea majorarile salariale din sistemul bugetar, respectiv sistemul de invatamint.

"Cu totii am fost de acord ca trebuie sa se aprobe in regim de urgenta legea salarizarii unitare la nivelul sistemului bugetar in urma unui dialog-social la nivelul Guvernului. Reprezentantii patronatelor au prezentat influentele pe care le-ar avea cresterile salariale insuficient fundamentate acordate pe baza presiunilor sociale asupra sistemului economic privat. Aceste majorari ar determina cresterea taxelor si impozitelor si imposibilitatea de a-si desfasura in conditii normale activitatea, ajungind pina la inchiderea activitatilor economice de productie. S-a subliniat faptul ca in sectorul bugetar salariul este deja mai mare, iar o discrepanta de aceasta ar determina solicitari pentru cresteri similare si in sectorul privat. S-a stabilit ca aplicarea Legii 221/2008, privind majorarea salariilor profesorilor, duce la imposibilitatea aplicarii unei salarizari unitare in sistemul bugetar. Nici un buget, din nici o tara din lumea asta, nu poate suporta o asa crestere brusca in sectorul bugetar", a precizat prefectul Bodea, reprezentant al Guvernului in teritoriu.

"Criza care se prefigureaza este determinata printre altele si de aceste legi care nu fac referire doar la majorarile salariale ale profesorilor, ci vizeaza si beneficii financiare pentru parlamentari etc. Rata somajului poate ajunge si la 50% daca se va pune in aplicare aceasta lege privind majorarile salariale din sistemul bugetar. Toti angajatii vor dori salarii mai mari, daca aceste solicitari vor fi aprobate, iar a doua zi vor sari in aer preturile si inflatia, privatii nu vor mai putea sa-si vinda produsele si vor ajunge sa-si inchida afacerile", a zugravit viitorul in culori si mai sumbre Viorica Frunza, vicepresedinte al Oficiului Patronal Judetean.

Comentarii