200.000 de ieseni furati prin aceeasi metoda

duminică, 15 noiembrie 2009, 21:44
5 MIN
 200.000 de ieseni furati prin aceeasi metoda

Zece se trateaza, dar numai patru platesc. Cifrele arata ca asa merge treaba in spitalele iesene. Cum se poate, totusi? Sistemul sanitar functioneaza, de fapt, pe cu banii altor judete. In plus, dintre cei aproape 590.000 de asigurati din judetul Iasi, doar 201.000 sint, de fapt, platitori de asigurare sociala de sanatate.

Practic, doar 34% dintre cei care beneficiaza de sistemul sanitar isi platesc analizele. Restul traiesc pe spinarea contribuabililor. Pentru ca banii nu ajung, Iasul primeste fonduri prin redistribuire de la alte judete.

Conform Casei de Asigurari de Sanatate, doar 44% din banii cheltuiti in primele 9 luni ale anului au fost din judet, restul au fost asigurati prin redistribuire. "Tot sistemul sanitar judetean este cu mult, mult supradimensionat fata de venituri. Este bazat pe o himera care deocamdata tine. Cei din alte judete isi permit sa ne dea si noua. Pentru ca acolo oamenii muncesc. La noi nu", a explicat dr. Iulian Serban, directorul Casei de Asigurari de Sanatate.

Pe de alta parte, medicii spun ca foarte multi pacienti care ajung in urgente trebuie tratati, chiar daca nu au asigurare. De asemenea, o treime din pacientii de la „Spiridon", de exemplu, sint din alte judete. Chiar si asa, Iasul nu isi poate acoperi propriile cheltuieli din Sanatate.

44% din necesar

Doar 4 din 10 pacienti tratati in spitalele iesene au platit asigurarea de sanatate si merita serviciile medicale de care beneficiaza. Restul traiesc pe seama banilor primiti de la contribuabili sau pe spinarea celor din alte judete care isi platesc asigurarea. Dintre cei aproape 588.000 de asigurati, doar aproximativ 201.000 sint platitori de asigurare.

Conform datelor obtinute de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, in primele 9 luni ale acestui an doar 44% din banii cheltuiti au provenit din judet, restul au fost alocati prin redistribuire de la alte judete.

Astfel, din cele aproximativ 574 de milioane de lei cheltuite in primele 9 luni ale anului, doar aproape 254 de milioane au fost colectate din banii iesenilor. Nu s-au strins nici macar jumatate din banii decondati pe serviciile medicale anul acesta. Nici anul trecut lucrurile nu aratau cu mult mai bine ca acum. In 2008 au fost colectati 47% din banii cheltuiti in Sanatate din judet.

Seful CJAS: Iese scandal

Din cele aproape 767 de milioane cheltuite, doar 360 de milioane au venit din partea iesenilor. Restul banilor au fost asigurati tot prin redistribuire. Cheltuiala a fost si atunci posibila tot cu ajutorul banilor strinsi din alte judete. Casa de Asigurari de Sanatate spune ca Iasul cheltuieste mai mult decit produce, adaugind insa ca e o informatie care ar putea sa provoace scandal la Bucuresti, "daca este facuta publica".

"Judetul Iasi colecteaza la venituri mai putin decit cheltuieste. Este o chestiune rezolvata prin principiul de redistribuire. Toate veniturile din toata tara se string in bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate si se redistribuie in functie de cheltuieli. Daca apare in presa si se trezesc celelalte judete de la care noi luam bani, vor face scandal la Bucuresti, si s-ar putea ca atunci sa primim bani la nivelul veniturilor, nu al cheltuielilor. Va fi dezastru. Daca apare in presa, si garantez, ca, daca are vreun efect, cu toate degetele arat spre «Ziarul de Iasi»", a declarat dr. Iulian Serban, seful Casei Judetene de Asigurari de Sanatate.

"Ziarul de Iasi" s-ar face vinovat astfel daca tara ar afla ca iesenii cheltuiesc mai mult decit produc si ca 10 oameni se trateaza pe banii a 4 platitori din judet, daca ar fi sa ne luam dupa cifre. De ce cheltuiesc iesenii mai mult decit colecteaza? Seful CJAS sustine ca sistemul sanitar este bazat pe o himera, iar oamenii refuza sa munceasca. Prin urmare, primim bani din alte judete pentru a ne acoperi propriile cheltuieli.

"Veniturile vin de la contributii, iar de beneficiat pot beneficia toti cei prevazuti in lista de asigurati, care sint foarte multi. Contributiile sint foarte mici, mult mai mici decit cheltuielile in judetul Iasi. Cei din alte judete isi permit sa ne dea si noua pentru ca acolo oamenii muncesc. La noi, nu. De aia. Sint o gramada de locuri de munca neocupate in judetul Iasi", a explicat dr. Iulian Serban. El nu spune insa ca numarul de spitale din Iasi este mult mai mare decit cel din judetele vecine.

Betivii se trateaza gratuit

Cei care isi achita contributia la sanatate sint angajatii, persoanele fizice autorizate, cei care au venituri proprii sau care isi achita contributia individual si pensionarii cu venituri de peste 1.000 de lei.

Scutiti de la plata asigurarilor, dar care beneficiaza de servicii medicale, sint copiii, elevii si studentii, tinerii cu virsta de pina in 26 de ani care provin din sistemul de protectie al copilului si nu muncesc, bolnavii din programele nationale ale Ministerului si persoanele care au in ingrijire o persoana asigurata. Pe linga acestia insa, in spitale ajung foarte multi pacienti care nu au asigurare de sanatate, dar care beneficiaza de tratament.

Medicii sustin ca urgentele sint gratuite si asa au loc cele mai multe pierderi financiare. "Este datoria noastra ca medici in Unitatile de Primire Urgente sa ii primim pe toti pacientii si sa ii tratam. Chiar daca ei nu au nimic, sint doar sub influenta alcoolului, asa cum se intimpla de multe ori, noi tot trebuie sa ii consultam ca sa ne dam seama de acest lucru. Urgentele sint gratuite, acesta este sistemul. Problemele incep abia in momentul in care ramine internat in spital si sta zile in sir", a afirmat dr. Tudor Ciuhodaru, seful UPU al Spitalului de Urgente "Sf. Ioan". Evidenta celor care au fost tratati, dar care nu au avut asigurare de sanatate, a devenit dificila de realizat la nivelul spitalelor, spun medicii.

Serban prevesteste apocalipsa

O alta explicatie pentru cheltuielile depasite din Sanatate ar fi numarul pacientilor care vin din alte judete si se trateaza in spitalele iesene. "Noi avem in unitate 956 de paturi. In medie, 30% din ele sint ocupate de catre persoane din alte judet, si se mentine cota aceasta pe parcursul anului, in general", a precizat dr. Diana Cimpoesu, seful UPU din cadrul Spitalului "Sf. Spiridon".

Acelasi lucru se intimpla si la Spitalul de Neurochirurgie. "Putem spune doar cu aproximatie ca numarul celor care ajung in spital din alte judete este cam de 30%", a mentionat dr. Romeo Chelariu, purtator de cuvint al Spitalului de Neurochirurgie.

Acestea sint insa spitalele in care pacientii din alte judete ajung frecvent, iar problema intervine in general doar aici. In judet exista insa 20 de spitale in total, iar Iasul nu isi poate acoperi propriile cheltuieli din Sanatate. "Iasul cheltuieste mai mult decit produce. Nu stiu daca in alte judete e vorba de procentul oamenilor care muncesc sau de veniturile lor, dar banii care sint primiti de la ei sint mai multi decit cei pe care ii cheltuiesc. Tot sistemul sanitar judetean se bazeaza pe o himera care deocamdata tine. Altfel, jumatate din spitale se vor inchide, jumatate din farmacii, din ambulatorii, totul se va duce la vale", a incheiat dr. Iulian Serban, seful Casei de Asigurari de Sanatate.

Singura solutie ramine astfel ca judetul Iasi sa fie intretinut de catre alte judete, intrucit cifrele arata clar ca anul acesta s-au strins chiar mai putini bani decit anul trecut. Oamenii au continuat totusi sa mearga la spital, chiar daca nu si-au platit asigurarea medicala. Patru au muncit, iar 10 s-au tratat: asa a functionat sistemul medical in primele 9 luni ale acestui an.

Comentarii