UPDATE: 17 persoane in arest preventiv pentru 29 de zile

Subtitlu

luni, 18 ianuarie 2010, 02:08
6 MIN
 UPDATE: 17 persoane in arest preventiv pentru 29 de zile

(UPDATE) ora 21.15Instanta a decis: propunerea de arestare pentru 29 de zile pentru 17 dintre cele 21 de persoane.

(UPDATE) ora 20.47: A expirat si ordonanta de retinere pentru Bogdan Tofan.

(UPDATE) ora 20.30: Instanta se va pronunta la ora 21.00. A expirat si ordonanta de retinere pentru Petronela Tiuga.

(UPDATE) ora 20.18:  Si ordonanta de retinere pe numele lui Iulian Bogdan, membru al clanului Corduneanu, a expirat.

(UPDATE) ora 20.05: Viorel Potorac, zis Tocaila, a parasit si el sala de judecata pentru ca i-a expirat ordonanta de retinere pentru 24 de ore. In momentul de fata instanta se afla in pronuntare privind propunerea de arestare preventiva a celor retinuti.

(UPDATE) ora 19.50:  Alice Juncu a parasit si ea sala de judecata pentru ca i-a expirat ordonanta de retinere.

(UPDATE) ora 19.20: Iulian Danut Ilincariu, Marian Vasiliu si Gabriel Males au parasit si ei sala de judecata pentru ca ordonantele de retinere pentru 24 de ore pe numele lor au expirat.

(UPDATE) ora 19.05: Constantin Neculau, directorul Citadin, a ajuns la Tribunalul Iasi pentru a discuta despre acest caz cu avocatul sotiei sale, Bogdan Luca. Mihaela Felomela Neculau este contabila la doua firme controlate de membrii clanului Corduneanu si este suspectata ca ar fi eliberat mai multe adeverinte de salariu false in baza carora au fost obtinute credite bancare de la ING, BCR, Piraeus Bank sau Provident.

(UPDATE) ora 18.50: Ion Ciubotariu a parasit si el sala de judecata pentru ca i-a expirat ordonanta de retinere si a declarat celor prezenti ca el locuieste intr-o camera de camin si nu a comis niciodata faptele de care a fost acuzat.

(UPDATE) ora 18.36: Si ordonanta de retinere pentru 24 de ore a lui Constantin Darie a expirat, acesta parasind sala de judecata. Ultima ordonanta de retinere pentru 24 de ore expira la ora 22.05. 

(UPDATE) ora 18.20: Marian Simon a parasit si el sala de judecata pentru ca ordonantele de retinere pentru 24 de ore pe numele lui a expirat.

(UPDATE) ora 17.05: Daniel Tarsu si Elena Calin au parasit sala de judecata pentru ca ordonantele de retinere pentru 24 de ore pe numele lor au expirat.

(UPDATE) ora 16.35: Procurorii vor propune pentru Carmen Mihalcea, soacra lui Adrian Corduneanu, obligativitatea de-a nu parasi localitatea in locul arestarii preventive.  

 (UPDATE) ora 16.20: Nici Stefan Razvan Andrioaiei nu a primit mandat de arestare preventiva, procurorii considerand ca pentru infractiunea de  violare de domiciliu, acesta poate fi cercetat in libertate. 

(UPDATE) ora 16.10: Cezar Maftei a fost eliberat, procurorii sustinand ca pe numele acesta nu se va emite mandat de arestare pentru ca infractiunea pe care ar fi savarsit-o nu este grava. Maftei este acuzat de punere in circulatie de tichete false. Radu Adrian Prundeanu si Carmen Mihalcea, soacra lui Adrian Corduneanu, au parasit sala de judecata pentru ca ordonantele de retinere pentru 24 de ore pe numele lor au expirat.

(UPDATE) ora 12.50: In dosarul Cordunenilor apar doua nume noi. Este vorba de Florin Crudu si Pavel Pintea, doi indivizi trimisi in judecata de Parchetul de pe linga Judecatoria Iasi in alt dosar, care vizeaza infractiunea de inselaciune. Conform anchetatorilor, cei doi ar fi incercat sa pacaleasca mai multi ieseni, luandu-le avans pentru vinzarea sau inchirierea unor apartamente deja vindute.

(UPDATE) ora 12.20: In acest moment, la Tribunalul Iasi s-au  incheiat audierile celor 21 de invinuiti. Judecatorii au hotarit sa ia o pauza, urmind ca, in citeva minute, avocatii invinuitilor sa ia cuvintul.

 (UPDATE) ora 12.00: Surse din cadrul anchetatorilor au marturisit ca procurorii ieseni au fost ajutati inclusiv de FBI, care a monitorizat conturile si transferurile de bani in strainatate, prin Western Union, ale membrilor gruparii.

(UPDATE) ora 9.00: Astazi, la ora 9.00, membrii clanului Corduneanu retinuti ieri au fost adusi la Tribunalul Iasi, cu propunere de arestare preventiva. Pe linga jandarmii care asigura paza Palatului de Justitie, au fost adusi si politisti di cadrul Serviciului de Inteventie Rapida. In prezent, pe holurile Tribunalului se afla peste 30 de persoane – rude si cunostine ale celor acuzati.

Lumea interlopa din Iasi a fost zdruncinata din nou de procurorii de la Crima Organizata. Peste 20 de persoane, membri sau apropiati ai clanului Corduneanu, au fost retinute si au fost prezentate azi-noapte la ora 1 judecatorilor cu propunere de arestare preventiva, dar avocatii au cerut amanarea judecatii pentru studierea dosarului.  Acuzatiile aduse inculpatilor de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) sint de trafic de persoane si minori, santaj, fraude bancare, inselaciuni imobiliare si infractiuni de criminalitate informatica.

La actiunea dclansata ieri dimineata au participat aproximativ 650 de politisti specializati in combaterea criminalitatii organizate, ofiteri ai Serviciului Roman de Informatii si Directiei de Informatii si Protectie Interna, care au fost sprijiniti de mascatii de la Serviciul Actiuni Speciale si Interventii al Politiei de Frontiera, Serviciul de Interventie Rapida al Politiei si luptatori din Brigada de Interventie a Jandarmeriei. Anchetatorii au coordonat 47 de perchezitii simultane desfasurate in judetele Iasi si Brasov.

"Gruparea a actionat in perioada 2006 – 2009, atit pe teritoriul Romaniei cit si transfrontalier. Membrii grupului infractional organizat sint cercetati pentru savirsirea infractiunilor de trafic de persoane, victimele fiind exploatate sexual, obligate sa cerseasca sau sa comita furturi, pentru savirsirea de infractiuni de violenta, infractiuni informatice si fraude economice, obtinind credite prin folosirea de acte false si persoane interpuse racolate in acest scop", se mentioneaza in comunicatul DIICOT.

In urma perchezitiilor procuroriii au ridicat mai multe bunuri: autoturisme de lux, arme de foc si arme albe, bijuterii, aparatura electronica, 37 calculatoare si laptopuri, doua seifuri si acte de identitate presupuse a fi false. In timpul perchezitiilor la Iasi a fost prezent si procurorul Codrut Olaru, seful DIICOT structura centrala, care a plecat ieri dupa-amiaza spre Bucuresti.

Anchetatorii spun ca gruparea destructurata ieri dimineata era coordonata de Bogdan Constantin (fost Corduneanu), ajutat de rudele sale Mihai Corduneanu, Adrian Corduneanu, Bogdan Tofan si Iulian Bogdan. Toti cinci au fost retinuti si adusi cu propunere de arestare preventiva. Alaturi de acestia, Florinel Corduneanu este cercetat in stare de libertate pentru aceleasi infractiuni.

"Ca de obicei se face mult zgomot pentru nimic. Au fost ridicate foarte multe persoane care in opinia mea nu au nici o legatura una cu cealalta. Se incearca crearea aparentei unui grup infractional organizat. Exista si acuzatii care nu tin de competenta DIICOT si vorbim despre fapte disparate petrecute in 2008 si 2009. Unul dintre clienti, in speta Costel Corduneanu, este acuzat spre exemplu de instigare la violare de domiciliu", a spus avocatul Marius Striblea, aparatorul Cordunenilor, la iesirea de la audieri.

In urma descinderilor peste 100 de persoane au fost ridicate si aduse la audieri, 30 dintre acestea avind calitatea de invinuit. Printre cei chemati sa dea declaratii se numara si Mihaela Felomela Neculau, sotia directorului "Citadin" si contabila la doua firme controlate de membrii clanului Corduneanu, si Mircea Manolache, acesta din urma fiind patronul firmei de taximetrie Parma si presedinte al Camerei Taximetristilor. In cazul Felomelei Neculau, care este cercetata in stare de libertate, anchetatorii sustin ca este contabila la societatile Magic Garden si Karina Mobi Style, controlate de membrii familiei Corduneanu. Aceasta ar fi eliberat mai multe adeverinte de salariu false in baza carora au fost obtinute credite bancare de la ING, BCR, Piraeus Bank sau Provident.

"Acuzatiile sint de complicitate la inselaciune constind in aceea ca ar fi eliberat in fals niste adeverinte cu un anumit venit pentru ca persoana sa poata obtine credite. Prejudiciul pretins este de 200.000 de lei. Adeverintele au fost eliberate in baza documentelor pusa la dispozitie de administratorii firmelor respective. Deocamdata nu am vazut nici o proba care sa sustina acuzatia. Nu ni s-a aratat nici macar o adeverinta despre care sa ni se spuna ca este falsa", a declarat avocatul Bogdan Luca, aparatorul Felomelei Neculau.

Un alt barbat retinut de procurori aseara, Daniel Tirsu, este acuzat ca ar fi racolat persoane dispuse sa ia credite cu acte false, "clientii" gasiti de el creind un prejudiciu de peste 260.000 de lei. In plus, sustin anchetatorii, Tirsu este acuzat si de santaj dupa ce l-ar fi ajutat pe Petronel Corduneanu sa recupereze prin amenintari 5.000 de lei de la o alta persoana.

Alte persoane sint invinuite ca au aderat la gruparea coordonata de Corduneni, sint acuzati de infractiuni de criminalitate informatica. Este cazul lui Razvan Stefan Andrioaiei, care sustin anchetatorii, la solicitarea lui Costel Corduneanu a accesat conturile de internet ale sotiei acestuia ca sa ii verifice mesajele. Un alt invinuit, Costel Avadanei, este acuzat ca ar fi luat cu acte false un credit de 10.000 de lei. Acesta ar fi fost racolat din incinta unei banci, dupa ce ii fusese refuzata solicitarea pentru un credit de 2.000 de lei, bani necesari pentru tratamentul fiicei.

Azi noapte in jurul orei 1 cele 21 de persoane pentru care procurorii au emis ordonante de retinere au fost adusi la Tribunal cu propunere de arestare preventiva. Aparatorii acestora au solicitat termen pentru studierea dosarului, care contine 60 de volume a cite 400 de pagini fiecare. Magistratii au fixat un nou termen de sedinta in aceasta dimineata.

Comentarii