1 din 4 s-a pensionat pe probleme psihice

Subtitlu

joi, 18 februarie 2010, 00:51
7 MIN
 1 din 4 s-a pensionat pe probleme psihice

In judetul Iasi exista  aproape 25.000 de persoane care s-au pensionat pe caz de boala. Cifra reprezinta peste 10% din totalul celor 211.000 de pensionari din judet. La nivelul intregii tari s-a inregistrat un curent ascendent, iar numarul de pensionari pe caz de boala a crescut de la an la an. Tocmai acest numar mare de pensionari a determinat autoritatile sa-si puna intrebari in ceea ce priveste modul in care se aproba aceste dosare si cite dintre diagnosticele date de medici sint reale si justifica pensionarea anticipata. La nivel national a pornit deja o cruciada impotriva dosarelor false si deja s-au intocmit dosare penale in cazurile in care s-au constatat incalcari ale legii. Cea mai mare problema ramine insa verificarea diagnosticului de boala psihica, diagnostic care este de altfel cel mai des intilnit in aceste dosare. Daca oficial angajatii Casei de Pensii spun ca aceasta crestere a numarului de dosare se datoreaza unor factori obiectivi, neoficial, multe voci spun ca exista adevarate retele care faciliteaza pensionari pe diagnostic.

Conform unor date de la nivel national, in ultimii 20 de ani in Romania numarul dosarelor de pensionare pe caz de boala a crescut cu peste 400%. Premierul Emil Boc a cerut reevaluarea dosarelor din intreaga tara. In evidentele Casei Judetene de Pensii Iasi la finalul anului 2009 erau inregistrate 24.943 de persoane care beneficiau de acest tip de pensie.

Cei mai multi dintre pensionari si-au obtinut pensia pe fondul unor afectiuni psihice, respectiv 5.943 de persoane. Alti 3.703 de pensionari au invocat prezenta unor afectiuni digestive care i-ar impiedica sa munceasca, iar 3.633 de pensionari au adus documente care atesta ca sufera de boli cardio-vasculare.

De asemenea, inca 3.129 de persoane au acte la dosar care arata ca sufera de boli neurologice. Chiar daca oficial conducerea Casei Judetene de Pensii spune ca exista explicatii obiective pentru cresterea numarului de pensionari pe caz de boala, recunoaste in acelasi timp ca nu de putine ori au existat dubii in privinta corectitudinii cu care au fost intocmite anumite dosare de pensionare. Cele mai multe semne de intrebare apar la cei care sustin ca sufera de anumite afectiuni psihice.

"Este posibil ca printre acesti pensionari sa fie si persoane care nu ar trebui sa ia acesti bani. La analizarea dosarului cu care se prezinta pacientul observam ca exista anumite discordante intre simptomele declarate de acesta, examenul medical care se face aici si documentele care sint atasate la dosar. De asemenea, se poate intimpla ca analizele medicale din dosar sa fie in discordanta cu starea pacientului sau sa nu fie suficiente acte medicale in dosar", a declarat Adriana Grecu, director executiv al Casei Judetene de Pensii Iasi.

Medicii din comisiile de expertiza care analizeaza dosarele au avut dubii anul trecut in cazul a 190 de dosare. Toate acestea au fost trimise spre reevaluare la Institutul National de Expertiza a Muncii. Pina acum s-au intors datele in cazul a 117 dosare. Pentru 30 de persoane, acest lucru a insemnat pierderea pensiei pe caz de boala. Dupa ce au fost internati si li s-au facut toate analizele necesare medicii au stabilit ca nu se justifica acordarea pensiei in cazul a 29 de pensionari de gradul III si a unui pensionar de gradul II. Pentru alte noua dosare s-a schimbat gradul pensiei, iar 34 de pensionari au ramas asa cum se stabilise de la Iasi. Se mai asteapta inca raspuns pentru alte 74 de dosare.

Iesirea la pensie pe caz de boala se face la recomandarea medicului curant al pacientului respectiv la care se adauga un munte de hirtii cu analize medicale, foi de observatie din spital, internari in diverse unitati medicale, tratamentele pe care le-a urmat pacientul. Cu toate acestea, sint destui cei care reusesc sa "fenteze" legea si sa obtina totusi dosarul prin metode mai putin ortodoxe si foarte greu de descoperit.

Cel mai la indemina pacientului este diagnosticul de boala psihica. De altfel, afectiunile psihice se afla pe primul loc si la cazurile noi de invaliditate pe grupe de boli. Din cele 2.551 de dosare noi de anul trecut, 557 se refereau la afectiuni psihice. Chiar daca diagnosticul nu este real, in momentul in care pacientul vine cu toate actele necesare la comisia de expertiza este foarte greu de intors.

"Este exclusiv responsabilitatea spitalului si a medicului curant diagnosticul pacientului. Noi aici nu putem face prea multe, se face un consult sumar, un examen fizic, insa noi practic trebuie sa aprobam sau nu dosarul. Nici la Bucuresti nu putem trimite prea multe la revaluare pentru ca si acolo e spatiul limitat mai ales ca primesc pacienti din toata tara", a precizat dr. Gabriela Frasinaru, medic in comisia de expertiza medicala a capacitatii de munca.

Cu cit bei mai mult, cu atit iesi la pensie mai devreme

O alta anomalie este reprezentata de faptul ca o parte din cei care se pensioneaza pe caz de boala profita de anumite lacune legislative. Un medic poate decide sa dea recomandare de iesire la pensie pe caz de boala pentru un pacient la care alcoolismul cronic a dus la o degradare psihica grava.

"Formele de alcoolism cronic duc la o degradare psihica grava, moment in care poate aparea recomandarea de pensionare pe caz de boala. Nu-i corect ce se intimpla fata de ceilalti pensionari, insa nu avem ce face. Ar fi nevoie aici de o modificare legislativa", a declarat prof.dr.Calin Scripcaru, managerul Spitalului de Psihiatrie "Socola".

In acelasi timp, medicii spun ca solutia corecta ar fi ca acesti pacienti sa-si trateze boala, nu sa-si obtina banii de bautura din pensie. "Legea ar trebui sa-l oblige pe alcoolic sa faca tratament de dezintoxicare pentru a putea fi reintegrat in munca. Este o risipa de bani si o nedreptate pentru oamenii cu adevarat bolnavi", a mai spus si dr. Radu Andrei, seful Clinicii de Drogodependenti din cadrul spitalului.

In acelasi timp, medicii recunosc ca psihiatria este un domeniu "mai alunecos". "Este foarte greu de demonstrat ca o persoana nu sufera de o anumita afectiune psihica daca toate actele sale arata ca sufera. Lucrurile astea se fac discret si niciodata gratis. Oamenii care vor sa se odihneasca, nu mai vor sa munceasca si vor sa stea acasa cu nepotii apeleaza la medici care pot face aceste recomandari de pensionare timpurie", a precizat un medic de la "Socola" care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

Infractorii, intretinuti o viata de stat: fostii detinuti au succes la pensionare

Tot in categoria "lacune legislative" pot fi mentionati si infractorii care au fost declarati fara discernamint in urma unei expertize psihiatrice. Acestia pot invoca in dosarul de pensionare un diagnostic de tipul "tulburare depresiva cu simptome psihotice".

Cei mai multi dintre ei au numeroase internari pe parcursul a mai multi ani si deja au devenit dependenti de medicamente. Chiar si puscariasii cu tulburari de comportament isi pot face dosar de pensie pe caz de boala.

Depresia, epilepsia si tulburarile de comportament: cele mai invocate afectiuni

Intr-un top trei al afectiunilor psihice cele mai intilnite in dosarele de pensionare pe primul loc se afla tulburarile depresive cu simptome psihotice. Urmeaza in top epilepsia si tulburarile de comportament, acestea din urma fiind iarasi "vinate" de catre cei incarcerati in vederea alcatuirii dosarului de pensie.

In acelasi timp, medicii spun ca problema depresiei este una foarte grava si actuala la nivel mondial, lucru dovedit prin studii de specialitate. "Depresia este una din cele mai raspindite afectiuni pe plan mondial. In momentul in care este asociata si cu o insuficienta cardiaca, un diabet sau o alta boala, ea se adinceste. Pacientul incepe sa manifeste elemente psihotice, o tematica delirant-persecutorie, capata un sentiment de inutilitate. Toate acestea pot duce la agravarea afectiunilor de care sufera. Daca sub tratament pacientul este foarte bine, boala se poate decompensa imediat dupa ce acesta este intrerupt", a declarat dr. Virginia Marinescu, medic psihiatru.

In cazul afectiunilor digestive care pot sta la baza dosarului de pensionare pe primul loc se afla cirozele, majoritatea pe fond toxic etanolic. Abia apoi sint persoanele care sufera de infectii cu virusul hepatitic B sau C. La bolile cardio-vasculare hipertensiunea cu complicatii se afla pe primul loc.

Pe de alta parte, medicii si autoritatile explica cresterea numarului de pensionari in ultimul an si prin faptul ca s-a manifestat puternic criza economica. "Este o realitate faptul ca numarul de dosare a crescut si din cauza disponibilizarilor, context in care starea psihica se agraveaza. Daca ai un loc de munca te incurajezi si mergi mai departe, dar daca esti dat afara cedezi psihic. De asemenea, a crescut mult numarul de cazuri de boli grave, cancere inoperabile la oameni foarte tineri", a spus dr. Frasinaru.

Pe de alta parte, este stiut ca unii oameni disponibilizati in contextul crizei, mai ales cei trecuti de virsta mijlocie, incearca sa se pensioneze anticipat pe caz de boala pentru a scapa de perspectiva somajului.

Conditiile de pensionare sint flexibile

Pensia pe caz de boala se calculeaza in functie de mai multi factori. "Persoana trebuie sa aiba o anumita vechime in munca in raport cu virsta si momentul in care a aparut invaliditatea. Legea spune teoretic ca o persoana sub 25 de ani trebuie sa aiba cel putin cinci ani vechime ca sa se poata pensiona, iar cel cu virsta intre 37 si 43 de ani trebuie sa aiba o vechime in munca de 14 ani. Sint pensionati insa si cei care au realizat cel putin jumatate din anii de vechime necesari. De asemenea, in cazul unor accidente de munca, boli profesionale, tuberculoza, cancere, SIDA sau daca invaliditatea a aparut in timpul efectuarii stagiului militar nu mai conteaza daca persoana are sau nu anii de vechime in munca", a declarat sefa Casei de Pensii Iasi.

Pensiile de invaliditate la Iasi sint de la 200 de lei pina la 1.000 de lei lunar, pentru cei care au avut functii de conducere remunerate foarte bine.

Comentarii