25 de cereri de executare pe zi

miercuri, 28 octombrie 2009, 00:06
6 MIN
 25 de cereri de executare pe zi

Aici, de vina pare a fi Curtea Constitutionala, care a modificat prevederile legislative. In disperare de cauza, toti creditorii incearca o ultima solutie: executarea silita, in speranta ca isi vor recupera macar o parte din bani.

 

La Iasi are loc o avalansa de cereri privind executarile silite. Specialistii in domeniu spun ca astfel de solicitari au inregistrat cresteri de 20% in 2009, in comparatie cu anul trecut. „Cresterea pe care noi, executorii judecatoresti, am simtit-o este de 20%, in comparatie cu ce s-a petrecut in 2008. In plus, daca anul trecut in Iasi existau 7 birouri de executori judecatoresti, acum exista 11. In medie, fiecare executor a avut aproximativ o mie de dosare pe an, ceea ce, in 2008, a dus la un total de aproape 7.000 de astfel de cereri", a declarat ieri executorul judecatoresc Gabriel Birca. Astfel, se apreciaza ca, in acest an, numarul cererilor va trece de 9.000, adica o medie de 25 pe zi, tinind cont si de executorii abia intrati in sistem. Exista mai multe motive care au generat aceasta situatie. „S-a constatat aceasta crestere din cauza crizei financiare si a blocajului financiar. Creditorii au ajuns in situatia in care nu mai pot sa-si recupereze banii. S-au dat foarte multe bilete la ordin si cecuri, iar aceste instrumente de plata au fost acceptate de cei care, stiind ca vine criza, au sperat ca vor reusi sa vinda diverse produse. Insa acestia s-au trezit ca nu pot incasa banii de pe cecuri sau bilete la ordin, pentru ca debitorii nu au mai avut lichiditati", a mentionat executorul iesean.

Creste considerabil numarul dosarelor din instante

Pe de alta parte, instantele se confrunta in acest an cu o crestere de aproape o suta de ori a acestor dosare, in comparatie cu 2008. „La nivelul instantei, in anul 2008 au fost inregistrate numai 49 de dosare ce aveau ca obiect incuviintarea executarii silite. In acelasi timp, in acest an, pina pe data de 30 septembrie, au fost inregistrate 3.333 de dosare de acest gen", a precizat judecatorul Cristina Vilcu, purtatorul de cuvint al Judecatoriei Iasi. Aceasta majorare considerabila este explicata de catre specialisti prin modificarea legislatiei. „Inainte, executorii puteau lua o decizie in ce priveste executarea silita a unor persoane fizice ori juridice. Acum, din cauza modificarii unor prevederi legislative, acestia trebuie sa ceara acceptul instantelor de judecata, motiv pentru care s-a inregistrat aceasta fluctuatie verticala in favoarea numarului acestor dosare. Acesta este un element care, alaturi de structura executarii silite, a dus la ingreunarea procedurii", crede avocatul iesean Adrian Fetcu. Executorii judecatoresti sustin ca o decizie a Curtii Constitutionale a generat aglomerarea instantelor. „In urma unei hotariri a Curtii Constitutionale, noi trebuie sa cerem incuviintarea executarii silite de la instanta. Acest lucru are atit aspecte pozitive, cit si negative. Inainte, responsabilitatea ne apartinea noua in privinta executarilor, acum le apartine judecatorilor. Totusi, aceasta obligatie ingreuneaza si mai mult procedura executarii silite", a precizat Gabriel Birca. In opinia sa, problema majora consta in faptul ca si creditorii se confrunta cu o acuta criza de lichiditati. „Problema nu a fost ca debitorii nu au mai avut bani lichizi, ci in special ca majoritatea creditorilor nu mai au lichiditati. Cred ca exista foarte multi debitori de buna-credinta. Un datornic care vrea sa plateasca debitul il achita pina la urma. Dar sint unii care isi vind bunurile in mod intentionat, pentru ca un creditor sa nu mai aiba ce sa valorifice", a incheiat Birca.

„Nu a atins punctul maxim"

Una dintre solutiile oferite de specialisti este medierea. „O astfel de situatie este specifica unei perioade de criza. Debitorii nu reusesc sa-si achite datoriile si creditorii apeleaza la executori. Dar trebuie sa avem in vedere faptul ca aceasta situatie nu a atins punctul maxim. Situatia s-ar putea solutiona usor, daca partile implicate ar apela la mediatori. In vreme ce un proces poate dura 3-4 ani, medierea poate dura si doua ore", crede Maria Ramayana Nesvadba, avocat in cadrul Baroului Iasi si asistent doctorand la Facultatea de Economie. In acelasi timp, specialistii in economie considera ca influentele politice sint evidente in modul in care este creata legislatia, in favoarea grupurilor de interese. „Politicul este in mod evident dinamizat de interese financiare. Politicienii sint animati de interesele financiare ale lor si ale clientilor lor. Astfel, din pacate, legislatia asumata recent de Guvernul Romaniei este catastrofala. Acum, prevederile privind marea infractionalitate nu fac altceva decit sa favorizeze «mafia fularelor albe», adica infractorii «de lux». Totodata, unele acte normative care nu sint publicate in Monitorul Oficial pot arunca in aer intregul sistem de executari silite. De exemplu, Ordinul nr. 967/2007, privind reorganizarea ANAF, nu a fost publicat in Monitorul Oficial, motiv care duce la inexistenta sa. Astfel, orice decizie care se emite in baza acelui ordin poate fi considerata lovita de nulitate", a mentionat Maria Nesvadba. Mai mult, aceasta sustine ca practica neunitara in cadrul instantelor constituie un alt motiv pentru care executarea silita sufera in Romania. „In conditii de criza economica, e normala cresterea numarului de cereri pentru executare silita. Insa procedurile sint greoaie, asta si din cauza faptului ca nu exista o practica unitara la nivelul instantelor din Romania", a subliniat avocata.

„E o problema ce tine de mentalitate"

Expertii in sociologie sint de parere ca, pe linga factorul criza economica, in cazul Romaniei si al Iasului, in mod special, cresterea cazurilor de executare silita este cauzata si de o mentalitate deficitara. „In astfel de cazuri sint in joc si date care tin de mentalitate. Este vorba despre atitudinea oamenilor referitor la investitii si cistiguri. In cazul nostru, nu s-a pastrat un echilibru intre cele doua parti. Ar fi trebuit sa plecam de la premisa ca poti face un imprumut, dar trebuie sa te asiguri ca vei avea posibilitatea sa restitui acei bani, chiar si in cele mai negre situatii", a declarat ieri sociologul Nicu Gavriluta, decanul Facultatii de Filosofie si Stiinte Social-Politice. Profesorul din cadrul Universitatii „Al.I. Cuza" sustine ca, spre deosebire de Occident, romanii tind sa viseze la investitii minime si cistiguri fabuloase. „Noi nu avem inca, in spatiul crestin-ortodox in care ne gasim, o rigoare a investitiilor, spre deosebire de cei din Occident, adica persoanele care fac parte din spatiile catolic si, in deosebi, protestant. La noi, dorinta multora de a cistiga rapid a generat astfel de situatii, in care s-a cerut executarea silita. Cei care au vrut sa cistige mult si repede – nu neaparat si necinstit – au riscat mult si, din pacate pentru ei, au pierdut, din cauza perioadei pe care o traversam", a precizat Gavriluta.

Cum se poate evita executarea silita?

In opinia avocatilor, e mai usor sa previi situatiile de executare silita sau faliment decit sa le elimini. „Sintem tributari doar situatiilor in care raul deja s-a produs, nimeni nu este interesat de preventie. Cind te confrunti cu o avalansa de restante pentru care nu ai resursele financiare sa le acoperi, trebuie sa stii ca nu e totul pierdut", mentioneaza avocatul bucurestean Iulian Urban. In opinia acestuia, trebuie respectati citiva pasi pentru a gasi portite salvatoare din aceste situatii-limita. „Cei care au datorii trebuie sa depaseasca faza de negare. Problema trebuie abordata corect, transparent si profesionist. Nu trebuie sa va ascundeti de creditori. E mult mai important sa nu va transformati creditorii in adversari. Totodata, probleme trebuie discutate cu creditorii si pot fi gasite solutii impreuna. Astfel, poate fi gasit un plan de iesire din criza", sustine avocatul. Acesta crede ca o buna comunicare cu creditorii poate duce la o solutie salvatoare. „E bine sa le cereti creditorilor opinia asupra potentialelor solutii, pentru ca acestia pot avea un raspuns pozitiv. Daca vreti sa iesiti din impas, trebuie sa mediati si sa negociati cu absolut toti creditorii. De asemenea, este indicat sa propuneti planuri de esalonare realiste", spune Urban. Avocatul sustine ca negocierea pentru stoparea penalitatilor e foarte importanta. „Este extrem de important sa negociati cu creditorii stoparea sau diminuarea curgerii penalitatilor, acestea fiind «armele» cu care creditorii preseaza asupra debitorilor. Mai mult, respectati-va fidel angajamentele asumate fata de creditori. Intodeauna un creditor inteligent va prefera o esalonare propusa de debitor decit sa mearga in Justitie. Solutii exista, dar trebuie sa fie si disponibilitate pentru negociere", a conchis avocatul.

Comentarii