4000 de dosare au disparut la Politie

vineri, 24 februarie 2006, 00:48
5 MIN
 4000 de dosare au disparut la Politie

Acest fenomen a avut loc in perioada domniei comisarului sef Stefan Alexa in fruntea IPJ (2001-2005). Frauda profesionala a fost descoperita de succesorul lui Alexa, respectiv comisarul sef Gheorghi Plai. Desi a stat numai opt luni la conducerea IPJ, Plai a descoperit manevrele prin care dintr-o data hotii se volatilizau chiar daca oamenii de la sate isi smulgeau parul din cap cind le dispareau animalele din batatura. Plingeri neinregistrate si dosare ascunse, aceasta a fost reteta care ducea la rezultate impresionante ale IPJ Iasi, la ora de bilant. In urma anchetei care s-a derulat pe parcursul anului trecut, s-au intocmit 17 dosare penale pe numele a tot atitia politisti pentru abuz si neglijenta in serviciu. Acestia dosisera 4.000 de plingeri de la oameni. Un numar suficient ca, an de an, Stefan Alexa sa se laude in fata superiorilor de la Bucuresti ca infractionalitatea scade vazind cu ochii.
Demascarea situatiei a inceput in luna mai a anului 2005. Pe mina sefului de atunci al IPJ, comisarul sef Gheorghi Plai, ajunge un dosar in care erau facute constatari in legatura cu o serie salbatica de furturi din mai multe case in comuna Scinteia. Furtul se produsese in satul Trufestii de Sus. Acolo fusesera sparte patru case intr-o noapte. „Constatarile la fata locului nu se facusera imediat. Seful de post si ajutorul lui nu miscasera un pai. De abia la trei zile dupa, un agent care iesise de sase luni de pe bancile scolii a mers la casele oamenilor jefuiti”, a spus Gheorghi Plai. Actele constatatoare intocmite de politistul incepator au ajuns la IPJ intr-un final, dar si aici amortirea politieneasca a mai intirziat rezolvarea cazului. „Ofiterul de serviciu primise actele, dar eu am intrat in posesia lor de abia a doua zi dupa sosirea lor, pentru ca lui nu i se paruse foarte importanta spargerea a patru case”, a comentat Plai. Au fost trimisi imediat in comuna Scinteia 10 politisti, dintre care cinci judiciaristi cu laborator mobil pentru analize. Marea problema o reprezenta trecerea a multe zile de la furturi, iar oamenii facusera curatenie, stergind multe din urmele lasate de hoti. La citeva zile au fost prinsi cei sase hoti care dadusera spargerile, unele dintre ele cu proprietarii in case. Deplasarea la Trufestii de Sus avea insa sa fie debutul unei anchete si mai mari.
Nu existau hoti pentru ca nu inregistrau furturile
„Pentru ca indolenta cadrelor din comuna era evidenta, m-am deplasat personal in Scinteia. S-a mers din poarta in poarta si am descoperit 52 furturi reclamate si neinregistrate, dintre care 51 de furturi de animale mari si o tilharie. Pe linga alte 38 de furturi mici pe care oamenii nu le-au mai reclamat pentru ca stiau ca nu s-ar fi intimplat nimic oricum”, a rememorat Plai cum a descoperit ca la sate politistii nu inregistrau plingerile oamenilor. Atunci s-a inceput verificarea mai multor sate. Reclamatiile de la oameni au inceput sa curga. Nu mai putin de noua sate reclamau aceeasi situatie. Ca se fura, iar politistii nu faceau nimic. S-a trecut la verificari amanuntite. „La Deleni si Scobinti, furturile a 203 animale mari erau reclamate si neinregistrate. Situatii similare erau la Lespezi, Helesteni, Cozmesti si Costuleni”, si-a adus aminte Plai citeva din satele pe care incepuse sa le controleze. Ca prima reactie dupa ce s-a descoperit cum obtineau politistii rurali scaderi ale numarului de furturi, pur si simplu prin neinregistrarea lor, Plai a ordonat contabilizarea tuturor reclamatiilor, inclusiv cele care erau vechi din anii 2002. Cu aceasta ocazie au fost „redeschise” cel putin 4.000 de cazuri de furt, care au lipsit din bilanturile festiviste ale predecesorului Stefan Alexa care, an de an, anunta o continua scadere a infractionalitatii. Acum, dupa ce si-a pierdut functia de sef al IPJ, Gheorghi Plai recunoaste ca masurile pe care le-a luat in cele 8 luni de zile nu au dus la incetarea fenomenului de „neinregistrare”. „Desi dadusem dispozitii clare in acest sens, in luna noiembrie am descoperit la Dolhesti situatii asemanatoare cu fapte neinregistrate pe parcursul anului 2005”, a recunoscut Plai.
17 dosare penale pentru abuz si neglijenta in serviciu
Ignorarea plingerilor oamenilor nu a avut loc doar la sate. Ci si in Iasi. Semn ca devenise un obicei ca sefii de post sa inchida ochii cind le venea vreun jefuit. Pentru a-si sustine convingerea, comisarul Plai a dat si un exemplu. O femeie de serviciu la Teatrul National a fost jefuita pe strada de trei barbati si o femeie, care i-au smuls cerceii de la urechi si i-au furat telefonul mobil. „Cind s-a dus la Sectia a 2-a, politistul de serviciu nu a alertat unitatile din teren. Mai mult, plingerea, odata ajunsa la Politia Municipiului, nu a fost inregistrata, fapt pentru care l-am atentionat pe Relu Huma, seful de atunci la Municipiu”, a incheiat comisarul sef Gheorghi Plai. Ancheta pe care a facut-o Plai in cele 8 luni cit a fost seful IPJ s-a finalizat cu intocmirea a 17 dosare penale. Politistii in cauza, majoritatea la sate, au fost suspendati din activitate pina la terminarea cercetarilor.
„Nu am auzit nimic”
Comisarul Stefan Alexa, detasat la Bacau anul trecut, sustine ca nu stie nimic de situatia dezastruoasa lasata in urma. Interpelat telefonic, comisarul sef Stefan Alexa a afirmat ca este in necunostinta de cauza, la urechile lui neajungind seria de descoperiri din 2005. „Nu am auzit nimic, nu stiu despre ce vorbiti. E treaba celor de la Iasi, eu acum ma ocup doar de problemele Bacaului”, a spus Alexa. Comisarul sef Stefan Alexa, care a fost la sefia IPJ Iasi pina in aprilie 2005, a fost mutat de superiorii lui la Bacau in functia de sef al Politiei din judet. Jonctiunea a venit pe fondul nemultumirii prefectului Radu Prisacaru, care din martie 2005 ameninta cu schimbarea din functie a lui Alexa pentru management defectuos si comunicare defectuoasa cu cetatenii. Comunicatul ministerial prin care Alexa a fost pus sa isi faca bagajele, il punea insa intr-o lumina favorabila pe comisarul sef, chiar calitatile lui fiind motivul detasarii la Bacau. Dar ce rost avea sa se schimbe un sef atit de bun, daca totusi nu era ceva putred in prestatia comandantului IPJ? Un pion important pe tabla de sah cu prea multe patratele negre din zona rurala, il reprezenta si subcomisarul Costel Drumea. Acesta a fost o buna perioada de timp adjunct al IPJ pe linie de Ordine Publica, una din sarcinile lui fiind si controlarea activitatii la sate. Drumea si-a pierdut postul de adjunct din cauza managementului defectuos. Expresia prea putin transparenta se traduce si prin aceea ca nu a facut mare lucru pentru stoparea fenomenului infractional in comunele iesene, vizitele subcomisarului la tara fiind numarabile pe degete. Subcomisarul Costel Drumea nu a putut fi contactat telefonic pentru a-si expune un punct de vedere.

Comentarii