439 de note de 10 in prima zi a probei orale la romana de la Bac

luni, 23 iunie 2008, 22:30
4 MIN
 439 de note de 10 in prima zi a probei orale la romana de la Bac

Peste 8.000 de elevi ieseni au inceput ieri examenul de bacalaureat, cu proba orala la limba si literatura romana. "Ziarul de Iasi" a stat de vorba cu absolventii de liceu si a participat in sala la emotiile liceenilor.

Candidatii de la bacalauret pleaca de la ideea ca la probele orale, trebuie sa ia musai 10. De aici apar si adevaratele tragedii cind nota este mai mica. "M-a intrebat ceva care nu avea nici o legatura cu textul. Eu de unde sa stiu chiar tot", se plingea unui coleg o absolventa care tocmai iesise de la proba orala la limba si literatura romana. Ea crede ca nota de 8,5 nu este tocmai buna. "E clar, am avut ghinion la subiect", spune fata. Chiar si asa, ieri cei mai multi elevi obtinusera pina ieri la prinz, note cuprinse intre 8 si 10. Astfel, nu mai putin de 439 de elevi se pot mindri cu 10 curat, 364, cu note intre 9 si 10 si 291, cu note intre 8 si 9. La polul opus, 69 de elevi au obtinut note intre 5 si 6. Proba orala la limba si literatura romana este eliminatorie, la fel ca si cea orala la limba moderna astfel incit elevii trebuie sa obtina neaparat note de trecere, pentru a putea participa si la celelalte probe ale bacalaureatului din acest an. De aceea, "Succes mai departe" erau cuvintele magice pe care orice absolvent de liceu a dorit ieri sa le auda din gura comisiei de la bacalaureat.

In curtea Colegiului "Mihai Eminescu" elevii isi asteptau rindul. Imbracati majoritatea in alb si negru elevii colegiului, precum si ai Seminarului Teologic Ortodox "Sfintul Vasile cel Mare" intrau rind pe rind la comisii. La poarta, responsabilul cu paza, formase deja o adevarata gramada de telefoane mobile. Elevii le puteau lua inapoi, abia dupa ce sustineau proba. Traseul de la usa de intrare si pina la comisie parea nesfirsit. Elevele mergeau pe virfuri sa nu isi deranjeze colegii cu sunetul tocurilor. Inceputul expozeului unui candidat coincidea cu intrarea in sala a altui candidat. Odata subiectul tras si ciorna inminata ei au avut ragaz de aproximativ trei sferturi de ora sa se gindeasca cum sa expuna cel mai bine raspunsul la cerinte. "Biletul 64, literatura scrisa in perioada comunista", spune raspicat una dintre candidate. "Sistemul politic intra in viata oamenilor, erau frustrari, orgolii, nedreptati", spune candidata. Ea a trebuit sa identifice tipologia textului prin prisma caracteristicilor pe care le are, care este emitatorul precum si publicul caruia i se adreseaza. In final, eleva marturiseste comisiei. "Nu am trait perioada comunista. Reprezinta pentru mine doar o lectie de istorie sau povesti ale celor mai in virsta ca mine, insa literatura din acea perioada merita mult, pentru ca scriitorii s-au straduit mult sa o publice". Comisia a fost curioasa sa afle si citeva lucruri despre autorii specifici perioadei: Stanescu sau Preda. Cu putin ajutor, expunerea s-a terminat. Candidata a putut rasufla usurata. Primul 10 pentru ea, la bacalaureat. Fara doar si poate elevii traiesc intens examenul: palme transpirate si tremurinde, rosu in obraz. Atit de intens incit din dorinta de a expune cit mai bine si mai repede, unii elevi mai incurca termenii. "Fiti mai atent domnule candidat. Nu exista revista «Junimea», ci Societatea «Junimea» si revista «Convorbiri literare»", ii atrage atentia cadrul didactic din comisie unuia dintre candidati. "Fara Alecsandri, nu ar fi putut exista Eminescu", este de parere un alt licean prezent ieri la examenul de bacalaureat.

In acest an subiectele de la proba orala la limba si literatura romana sint diferite de cele din anii trecuti. Predomina texte de critica literara despre autori consacrati sau texte care descriu perioade literare, pe marginea carora elevii trebuie sa identifice caracteristici si sa formuleze pareri pro sau contra. Structura subiectelor de la proba orala la limba si literatura romana este o noutate, insa textele au fost publicate din timp pe site-ul Ministerului Educatiei. "Este si mai bine, dar si mai rau. Este riscant pentru ca fiind un singur subiect, poti usor sa ratezi, insa cerintele sint acceptabile. Acum depinde si de comisie ce intrebari pune. La noi, la comisia doi s-au pus numai note intre 6 si 8", a declarat o eleva de la Colegiul de Arta "Octav Bancila".

Nici un elev nu a fost respins ieri la bacalaureat, insa proba orala la limba si literatura romana continua si astazi, elevii fiind repartizati pe comisii in ordine alfabetica. La nivelul judetului Iasi au fost constituite 25 de centre de examinare si alte 8 pentru corectarea lucrarilor scrise. Pe 25 si 26 iunie elevii vor avea de sustinut proba orala la limba moderna. Probele scrise incep pe 27 iunie, cu evaluarea la limba si literatura romana. (Ioana POPA)

Comentarii