500 de lei gigacaloria

vineri, 19 septembrie 2008, 23:34
3 MIN
 500 de lei gigacaloria

Venirea iernii ar putea aduce pentru ieseni un pret mult mai mare al gigacaloriei. Desi atit reprezentantii CET, cit si cei ai Primariei au afirmat in mai multe rinduri ca pretul nu va fi modificat pina la sfirsitul anului, de la 1 ianuarie, acesta ar putea totusi exploda.

Din estimarile specialistilor termocentralei, costul de productie al unei gigacalorii se va ridica de la 1 ianuarie la 508 lei, aproape dublu fata de pretul de productie actual, de 258 lei. Calculele au fost facute pe baza aproximarii preturilor la combustibili, valabile tot de la inceputul anului viitor.

"Avind in vedere ca pretul la gaze naturale este unul reglementat si nu se poate negocia, si ca cel al pacurii variaza in functie de cotatia petrolului pe plan mondial, rezulta ca singura modalitate de scadere a costului unei gigacalorii este scaderea pretului de achizitie a carbunelui", se arata in memoriu. Acest lucru ar fi posibil prin contractarea de carbune de peste ocean, pretul total, cu tot cu transport fiind de aproximativ 200 dolari pe tona de carbune. "Problema este ca huila energetica trebuie platita o data si in avans, ceea ce noi nu putem face", a declarat Didi Melinte, directorul CET Iasi.

Reprezentantii Primariei au preferat sa evite un raspuns direct la problema termocentralei. "Nu putem face pe aceasta tema speculatii pina nu avem un calcul corect. S-au vehiculat tot felul de ipoteze si preturi in acest sens. Situatia urmeaza sa fie analizata si vom lua o decizie in acest sens", a declarat Andrei Trofor, purtatorul de cuvint al Primariei.

Oficialii municipalitatii au anuntat in repetate rinduri ca vor interveni pentru ca pretul platit efectiv de populatie pentru o gigacalorie sa ramina la nivelul actual, de 175 lei. Aceasta ar insemna ca diferenta de 333 lei pe gigacalorie pina la costul de productie sa fie acoperita din subventii.

Sindicatele si conducerea CET au apelat la Comisia pentru Dialog Social pentru a gasi sprijin in obtinerea de fonduri necesare achizitionarii de carbune. Din datele prezentate de reprezentantii termocentralei, reiese ca unitatea ar avea nevoie de sume fabuloase pentru a se descurca.

Concret, CET solicita de la Guvern plata in avans a subventiei de combustibil pe 2009, adica 28.000.000 lei. "Aceasta suma poate reprezenta un acreditiv in banca pentru inceperea aprovizionarii cu huila energetica, urmind ca diferenta sa fie acoperita esalonat din incasarile curente", se arata in memoriul adresat Comisiei de Dialog Social de catre sindicalistii CET. Totodata, pentru a se putea descurca cu achizitia de combustibili, termocentrala ar avea nevoie de la bugetul local de 104.000.000 lei, suma reprezentind plata in avans a subventiei pentru energia termica.

Tot de la Guvern, CET cere acordarea unui imprumut de 168.000.000 lei, tot pentru asigurarea stocurilor de combustibili. "Acest avans va fi restituit pina cel tirziu la finele semestrului I al anului urmator, din incasarile zilnice", sustin reprezentantii CET. Un alt ajutor solicitat de CET Guvernului ar fi reprezentat de stergerea datoriilor catre buget si Termoelectrica, in valoare totala de aproximativ 100 milioane lei.

Conducerea furnizorului de agent termic a precizat ca nu pot fi accesate credite bancare atit din cauza situatiei financiare, cit si a imprumutului de la BERD. La data de 30 iunie, CET inregistra datorii totale de 181 milioane lei. Mai mult, termocentrala are pus sechestru si pe cele 8 apartamente de serviciu pe care le are, din care 6 inchiriate catre propriii angajati.

La sedinta Comsiei de Dialog Social nu a fost prezent nici un reprezentant al Primariei, pe motiv ca au fost probleme mai importante de rezolvat. "A fost desemnat viceprimarul Romeo Olteanu, care nu a mai ajuns din cauza unor probleme aparute la Primarie", a mentionat Trofor.

Incep probele la cald

CET a anuntat ca este pregatita pentru a face fata cererilor venite din partea populatiei pentru caldura. Conducerea termocentralei a specificat ca cine doreste caldura trebuie doar sa dea drumul la gigacalorimetrul montat la nivel de scara sau bloc. Totodata, a fost anuntata inceperea "probelor de verificare la cald a instalatiilor de termoficare".

"Prin aceasta actiune se verifica presiunea in instalatiile de termoficare. Este vorba despre o operatiune care se desfasoara in fiecare an, inainte de inceperea sezonului rece, procedura vizind depistarea unor eventuale defecte aparute la retele", se arata intr-un comunicat remis de CET.

Comentarii