7 miliarde cerute ca despagubire

Subtitlu

marți, 08 iulie 2008, 22:30
6 MIN
 7 miliarde cerute ca despagubire

Politia face la rindul sau cercetari pentru fals si uz de fals, deoarece o alta firma a trimis la XL-World licentele, in mod suspect, chiar in ziua controlului. Ancheta va stabili daca intreaga afacere este o lovitura data pirateriei software sau o neintelegere de miliarde. 

 

Gigantul Microsoft Corporation cere daune de aproape 200.000 de euro de la o firma din Iasi cu activitate in toata Europa. Suma ar reprezenta contravaloarea sistemelor de operare si a programelor instalate fara licenta pe aproape 500 de calculatoare, cu care lucreaza call-centerul XL-World. In paralel, politistii continua cercetarile si fac verificari sub acuzatiile de fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals si marturie mincinoasa.

Ancheta a fost extinsa si asupra firmei iesene "Artis Design Investment", care, sustin anchetatorii, a livrat licentele catre call-center exact in ziua controlului, in baza unor facturi ce ar fi fost emise cu doar citeva zile inainte de efectuarea perchezitiei. Reprezentantii celor doua societati iesene spun ca la mijloc nu este nici o ilegalitate, toate livrarile facindu-se pe baza de pre-comenzi. Politia spune insa ca exista indicii privind o frauda masiva.

Chestiunile suspecte

Potrivit reprezentantilor Politiei, in cadrul perchezitiei efectuate la call-center-ul XL-World, la sfirsitul lunii aprilie 2008, au fost verificate aproape 500 de calculatoare. In timpul controlului de la sediul firmei din Copou, ofiterii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor (SIF) si procurorii au gasit 497 de calculatoare pe care rulau sisteme de operare Windows XP. Pe 126 dintre calculatoare ar fi fost instalat ilegal pachetul de programe Microsoft Office, iar 17 aveau instalate programe realizate de Symantec.

Potrivit anchetatorilor, la data controlului reprezentantii societatii nu au putut prezenta documente justificative din care sa reiasa ca toate licentele ar fi fost achizitionate in mod legal. Dupa aproape doua saptamini, firma a adus in fata anchetatorilor mai multe facturi, care aveau data de emitere doar cu citeva zile inainte de controlul politistilor. Acest lucru a parut suspect, astfel ca ofiterii au extins cercetarile.

"La data de 12 mai, reprezentantii societatii au prezentat organelor de cercetare penala documente justificative, respectiv facturi fiscale, pentru toate programele de calculator identificate de catre politie cu ocazia perchezitiei, facturile fiind emise cu doar citeva zile inainte de efectuarea controlului", a explicat subinspector Virginia Pralea, purtator de cuvint al Politiei.

"Au fost efectuate verificari la societatea care a emis facturile, constatindu-se ca, la data de 21 aprilie, in timp ce era efectuata perchezitia domiciliara si in sistem informatic, reprezentantii societatii au comandat citeva sute de licente care au ajuns in Iasi in aceeasi zi, dar dupa terminarea controlului", a continuat reprezentanta Politiei.

"Totul s-a facut in baza unei comenzi anterioare"

Imediat dupa efectuarea controlului, concluziile ofiterilor SIF au fost trimise in SUA catre Microsoft Corporation, care la sfirsitul saptaminii trecute a transmis politistilor ieseni ca se va constitui parte civila in procesul penal ce va urma. Reprezentantii Microsoft Corporation cer aproape 200.000 de euro, cu titlul de daune, pentru folosirea sistemelor de operare si a programelor instalate fara licenta pe cele aproape 500 de calculatoare de la sediul firmei "XL-World".

Surse din rindul anchetatorilor sustin ca licentele care au aparut la Iasi chiar in ziua controlului au fost furnizate de Asesoft (distribuitor autorizat Microsoft in Romania, n.r.), prin firma ieseana Artis Design Investment, cu sediul in zona Bucsinescu. In urma verificarilor facute pina in prezent, anchetatorii au decis sa inceapa cercetarile si pentru alte infractiuni.

"Se fac in continuare verificari in ce priveste infractiunile de fals in inscrisuri sub semnatura privata, pentru cel care a emis factura, si uz de fals, pentru cel care s-a folosit de factura respectiva. Alte trei persoane din cadrul celor doua societati sint cercetate pentru marturie mincinoasa, pentru ca declaratiile date s-au dovedit a fi neadevarate", au detaliat surse din rindul anchetatorilor.

Reprezentantii societatii Artis Design Investment spun insa ca totul s-a facut legal, si in baza unor contracte semnate anterior. "S-au efectuat unele verificari pentru a se vedea exact documentele care au stat la baza livrarii acestor marfuri. Totul s-a facut in baza unei comenzi anterioare care a fost lansata de beneficiar. A existat o nota de comanda a beneficiarului si o factura proforma a furnizorului", a explicat Tiberiu Stoian, administratorul Artis Design Investment.

"Marfa a fost livrata intr-un timp foarte scurt, pentru ca avem o relatie foarte buna cu furnizorii nostri. Probabil a trezit suspiciuni faptul ca s-a efectuat o livrare de o asemenea cantitate intr-un timp foarte scurt. Este vorba de o tranzactie de aproape 3 miliarde de lei, cea mai mare de acest gen din Iasi, si a carei valoare a fost achitata de beneficiar chiar inainte de termenul scadent. Despre vreo acuzatie oficiala, nu am cunostinta pina la acest moment", a continuat Stoian.

"Sint convins ca vom rezolva pe cale amiabila"

Potrivit anchetatorilor, administratoarea call-centerului "XL-World" este cercetata pentru reproducerea neautorizata a soft-urilor apartinind Microsoft. "Persoana in cauza este cercetata cu privire la savirsirea infractiunii de reproducere neautorizata pe sisteme de calcul a programelor pentru calculator in oricare din urmatoarele modalitati: instalare, stocare, rulare sau executare, afisare ori transmitere in retea interna", a mai mentionat purtatorul de cuvint al Politiei.

Reprezentantii legali ai societatii spun insa ca firma nu se face vinovata de nici o infractiune. "Se fac cercetari sub mai multe aspecte in acest caz, dar asta nu inseamna ca exista si o culpa. Licentele respective au fost achizitionate legal de o alta firma si inchiriate de noi. Astfel de lucruri se practica peste tot in lume, chiar si in sistemul bancar din Romania", a mentionat avocatul Marius Manolache, din Baroul Bucuresti, aparatorul XL-World.

Referitor la daunele cerute, acesta a mentionat ca vor negocia cu reprezentantii Microsoft la sfirsitul acestei saptamini. "Suma reprezinta pretentiile lor in plingerea formulata. Deocamdata nu am avut o intilnire cu reprezentantii lor, acestia fiind plecati din tara. Urmeaza ca la finele acestei saptamini sa avem o discutie in care sa le prezentam documentele justificative. Eu sint convins ca vom ajunge la o intelegere si vom rezolva pe cale amiabila. Daca isi vor mentine pretentiile, vom veni cu argumente ", a adaugat avocatul Manolache.

Pierderi de 151 milioane dolari cauzate de piraterie in Romania

Potrivit unui raport dat publicitatii la jumatatea lunii mai a acestui an, rata pirateriei de software in Romania a scazut in ultimii cinci ani, ajungind la 68%. In acelasi timp insa, pierderile cauzate de piraterie au crescut de la 49 milioane de dolari, in anul 2002, la suma de 151 milioane de dolari.

Cifrele plaseaza Romania la jumatatea clasamentului intocmit in urma unui studiu comandat de Business Software Alliance (BSA) – o organizatie de lupta impotriva piratarii soft-urilor – si care s-a desfasurat in peste 100 de tari. In Europa Centrala si de Est, tarile cu cea mai mare rata a pirateriei au fost in 2007 Armenia (93%), Azerbaidjan (92%) si Moldova (92%), la polul opus fiind Republica Ceha (39%), Ungaria (42%) si Slovacia (45%).

Ce risca miile de ieseni cu soft nelicentiat pe calculatorul de acasa?

In Iasi, majoritatea utilizatorilor casnici de calculator nu au licente pentru soft-ul instalat. Putini stiu insa ca acest lucru este infractiune, potrivit legii privind drepturile de autor si drepturile conexe, care specifica in mod clar ca "reproducerea neautorizata a programelor de calculator constituie infractiune". Modificarile aduse Legii dupa anul 2000 au introdus prevederi stricte in ce priveste protejarea programelor pentru calculator.

Astfel, reproducerea neautorizata pe sisteme de calcul a programelor de calculator in oricare dintre urmatoarele modalitati: instalare, stocare, rulare sau executare, afisare ori transmitere in retea, se pedepseste cu inchisoare de la unu la patru ani, sau cu amenda de la 10.000 la 40.000 de lei.

Comentarii