„8% din populatia judetului are hepatita de tip C“

duminică, 21 octombrie 2007, 23:29
2 MIN
 „8% din populatia judetului are hepatita de tip C“

Din cauza costurilor extrem de ridicate, de un miliard de lei vechi pe an, multi bolnavi cu hepatita C stau ani de zile pe listele de asteptare pentru aprobarea tratamentelor subventionate, riscind sa faca ciroza. „Este foarte greu pentru ca pacientul vine la medic in speranta unui tratament si noi nu putem face nimic in privinta asta. Din cauza lipsei fondurilor, nu pot fi tratati decit cei in stare grava", a precizat prof.dr. Anca Trifan, managerul Institutului de Gastroenterologie si Hepatologie, spunind ca singura solutie ar fi aprobarea unui program national pentru aceasta categorie de bolnavi.

La Iasi, numarul pacientilor care urmeaza in prezent tratamentul specific este de 80, la fel de multi fiind si cei care asteapta sa primeasca aprobarea si finantarea de la stat pentru a-l incepe. Conducerea Institutului de Gastroenterologie si Hepatologie spune ca decizia asupra pacientilor inclusi in programul de tratament gratuit se ia la Ministerul Sanatatii, fara a se face o repartizare pe regiunile de provenienta a bolnavilor, dupa ce dosarele lor sint analizate in prealabil de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

„Exista cinci stadii ale bolii. Primele doua, cu fibroza 0 si 1, nu primesc tratament, acesta incepind de la stadiul cu fibroza 2. Este tragic pentru ca tocmai acesti pacienti ar raspunde foarte bine la medicatie. Fibroza 4 inseamna deja ciroza hepatica, iar sansele de supravietuire se diminueaza simtitor", a spus prof.dr. Anca Trifan.

Ea a adaugat ca in prezent, potrivit estimarilor, aproximativ 8% din populatia judetului Iasi are hepatita de tip C, media nationala fiind intre 5 si 10% din totalul populatiei. „Evolutia acestei afectiuni este foarte lenta, poate sa dureze chiar si 30-40 de ani pina la aparitia unor simptome. Insa vindecarea bolnavului este cu atit mai dificila cu cit trece timpul de la momentul infectarii", a explicat prof.dr. Anca Trifan.

Conform spuselor medicilor, aproximativ 25% dintre pacientii cu hepatita C vor dezvolta ciroza hepatica, restul de 75% raminind cu hepatita cronica si alterarea calitatii vietii. Cei mai multi dintre pacientii cu hepatita C au contactat aceasta afectiune inainte de 1995, cind inca nu existau seringi de unica folosinta, se faceau avorturi necontrolat si transfuzii sangvine fara masuri de siguranta.

Comentarii