„Ia si termina-l tu, ca de la tine a pornit tot”

Subtitlu

vineri, 01 iunie 2007, 22:08
5 MIN
 „Ia si termina-l tu, ca de la tine a pornit tot”

Ceea ce astepta de aproape o luna de zile o buna parte a opiniei publice iesene s-a intimplat ieri. Alina Horeanu, tinara acuzata ca si-a ucis amantul, a fost arestata, dupa mai multe bilbiieli ale Justitiei iesene. Dupa doua ore si jumatate de audieri la Tribunalul Iasi, magistratii au hotarit sa admita noua propunere de arestare inaintata de procurori. Cum au aflat vestea, politistii de la Serviciul de Investigatii Criminale au ridicat-o pe tinara de acasa si au dus-o la arest. Alina Horeanu a fost supusa si unor investigatii medicale pentru a se constata daca are probleme de sanatate ori daca este insarcinata.

O lovitura de bita si una de cutit

Alina Horeanu a venit ieri-dimineata la sediul instantei insotita de avocatul sau. A intrat direct in sala de judecata, fara a scoate nici un cuvint. Totusi, in fata magistratilor, Alina Horeanu a fost de acord sa dea declaratii. Timp de aproximativ doua ore si jumatate, a povestit cu lux de amanunte cum s-a petrecut crima. In mare masura, aceasta a confirmat declaratiile anterioare ale lui Vlad Scurtu, insa s-au strecurat si unele elemente noi. Tinara a subliniat ca uciderea lui Daniel Mancas nu a fost premeditata. Acesta ar fi venit in Iasi si ar fi insistat sa vina la apartamentul ei din Nicolina, pentru a clarifica relatia dintre ei. Aici era si Vlad Scurtu, care, potrivit spuselor fetei, trebuia sa plece in oras cu unul dintre prietenii sai. In apartament, intre Mancas si Horeanu ar fi izbucnit o cearta, iar barbatul ar fi palmuit-o pe fata. Atunci a intervenit Scurtu, care ar fi dorit sa-si apere iubita. Din acel moment a avut loc o incaierare care a culminat cu uciderea botosaneanului. Alina Horeanu a spus ca l-a lovit pe Mancas cu o bita pentru a-l apara pe iubitul sau, Vlad Scurtu. Mai mult, tinara a recunoscut ca i-ar fi dat botosaneanului ultima lovitura de cutit, dupa ce acesta a fost injunghiat de nenumarate ori de Scurtu. Insa acest lucru l-a facut pentru ca ar fi fost amenintata. "Ia si termina-l tu, ca de la tine a pornit tot", i-ar fi zis Scurtu tinerei, si i-ar fi aruncat cutitul. Atunci, aceasta l-ar fi luat si i-ar fi aplicat lui Mancas o lovitura in zona gitului.

A izbucnit in plins

Dupa audieri, desi se astepta arestarea sa, Alina Horeanu a plecat din sala de judecata spre casa, in Pacurari. Magistratii au decis sa dea pronuntarea peste o ora, iar tinara a asteptat acasa hotarirea instantei. Judecatorul a decis sa admita propunerea de arestare preventiva a Alinei Horeanu pentru omor deosebit de grav. Propunerea procurorilor de arestare a fost posibila datorita schimbarii incadrarii juridice a faptei, din omor calificat in omor deosebit de grav. De asemenea, s-a dispus arestarea imediata a tinerei pentru o perioada de 29 de zile. Astfel incit politistii de la Serviciul de Investigatii Criminale (SIC) au plecat spre apartamentul din Pacurari in care locuia, intr-un bloc de linga benzinaria Mol. Cu miinile incatusate la spate si cu citeva haine intr-o sacosa pe care o tinea un politist, Alina Horeanu a iesit din blocul in care locuia. Cind a fost urcata in masina, tinara a izbucnit in plins. In citeva minute a ajuns la arest, iar de aici a fost dusa la spital pentru a i se efectua o serie de analize. "Totul este in regula cu Alina Horeanu. A fost dusa in arestul Politiei", a declarat comisarul Ioan Josanu, seful SIC. In mod normal, Alina Horeanu ar trebui sa imparta camera cu macar o femeie din cele aflate in stare de arest. Aceasta masura ar trebui luata pentru a fi preintimpinata o posibila tentativa de suicid.
"Am facut deja recurs", a spus scurt Ionut Pohrib, avocatul Alinei Horeanu. Acesta a subliniat ca schimbarea incadrarii juridice de la omor calificat la omor deosebit de grav a fost facuta intentionat si nejustificat, pentru ca procurorii sa poata cere arestarea. Schimbarea incadrarii juridice s-a facut deoarece anchetatorii au stabilit ca uciderea lui Daniel Mancas ar fi fost premeditata si s-ar fi facut in scopul de a ascunde savirsirea unei tilharii.

Ceilalti trei acuzati ramin in arest

Tot ieri, si Alexandru Stan, Vlad Scurtu Irimia si Daniel Braescu au fost prezenti la Curtea de Apel Iasi. Aici, magistratii trebuiau sa judece recursul la prelungirea masurii de arest preventiv. Insa acest lucru a fost aminat pentru luni, la ora 12. Motivul a fost ca dosarul se afla la Tribunal pentru a se judeca noua propunere de arestare a Alinei Horeanu. Acest lucru i-a nemultumit pe avocatii lui Braescu si Stan, care sperau ca cei pe care ii apara sa fie pusi astazi in libertate. "S-a schimbat incadrarea in tainuire si favorizarea infractorului si speram ca azi (n.r. – ieri) clientul meu va fi pus in libertate", a declarat Ionut Vasiliu, avocatul lui Braescu. Revoltat era si avocatul lui Scurtu Irimia, pentru ca acestuia i s-a schimbat incadrarea juridica din omor calificat in omor deosebit de grav. "Nu inteleg de ce s-a agravat starea clientului meu. Se vorbeste de premeditare sau tilharie fara indicii. Scopul evident este emiterea unei noi propuneri de arestare in cazul Alinei Horeanu", a subliniat avocatul Christy Mirsanu. Saptamina viitoare ar trebui sa fie gata atit rezultatele necropsiei, cit si ale expertizei psihiatrice facuta celor patru studenti. "Expertiza psihiatrica a clientului meu nu este inca finalizata deoarece mai trebuie depuse niste acte medicale", a declarat Ionut Vasiliu, avocatul lui Braescu.
Alina Mihaela Horeanu, studenta la Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor, Vlad Scurtu Irimia (19 ani), student in anul I la Informatica, au fost acuzati ca l-au ucis pe Daniel Mancas, director al unei firme din Botosani, casatorit si tata a doi copii. Cei doi l-ar fi ucis pe Daniel Mancas (32 de ani) cu multiple lovituri de cutit. Pentru a ascunde cadavrul, cei doi tineri ar fi fost ajutati de doi prieteni, Daniel Braescu (26 de ani), student in anul V la Medicina, si Alexandru Stan (21 de ani), student in anul III la Constructii. Politistii i-au descoperit pe cei patru dupa ce au luat urma masinii lui Mancas, un Audi A4. Dupa audieri a fost descoperit si cadavrul botosaneanului, ingropat intr-o padure de linga comuna Ciprian Porumbescu din judetul Suceava. Cei trei tineri au fost arestati, doar Alina Horeanu a ramas in libertate pina ieri din cauza unui viciu de procedura. Acesta a constat in faptul ca anchetatorii au audiat-o fara avocat. Ca urmare, declaratiile facute de Horeanu, desi folositoare pentru gasirea cadavrului, fara de care politistii nu aveau un caz de crima, au fost considerate nule de judecatori.

Comentarii