A crescut numarul iesenilor muscati de animale

miercuri, 05 octombrie 2011, 23:31
2 MIN
 A crescut numarul iesenilor muscati de animale

Tot mai multi ieseni ajung la Spitalul de Boli Infectioase din cauza ca au fost muscati de animale si au nevoie de vaccin antirabic. Conducerea spitalului spune insa ca necesarul de vaccin pentru acesti pacienti costa prea mult si ca ar trebui rezolvata problema ciinilor comunitari.

Astfel, in 2010 s-au prezentat la dispensarul de vaccinare din cadrul spitalului 685 de persoane din judetul Iasi care fusesera muscate de diverse animale. In primele noua luni ale acestui an, medicii au inregistrat deja 555 de astfel de cazuri. Daca se va mentine acelasi ritm, la sfirsitul anului vor fi mai multe cazuri fata de 2010.

"Cei mai multi dintre pacienti au fost muscati de catre ciinii comunitari si pisicile fara stapin. De asemenea, am avut multi pacienti muscati de ciini si pisici din gospodarie, cai sau sobolani. Facem un apel la toti factorii de decizie, autoritati locale in principiu, atit din municipiu, cit si din mediul rural, sa ia masuri pentru a reduce numarul de ciini comunitari. Anul acesta am cheltuit dublu cu profilaxia antirabica fata de anul trecut. Este vorba de bani cheltuiti in detrimentul unor medicamente mai scumpe care ar putea chiar salva viata cuiva. Anul acesta am cheltuit pentru vaccin si ser antirabic peste 150.000 de lei", a declarat prof.dr. Carmen Dorobat, managerul spitalului.

"Nu cunoastem in detaliu situatia iesenilor muscati de ciinii comunitari, poate nu toti sint din municipiul Iasi. Pe de alta parte, este adevarat ca actuala criza a afectat cu mult bugetul Salubris, societatea care se ocupa cu hingheritul in municipiu. In orice caz, situatia va sta cu totul altfel anul viitor, cind speram sa finalizam noul padoc. In alta ordine de idei, asteptam ca presedintele sa promulge noua lege care priveste ciinii comunitari, sa putem organiza sondajul sau referendumul pentru a vedea ce vor iesenii: sterilizare sau eutanasiere", a precizat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvint al Primariei.

In alta ordine de idei, managerul spitalului a prezentat si cazul unui barbat care a luat o boala rara dupa contactul cu papagalul pe care il avea acasa. "Pacientul a fost diagnosticat cu febra Q, o boala infectioasa care poate afecta plaminul, primele simptome fiind asemanatoare cu cele ale gripei. Papagalul era doar purtator, el n-a facut boala. Pacientul si-a revenit dupa un tratament intensiv cu antibiotice", a mai spus prof.dr. Dorobat.

Comentarii