A fost arestat un vinzator de programe de interceptare

vineri, 04 iunie 2010, 00:02
6 MIN
 A fost arestat un vinzator de programe de interceptare

Patru persoane au fost retinute de procurorii ieseni ai Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism in urma descinderilor facute in cursul zilei de miercuri. Printre acestia se numara si ieseanul Marian Abutoaiei (35 de ani), administratorul site-ului de pe care clientii puteau comanda soft-ul folosit la interceptarea convorbirilor. 

––

Sotia avocatului Alexandru Bernic, lasata in libertate

In paralel cu dosarul de la Iasi, procurorii DIICOT din Alba au declansat perchezitiile intr-un dosar similar. Procurorii ieseni spun ca cele doua dosare nu au legatura unul cu celalalt. „Sint fapte diferite, persoane diferite si soft-uri diferite. Cel care se comercializa la Iasi era mai perfomant", a precizat sefa DIICOT Iasi.

Aseara, tirziu, dupa ora 23, judecatorii Curtii de Apel Alba Iulia au admis in parte propunerea formulata de procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. Astfel, instanta de judecata a decis arestarea preventiva pentru 29 de zile a unei singure persoane dintre cei 36 de invinuiti adusi in fata Curtii de Apel Alba Iulia, respectiv a lui Nicolae Oproiu. Conform anchetatorilor barbatul din Orastie a utilizat si a comercializat, direct si prin intermediul retelei internet, produse software destinate interceptarii ilegale a comunicatiilor, transmisiilor de date efectuate prin intermediul terminalelor de telefonie mobila, precum si a discutiilor ambientale. 

"Instanta a decis arestarea preventiva a unei singure persoane dintre cei 36 de invinuiti, respectiv a lui Nicolae Oproiu. In cazul celorlalti, judecatorii au aplicat obligativitatea de a nu parasi tara. Totusi, hotarirea Curtii de Apel Alba Iulia nu este definitiva, ea putind fi atacata cu recurs in termen de 24 de ore de la pronuntare", a declarat la ora 24 Cosmin Muntean, purtatorul de cuvint al instantei amintite.

Asadar, Camelia Bernic, sotia avocatului Alexandru Bernic si cumnata fostului decan al Baroului Iasi, Carmen Bernic, a fost lasata in libertate. Contactat telefonic, avocatul Alexandru Bernic s-a declarat multumit de sentinta. "Acesta este dosarul rusinii al Biroului Teritorial Hunedoara! Toate persoanele implicate sint cetateni fara probleme, fara cazier, ei nu au dorit decit, sub imperiul unui sentiment pregnant de gelozie, sa rezolve niste probleme personale, care tineau de intimitatea caminului. Prin acest gest nu au urmarit sa-si asculte decit sotia sau sotul ori, in unele dintre cazuri, copilul, care era banuit ca ar fi intrat in niste cercuri in care se foloseau substante interzise", a declarat dupa auzul sentintei avocatul iesean.

Acesta a adaugat ca invinuitii ar fi trebuit sa fie considerati victime. "In mod normal, procurorii nu ar mai trebui sa faca recurs, pentru ca, prin motivarea data de instanta in aceasta noapte, s-a aratat clar ca toate argumentele pentru o eventuala arestare preventiva nu sint intemeiate. Cei care au fost invinuiti ar fi trebuit sa fie considerati victime si, in cel mai rau caz, anchetatorii ar fi trebuit sa ia in considerare o lege contraventionala – Legea 506/2004 -, nu Legea privind siguranta nationala", a precizat avocatul.

Acesta a mentionat ca, in cazul cumnatei sale, procurorii au renuntat la acuzatii, considerind-o pe aceasta martor in proces. Amintim ca, ieri dimineata, cele 36 de persoane invinuite au fost duse in jurul orei 5 la Curtea de Apel Alba Iulia, cu propunere de arestare preventiva in dosarul privind punerea in pericol a sigurantei nationale, prin interceptari ilegale ale unor convorbiri telefonice. Judecatorii au finalizat audierile dupa 17 ore de la inceperea procesului. Catre finele audierilor, cei 36 de invinuiti nu au mai fost retinuti, pentru ca ordonantele emise de procurori pentru 24 de ore expirasera.

–––

Vinzatorul de programe de interceptare a fost arestat

Potrivit anchetatorilor, barbatul a intrat in atentia procurorilor la inceputul lunii trecute, dupa ce s-au obtinut informatii ca acesta ofera spre vinzare programul ce putea intercepta apeluri telefonice, SMS-uri sau transforma telefonul mobil intr-un dispozitiv pentru captarea si transmiterea convorbirilor ambientale.

Alaturi de acesta au mai fost retinuti Vasile Filip, administrator al unei firme din Bacau, Anda Trusca, director executiv la o societate din Bucuresti si Najib Baaddi, cetatean roman de origine marocana, din Ilfov.

Cei patru au fost adusi in cursul zilei de ieri la Curtea de Apel cu propunere de arestare preventiva fiind acuzati de infractiuni prevazute in Legea Sigurantei Nationale si infractiuni informatice. Alte sase persoane sint cercetate pentru aceleasi infractiuni, dar in stare de libertate, avind obligatia de a nu parasi localitatea.

"Vinzarea se facea de regula cu factura"

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) spun ca administratorul site-ului care punea la vinzare soft-ul de interceptare a convorbirilor telefonice era in atentia lor de la inceputul lunii mai. „Ne-am sesizat din oficiu despre existenta la comercializare a acestui tip de aplicatii informatice prin intermediul carora se poate realiza, fara drept, interceptarea convorbirilor telefonice, ambientale sau a mesajelor SMS. In urma audierilor, patru persoane au fost retinute, iar alte sase sint cercetate in stare de libertate, avind interdictie de a parasi localitatea", a spus Iulia Diaconu, procurer-sef al Serviciului Teritorial DIICOT.

Unul dintre cei pentru care procurorii au cerut emiterea mandatului de arestare este Marian Abutoaiei (35 de ani), administratorul site-ului www.xspy.ro, prin intermediul caruia putea fi comandat soft-ul respectiv. Potrivit paginii de internet, aplicatia "Xmobile" era disponibila in trei variante (Silver, Gold si Platinum), iar preturile se situau intre 1.300 si 2.400 de lei. "Pe parcursul lunii mai au fost comercializate cinci astfel de soft-uri, toate din categoria celor mai performante. Este un program foarte bine realizat, nedetectabil. Pentru aplicatiile comercializate nu se efectua testarea de catre comerciant, iar vinzarea se facea de regula cu factura", a adaugat procuror-sef Diaconu.

Programul era importat direct de la producatorul din Asia, iar potrivit procurorilor, de regula era instalat pe telefoanele-tinta de catre cel care il cumpara. In cazul in care acesta nu reusea, telefonul victimei era trimis la Iasi, unde Abutoaiei instala el aplicatia pe respectivul mobil. In cazurile in care clientul dorea, putea comanda un telefon modificat, dar care putea fi folosit doar la interceptarea convorbirilor ambientale. In luna aprilie a acestui an, firma a avut o perioada de promotie in care erau oferite astfel de telefoane gata „preparate", carora le erau dezactivate sunetele tastelor si microfonul.

"Practic, in boxa acuzatilor se aflau trei persoane geloase"

Anchetatorii spun ca, in cele mai multe cazuri, soft-ul a fost folosit pentru spionarea partenerului de viata. "Instalarea acestei aplicatii dureaza cam cinci minute. Trebuie sa fie persoane foarte apropiate ca cel care il utilizeaza sa aiba acces la telefonul victimei sau, in cazul celor care au primit telefoane cu soft-ul instalat, victima trebuia sa fie intr-o relatie de apropiere in care sa accepte si sa foloseasca un cadou primit de la cel care intentiona sa ii intercepteze convorbirile", a spus procuror sef Diaconu.

Aplicatia putea fi instalata doar pe telefoanele cu abonament, care sa aiba disponibila functia GPRS, au mai precizat anchetatorii. Alaturi de cel care comercializa programul au mai fost retinute inca trei persoane. Unul dintre acestia, Vasile Filip, administrator al unei firme din Bacau, este acuzat de procurori ca, dupa ce a achizitionat aplicatia, a apelat la secretara sa pentru ca aceasta sa instaleze soft-ul pe telefonul unei alte persoane.

Anda Trusca, director executiv la o societate comerciala din Bucuresti, a fost retinuta de DIICOT dupa ce i-a daruit in februarie acest an un telefon mobil concubinului sau, mobilul facut cadou avind deja instalata aplicatia. Cel de-al patrulea retinut este Najib Baaddi, din Ilfov, cetatean roman de nationalitate marocana, administrator al unei firme din Bucuresti, acuzat si el ca isi spiona sotia.

Instanta a decis aseara sa emita mandate de arestare preventiva pe o perioada de 29 de zile doar pe numele lui Abutoaiei. "In prima faza mi se pare o solutie echitabila. Clienta mea a fost lasata in libertate, avind interdictie de a parasi tara. Practic, in boxa acuzatilor se aflau trei utilizatori, trei persoane geloase care isi suspectau, sotia, amanta sau concubina de infidelitate", a spus avocatul Adrian Fetcu, aparatorul Andei Trusca.

Comentarii