A inceput marele exod alb

Subtitlu

luni, 12 iulie 2010, 21:16
6 MIN
 A inceput marele exod alb

Medicii tineri isi fac de zor bagajele. Fata in fata cu perspectiva salariilor reduse cu 25%, speriati ca nu vor mai putea plati nici macar facturile din banii pe care o sa-i cistige dupa mai bine de 10 ani de specializare, cei mai hotariti sint proaspetii absolventi de rezidentiat. "Eu mi-am depus deja actele pentru a obtine certificatul de conformitate. Daca salariul scade cu 25%, eu renunt la acest loc de munca", a declarat dr. Iuliana Giurgiu, medic specialist de radioterapie la Spitalul "Sf. Spiridon".

Reducerile de salarii vor fi simtite puternic de personalul medical, domeniu in care tinerii au salarii in general mici. In functie de specificul clinicii in care lucreaza, medicii vor lua luna viitoare chiar si cu 1.000 de lei mai putin decit pina acum. Intr-un sistem sanitar in care deja se lucreaza cu un mare deficit de personal, toate datele adunate arata ca micsorarea salariilor va provoca o plecare in masa.

"Pur si simplu nu mai am cu ce sa traiesc"

"La fluturasul din august vom pregati perfuzii chiar pentru noi", spune un cadru medical din Unitatea de Primire Urgente a Spitalului „Sf. Spiridon". "Mi-am distrus toata tineretea invatind, ca acum sa nu am bani nici sa-mi platesc intretinerea", declara si un medic specialist din acelasi spital.

Angajatii din sistemul sanitar se gindesc cu groaza la fluturasul de salariu care va veni pe data de 15 august. Atunci vor lua pentru prima data salariile diminuate cu 25%. Cei mai loviti vor fi insa tot angajatii care luau si pina acum salarii mici. Multi dintre ei nu-si vor mai putea permite nici sa-si plateasca toate facturile de la o luna la alta. "Toata tineretea am invatat pentru ca am vrut sa fiu un medic bun si am vrut sa-mi fac datoria fata de pacienti. Acum iau cam 2.000 de lei salariu si de luna viitoare voi lua 1.500 de lei. In contextul in care iarna trebuie sa dau aproape 900 de lei pe chirie si intretinere, pur si simplu nu mai am cu ce sa traiesc. Nu merita sa invat atita ca sa-si bata guvernantii joc de mine. Mi-am depus deja actele pentru a obtine certificatul de conformitate", a declarat dr. Iuliana Giurgiu.

Aceeasi stare de spirit e intilnita in mai toate unitatile medicale din oras. De altfel, putini dintre cei angajati in spitale vor mai ramine cu un salariu suficient unui trai decent.

"Am vazut plecind si medici de 50 de ani"

"Am facut eforturi pina acum, am stat departe de sotul meu pentru ca am considerat ca merita sa muncesc aici. Insa pentru un salariu atit de mic nu merita. Sint foarte multi absolventi de rezidentiat care pleaca in strainatate pentru ca aici nu au posturi sau nu cistiga suficient cit sa se intretina. Sint rezidenti foarte buni, si e o mare pierdere ca nu ramin aici. Am vazut plecind chiar si medici de 50 de ani. E pacat, pentru ca pina la urma cel care pierde e pacientul", a mai spus dr. Giurgiu.

In acelasi timp, medicii care au trecut de prima tinerete nu reusesc sa gaseasca modalitati sa-i pastreze in spitalele iesene pe cei mai buni dintre medicii tineri. "Avem deja doi medici tineri care au plecat. Scaderea salariilor e doar cireasa de pe tort. Sint tineri si, din dorinta de a trai cit mai aproape de visele lor, aleg sa plece. Daca as mai avea virsta lor, as pleca unde mi-ar fi bine, nici nu m-as uita inapoi. Din pacate, de la noi pleaca cei mai buni, astfel ca deficitul de personal nu va fi doar cantitativ, ci si calitativ. Un fost profesor ne spunea cindva referitor la acest tip de problema ca «decit sa le pling de mila, mai bine le pling de dor»", a declarat prof.dr. Stefan Georgescu, seful Clinicii de Chirurgie II din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon".

"Plecarea e primul gind"

"Cred ca cel putin 70% din cei care sint acum in ultimul an de medicina vor sa plece in strainatate. Plecarea e primul gind la intrarea in facultate", precizeaza un medic rezident. De altfel, dintre medici, cei mai loviti de scaderea salariilor vor fi medicii rezidenti, care in Iasi sint aproximativ o mie. Calculele efectuate la Directia de Sanatate Publica Iasi arata ca un medic rezident de anul I care lua pina acum un salariu net de 942 de lei, va ramine cu 707 lei. La limita maxima din grila de salarizare, rezidentul de anul I care avea 1.462 de lei, va mai avea doar 1.096 de lei. De asemenea, un medic rezident de anul II va lua intre minimum 826 de lei si maximum 1.439 de lei. Cei din anul III vor avea, dupa reduceri, salarii cuprinse intre 954 de lei si 1.433 de lei. Abia rezidentii de anul IV trec pragul celor 1.000 de lei, putind sa ajunga pina la maximum 1.513 lei, iar medicii in anul V de rezidentiat vor lua salarii intre aproximativ 1.270 de lei si 1.500 de lei. "Sintem medici tineri si trebuie sa ne perfectionam mereu. Platim cursuri ca sa adunam credite, mergem la conferinte si congrese pe banii nostri pentru ca trebuie sa fii la curent cu toate noutatile. In strainatate se cistiga si cite 3-4.000 de euro lunar. Acolo macar poti face performanta. Cum sa ramii aici, unde salariile scad si taxele cresc?", a mai sustinut dr. Giurgiu.

Salarii mai mici cu 400 lei la asistenti

La nivelul unor spitale s-a facut deja o estimare in ceea ce priveste modul cum va arata fluturasul de salariu de pe 15 august. Salarii la limita subzistentei vor avea si infirmierele si brancardierii din spitale.

La Maternitatea "Cuza Voda", de exemplu, o infirmiera cistiga pina acum aproximativ 1.000 de lei lunar. Va ramine doar cu 788 de lei. Un asistent medical in acelasi spital va lua un salariu de 1.069 de lei, fata de 1.406 lei cit lua pina acum. Salarii putin mai mari vor lua cei de la Spitalul de Pneumoftiziologie. "Norocul" celor de aici e reprezentat de faptul ca iau un spor pentru riscul permanent de a se imbolnavi de tuberculoza. In functie de cite ture efectueaza si de ce fel de studii are, un asistent medical aici poate sa ia de acum incolo intre 1.767 lei si 2.589 lei. O infirmiera va lua pe 15 august un salariu de 1.062 lei, fata de 1.416 lei cit avea pina acum.

O ingrijitoare va ramine cu 888 lei din cei 1.185 lei cit avea lunar pina acum, iar brancardierul va munci la fel de mult pentru un salariu de 987 de lei, in contextul in care pina acum avea 1.316 lei. "La fluturasul din august cel mai probabil vom pregati perfuzii pentru noi insine", spune o ingrijitoare din Unitatea de Primire Urgente a Spitalului "Sf. Spiridon". Femeia nu mai reuseste sa se descurce cu salariul si in timpul liber face curatenie pentru doamnele care isi permit sa angajeze pe cineva pentru asta. "Sint zile in care nici nu mai ajung acasa, de la un loc de munca vin la celalalt. Nu am de ales. Salariile scad, dar ratele in banci sint aceleasi si singure nu se platesc", mai adauga femeia.

Diferente de peste 1.000 lei la medicii primari

Diferentele mari dintre salariile dinainte si de dupa reducerea de 25% se observa la cei care aveau deja salarii destul de mari. De exemplu, la Maternitatea "Cuza Voda" un medic primar de anestezie avea un salariu net de 4.979 de lei lunar. Dupa reducerea de 25% acelasi medic va avea de luat un salariu de 3.733 de lei. Medicul primar de obstetrica-ginecologie va ramine in mina cu 3.172 de lei din cei 4.284 de lei pe care ii lua lunar pina acum. Cu cel mai mare salariu ramine, ca si pina acum, medicul primar de anatomie patologica. Acesta va lua 5.968 de lei lunar, fata de 7.957 de lei cit lua pina acum. Diferente mari intre salarii se observa si in cazul celor angajati in Spitalul de Pneumoftiziologie, unde in salariu e inclus si un spor de 100%. Cel mai rentabil este sa faci cit mai multe garzi.

Conform unei situatii realizate de conducerea spitalului, cel mai mare salariu de dupa scaderea cu 25% va fi cel al unui medic primar care face garzi. Acesta va lua pe 15 august un salariu de 3.770 de lei, fata de luna iulie cind ar trebui sa ia 5.025 de lei. Medicul primar care nu face garzi va ramine cu 2.985 de lei din cei 3.978 de lei trecuti pe fluturasul din data de 15 iulie. Pe de alta parte, un medic specialist care nu face garzi nu va lua mai mult de 2.103 lei, chiar daca pina acum lua cu aproximativ 700 de lei mai mult. Medicul specialist care face garzi va avea un salariu de 2.971 de lei, chiar daca pina acum lua cu aproximativ 1.000 de lei mai mult.

Comentarii