Academicianul Miron, exclus in ziua votului

Subtitlu

vineri, 27 iunie 2008, 21:37
6 MIN
 Academicianul Miron, exclus in ziua votului
Reclama electorala aparuta in presa in timpul campaniei, in care Radu Miron il sustinea candidatul PNL la Primarie. "Suntem o echipa al carei obiectiv il reprezinta recladirea unei capitale: Iasul". Asa isi incepea mesajul profesorul Miron. In dreapta, academicianul in timpul lansarii echipei liberale pentru primarii, consiliile locale si CJ

• reactiile amnezice ale liberalilor ridica suspiciuni serioase • a avut loc in acea zi sedinta sau totul e o facatura? • cine a participat? • seful organizatiei municipale, Cristian Adomnitei sustine chiar ca academicianul ar putea candida la toamna • Adomnitei nu a fost in stare sa explice motivele excluderii si nici cum ar putea sa candideze Radu Miron dupa ce a fost dat afara 

Fiecare partid politic invie o data la patru ani. In acea perioada scoate in fata tot ce i-ar putea aduce mai multe voturi. A fost si cazul alegerilor locale din aceasta luna. Au fost scosi in fata oameni cunoscuti, oameni apreciati, cu o imagine buna in rindul iesenilor. Electoratul a votat lista, dar multi dintre cei votati, situati chiar in capul listei nu au mai ajuns in Consiliul Local sau cel Judetean. Situatia s-a intilnit la toate partidele, in proportii mai mari sau mai mici. Revoltator a fost insa cazul academicianului Radu Miron. Personalitate marcanta a Iasului, Miron a fost inclus pe listele PNL de la Consiliul Local, pe o pozitie eligibila din fruntea listei. Nu a mai ajuns insa consilier local pentru ca a fost exclus din partid chiar in ziua celui de-al doilea tur al alegerilor. La constituirea Consiliului Local, pe 23 iunie, Miron declara ca nu stie nimic despre decizia partidului de a-i retrage sustinerea politica. Analistii politici afirma ca partidele incearca sa pacaleasca electoratul prin includerea pe liste a unor persoane cunoscute, fara a avea insa nici cea mai mica intentie de a respecta votul. "Este o porcarie politicianista, o escrocare a electoratului. Peste tot se practica, nu doar la Iasi. La Bucuresti au practicat-o insa mai mult partidele mici", a declarat analistul politic Stelian Tanase.

"Lupii tineri" din PNL au uitat de ce l-au exclus pe Radu Miron

Academicianul iesean Radu Miron a fost unul din oamenii pe care PNL a mizat la aceste alegeri locale. El a fost pozitionat de partid pe locul trei pe lista de la Consiliul Local dupa Camelia Gavrila si Radu Botez. Miron a aparut si in afisele electorale, in campanie. Fara prea multe explicatii, el a fost exclus insa din PNL. "Prin prezenta va instiintam ca, prin decizia unanima a membrilor BPM (Biroul Permanent Municipal, n.r.) al PNL Iasi prezenti la sedinta din data de 15.06.2008, a fost aprobata propunerea privind incetarea calitatii dvs de membru PNL "a fost textul trimis de organizatia locala a PNL catre academicianul Miron. Adresa este semnata de Marius Danga, secretar-trezorier al BPM. El nu a dorit insa sa ofere si alte explicatii cu privire la decizia liberalilor. "Intra in atributiile mele sa trimit acea adresa. Nu sint imputernicit sa ofer detalii pe aceasta tema. Decizia a fost luata in mod statutar", a afirmat Danga. Nici alti membri ai BPM nu au dorit sau nu au putut oferi detalii. Vicepresedintele BPM, Radu Botez nu a fost in tara si nu a participat la acea sedinta. Un alt vicepresedinte al BPM, Magdalena Lupu nu isi aminteste sa fi participat la o astfel de sedinta. Detalii a refuzat sa ofere si Mugur Cozmanciuc, un alt vicepresedinte al BPM. Presedintele organizatiei municipale a PNL, ministrul educatiei Cristian Adomnitei sustine insa ca Miron are sanse sa devina parlamentar. "Academicianul Miron este o personalitate deosebita a orasului. Gindul nostru este sa candideze in toamna la alegerile parlamentare, daca si el va vrea", a afirmat Adomnitei. Ministrul a refuzat sa explice insa care au fost motivele excluderii academicianului din PNL si nici cum va fi posibil ca Miron sa candideze la alegerile parlamentare, cita vreme nu mai este membru al partidului. Urmarind declaratiile liderilor liberali contactati de "Ziarul de Iasi" apar si suspiciuni asupra desfasurarii sedintei. A avut loc cu adevarat? Cine a participat?

"Mi-e greata de toata treaba asta. Nici nu vreau sa mai aud nimic"

Dupa sedinta de constituire a noului Consiliul Local, Miron a fost contactat telefonic de reporterii "Ziarului de Iasi". "Sint membru PNL si nu de ieri, de azi. Ca sa nu mai fiu membru trebuie sa ma fi dat afara. Eu nu stiu nimic. Nu am mai vorbit cu nimeni si nici nu mai vreau. Va spun drept ca mi-e greata de toata treaba asta. Nici nu vreau sa mai aud nimic", a spus luni, 23 iunie Miron.

Iesenii care au votat lista PNL pentru ca acolo se afla academicianul Miron se simt acum tradati. Este cazul Angelei Antohi. "Eu am votat acea lista pentru ca era academicianul. Locuiesc in Copou, pe unde sta si el. Multe persoane au votat pentru academicianul Miron. O sa ma duc la PNL sa cer explicatii. Nu se poate asa ceva", a precizat Antohi. De la liberali nu a mai ajuns in CL nici Marin Burlea, desi se afla pe locul patru de pe lista. Au devenit consilieri locali insa persoanele pozitionate pe locurile cinci si sase, liberalii avind doar patru reprezentanti in CL. Practic, doar jumatate din cei votati de ieseni au ajuns sa si ii reprezinte. Nici la CJ nu au ajuns primii zece de pe lista electorala, conform voturilor iesenilor. Lipsesc Camelia Gavrila, care a ales sa ramina la Consiliul Local, Dorina Isopescu, Marin Burlea si Cristina Dobre.

"Locomotivele" altor partide

Nici iesenii care au votat listele PDL nu sint reprezentanti de primele persoane pozitionate pe liste. Liderii democrat-liberalilor sustin insa ca au anuntat inca de la inceputul campaniei electorale persoanele care nu vor ramine in forurile locale. "Am spus de cind am lansat listele. Apar acolo patru parlamentari, doi nationali si doi europeni, pentru ca lumea sa vada ca ei sustin acea lista. Am spus de la inceput ca in cazul in care nu vom cistiga alegerile, nu vom ramine. Am fost cinstiti de la inceput. Prezenta pe lista era un semnal pentru electorat ca sustinem propunerile", a declarat senatorul PDL Dan Carlan. Astfel, din Consiliul Local lipsesc Dumitru Oprea, Dan Carlan, Petru Movila si Iulian Serban, adica pozitiile 1, 2, 3 si 6 de pe lista. Carlan, Oprea si Movila au fost intre primii patru si pe lista de la Consiliul Judetean, dar nu au ajuns nici alesi judeteni.

In cazul PSD situatia a fost un pic mai simpla. Social democratii au cistigat atit functia de primar, cit si pe cea de presedinte al Consiliului Judetean. La Consiliul Local, PSD l-a pus pe locul doi pe Constantin Simirad. Fostul primar a adus voturi si pe municipiu, desi el candida la sefia judetului. Astfel, de pe lista PSD lipsesc doar actualul primar Gheorghe Nichita si Simirad. In cazul listei de la Consiliul Judetean, lipseste o persoana, fostul vicepresedinte Iovu Brezuleanu. El ar fi renuntat la functie de buna voie.

Radu Miron s-a nacut in 1927 intr-o comuna din judetul Vaslui si a urmat Facultatea de Matematica-Fizica la Iasi. Celebrul matematician a devenit in 1991 membru corespondent al Academiei Romane, iar din 1993 membru titular al institutiei. Rezultatele cercetarilor sale se regasesc in 28 de carti, monografii si tratate precum si in 250 de note, studii si memorii publicate in reviste de specialitate din tara si strainatate. Conform paginii dedicate lui Miron pe site-ul Academiei Romane, "numeroase notiuni si rezultate ii poarta numele: «reper Miron», «ecuatii fundamentale ale reperelor Miron», «spatii Miron», «conexiuni Miron»". Zece oameni de stiinta din Japonia au obtinut doctoratul in matematica la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi sub conducerea sa stiintifica; alti 22 de matematicieni romani au obtinut titlul de doctor in stiinte matematice, avindu-l drept indrumator stiintific.

Comentarii