Achizitii suspecte la centrele de plasament

vineri, 07 mai 2010, 00:01
5 MIN
 Achizitii suspecte la centrele de plasament

Achizitiile la Directia de Asistenta Sociala (DAS) trec prin lege ca gisca prin apa. Aceasta este concluzia sefilor Consiliului Judetean (CJ) dupa un control a cheltuielilor pe 2009 cu hainele copiilor institutionalizati.

Directorul ecomomic al DAS, Dorica Rata, este acuzata de sefii judetului ca a dat aviz de legalitate achizitiilor pe ochi frumosi si la preturi supraevaluate.

La Tirgu Frumos, sustin oficialii judeteni, afacerile se fac in familie. Seful unui centru a facut achizitii de 117.000 de lei la firma de apartament a surorii administratorului altui centru din oras. Alte centre nici nu au organizat licitatii, achizitiile fiind facute dupa cheful sefilor. Acestia se disculpa si spun ca DAS le-a permis sa mearga cu copiii la cumparaturi pentru a-si alege hainele pe care le vor.

Cumparaturi in familie si la preturi umflate

Vicepresedintele CJ, Victor Chirila, spune ca in urma unui control prin centrele din judet, facut in intervalul 26 aprilie – 5 mai nu a putut gasi nici macar o achizitie facuta dupa litera legii. Prin bugetul CJ din 2009 s-au alocat 693.000 de lei pentru cumpararea de haine pentru copiii din centrele de plasament. Potrivit vicelui CJ, facturile de 538.000 de lei, reprezentind achizitii de haine, "au fost aprobate de DAS desi nu se respectau procedurile Ordonantei 34 vizind procedurile de achizitii din fonduri publice". "In Iasi, copiii cu discernamint au fost dusi la Selgros si in Siraj sa-si cumpere haine, justificarea masurii fiind socializarea si integrarea in societate", a precizat Chirila.

Cireasa de pe tort este considerata de vicele CJ rezultatul controlului la Tirgu Frumos. "Centrul «Sfintul Spiridon» condus de Ciprian Bursuc a cumparat haine de 117.000 de lei de la SC Serami Lex SRL. La firma asta am gasit doar un xerox si un telefon. Am aflat ca apartine surorii lui Constantin Astefanei, administratorul de la Centrul Moldova. La Centrul Moldova s-au facut achizitii de 33.139 lei de la SC A^M SRL, SC Meg-Stil SRL si SC Adioana SRL. Dincolo de nerespectarea legii achizitiilor, aici si preturile erau supradimensionate", a declarat Chirila.

"Blugii, adidasii, toate erau la preturi umflate. Pe facturi erau blugi la un milion (n.r. – lei vechi), dar ce am vazut eu era clar ca-s la preturi de doua ori mai mici. La un milion iei si blugi de firma, nu ce aveau ei. Prosoapele care ajung normal la 10 lei erau pe facturi 30 de lei. La toti era in stilul acesta", a precizat Victor Chirila.

Centrul din Pascani, condus de Dumitru Pintilie a facut achizitii de 20.000 de lei fara licitatie de la SC Costan Riama Co SRL. Alt centru din Pascani, condus de Gabriela Pricop, a cumparat haine de aproape 17.000 de lei de la SC Blue Ace SRL, tot fara licitatie.

Directorul centrului din Verseni a mers pentru cumparaturi direct la o firma din localitate, SC Europrod Mixt SRL. Factura platita firmei alese, si in acest caz fara a se organiza proceduri de achizitie, este de 17.160 de lei.

"Totul s-a facut cu aprobarea Directiei"

Intrebati de achizitii, sefii de centre sustin ca procedura achizitionarii direct de la magazin, fara licitatii, era aplicata cu acordul tacit al celor de la DAS. In plus, sefii de centre s-au prelevat de o hotarire a CJ din 2008 care prevede "acordarea posibilitatii copiilor sa participe in mod nemijlocit la alegerea si cumpararea produselor vestimentare". "Ne-am dus si la un magazin, si la altul, si unde erau preturi mai mici, firma a venit cu mostre si copii si-au ales. Nu stiu a cui era firma. Am mers cu facturile la directie si s-au platit", a declarat Ciprian Bursuc.

Administratorul Centrului Moldova si fratele patronului de la Serami Lex, dupa cum sustine Victor Chirila, a refuzat sa dea detalii despre cumparaturile facute. "Noi nu sintem ordonatori de credite. Noi facem adrese care se avizeaza sau nu. Nu stiu cine are firma asta, nu vorbesc decit in numele meu", a declarat Astefanei.

Directorul Centrului "Mihail Sadoveanu" din Pascani, Dumitru Pintilie, spune ca reprezentantii CJ nu au ajuns in control si nu-si explica de unde au listele de achizitii, care ar fi de fapt mai mici ca suma. "Totul s-a facut cu aprobarea Directiei. Ne-au spus sa mergem cu copiii la un magazin care are cont in Trezorerie pentru a se putea face viramentele. Copiii au dreptul sa se imbrace cum vor ei, nu putem sa-i uniformizam. La cumparaturi, daca unul isi lua cizme de 60 de lei stia ca ii mai ramin citeva milioane, de exemplu. Daca se fac evaluari, sa se faca corect, nu sa se caute chichite. Sa se intereseze cite miliarde am adus din donatii din strainatate", a declarat Dumitru Pintilie.

Sefii DAS se fac ca ploua

Spusele directorilor, potrivit carora achizitiile considerate de sefii CJ drept ilegale s-au facut cu stiinta sefilor de la DGASPC, sint confirmate de Constantin Simirad, presedintele CJ. Acesta spune ca o va cauta cu politia pe directoarea economica a Directiei care a intrat subit in concediu cind a auzit de controlul finalizat miercuri. "I-am cerut lui Ion Florin sa o demita pe Rata, care a patronat aceste matrapazlicuri. Cind a auzit ca va fi trasa la raspundere a plecat in concediu medical. As vrea sa merg cu politia sa vad daca chiar e bolnava", a precizat Constantin Simirad.

Directorul economic al DGASPC nu a comentat modul in care dadea viza de control preventiv si viza de bun de plata pentru facturile centrelor din teritoriu. "Sa vad scris negru pe alb raportul CJ si apoi voi putea comenta", a declarat Dorica Rata.

Ion Florin, seful DAS, spune ca "luarea principiului conform caruia copii au dreptul de a alege cu ce se imbraca si transformarea lui in afacere de familie este un lucru grav". "Astept sa primesc raportul CJ, pentru ca inca nu il am. Din ce am inteles, dreptul unui copil de a-si alege hainele s-a transformat in afacere pentru unii angajati. Vom face verificari si vom analiza problemele in comisia de disciplina. Probabil vor fi schimbati, unii concediati", a precizat Ion Florin.

Comentarii