Apartament de lux de la Primarie pentru seful galeriei lui Poli

duminică, 01 aprilie 2007, 18:07
5 MIN
 Apartament de lux de la Primarie pentru seful galeriei lui Poli

Seful galeriei de la Politehnica, Marius Srainer, este chirias "de lux" al Primariei. Locuinta sa este situata in blocul 1004 din CUG, el avind ca vecini procurori, judecatori sau consilieri locali. Srainer plateste insa cea mai mica chirie din tot blocul. Pentru un apartament cu o camera, el achita doar 40 lei pe luna, in conditiile in care pentru acelasi tip de apartament in blocul Primariei se platesc si 440 lei pe luna, adica de 11 ori mai mult. Primarul Gheorghe Nichita recunoaste ca diferenta intre chirii este foarte mare, dar sustine ca Srainer a cistigat apartamentul la licitatie. In plus, edilul afirma ca nu are nici o legatura cu faptul ca seful galeriei de la Poli locuieste intr-un apartament de la Primarie. Acelasi Srainer a fost insa angajat chiar de actualul primar la RAJAC, cind Nichita era director al regiei. Seful galeriei a putut fi vazut si in campania electorala din 2004 ca sustinator al PSD si al actualului primar. "Eu l-am angajat la RAJAC, la fel cum am angajat sute de persoane. L-am vazut de mai multe ori in cartierul Alexandru alaturi de cei care faceau campanie electorala. Mi-a povestit ca are o situatie dificila acasa. Nu era sef la galerie atunci, iar eu eram membru PD. La acest partid l-am gasit si pe el. Nu am pus nici un cuvint pentru el la Primarie, nici nu am stiut ca are locuinta", a declarat Nichita.

Licitatie cu doar doi participanti

In 2002, Consiliul Local a decis ca toate apartamentele din blocul 1004, bloc nou cu apartamente "la cheie", sa fie inchiriate prin licitatie. La prima licitatie, locuintele nou-noute au atras ca un magnet lumea buna a Iasului. Concurenta mare a dus la preturi record pentru o chirie la Primarie. "Eu am licitat pentru un apartament cu trei camere. Acum platesc peste 500 lei noi chirie lunara. Au fost trei ofertanti la licitatie. Locuiesc acolo din 2003, inainte de a fi consilier local", a explicat Sorina Giosanu, consilier local PC. In timp, o parte dintre chiriasii initiali ai apartamentelor au renuntat din diferite motive la locuinte, iar Primaria a scos din nou la licitatie apartamentele. A fost si cazul apartamentului 3 din tronsonul I al blocului. Acesta a fost eliberat in 2005. "Exista o hotarire a Consiliului Local care prevede ca apartamentele din acel bloc se inchiriaza prin licitatie. Am procedat la fel ca la celelalte licitatii si cu acest apartament. Am dat anunturi in doua ziare", a explicat Letitia Palaga, sefa DAPPP. Licitatia a fost programata pe 23 noiembrie 2005. Desi, de regula, e bataie pe aceste apartamente, atunci la sediul Primariei nu s-au prezentat decit doi ofertanti, Marius Srainer si Livia Dumitrita Bantas. "Nu stiu de ce nu au venit mai multe persoane. A fost norocul lui. Poate si pentru ca a licitat un apartament mai mic. La primele licitatii au avut cautare locuintele cu trei si patru camere. Pretul de pornire a fost stabilit la fel ca si la celelalte licitatii. Pentru apartamentul respectiv, cu o camera, licitatia a pornit de la 13,26 lei. Au fost cinci pasi la licitatie. A cistigat Srainer, cu o chirie de 40 lei pe luna", a afirmat Palaga. Este insa curios cum concurenta Bantas s-a retras, refuzind sa liciteze la urmatorul pas, de 45 RON, in joc fiind o garsoniera spatioasa si "la cheie" intr-un bloc nou. "La prima licitatie, de acum trei ani, a fost concurenta foarte mare. Am stat la coada", a precizat prim-procurorul George Spaiuc, si el chirias in blocul 1004.

Chirie de 10 ori mai mica decit media

Pretul cu care Srainer a inchiriat apartamentul din CUG sfideaza insa orice chirie platita pe piata privata si chiar si in blocul 1004. Astfel, pentru un apartament similar din bloc, se achita chirii lunare si de 440 lei. La locuintele mai mari, chiriile ating cote uriase pentru o locuinta din fondul Primariei. "La apartamentele cu trei camere, chiriile sint cuprinse intre 297 lei si 575 lei, iar la cele de patru camere, intre 367 lei si 685 lei", a explicat Palaga. Chiria simbolica platita de Srainer a stirnit invidia multora dintre cei care locuiesc in blocul 1004. "Miroase a aranjament. Daca a fost licitatie, ceva nu a functionat cum trebuie. Eu platesc peste 5 milioane lei pe luna", a spus consilierul local PD Daniel Oajdea, care are inchiriat acolo un apartament cu trei camere. Nici prim-procurorul Spaiuc nu are o chirie mica. Astfel, pentru un apartament cu patru camere, el plateste o chirie de peste 400 lei.
Desi aparent legal, pretul incredibil de mic obtinut de Srainer a fost luat in vizor de procurori. Sefii Primariei sustin ca in urma cu citeva luni toate procedurile de licitatie au fost verificate, dar nu s-a identificat nici o ilegalitate. "Atunci a aflat si primarul, cind a venit o adresa de la Parchet. Imi asum toata responsabilitatea, pentru ca am fost presedintele comisiei de licitatie", a precizat viceprimarul Constantin Adascalitei. Conducerea Primariei sustine ca Parchetul a reactionat urmare a unei sesizari anonime. "Au venit si au verificat tot dosarul, cum s-a tinut licitatia, ce acte s-au depus, daca s-au respectat pasii legali. Au venit inca de anul trecut, dar nu s-a gasit nimic. Nici nu am mai auzit de ei", a afirmat Palaga.

Primaria a demarat evacuarea lui Srainer

Dupa un an si jumatate de la organizarea licitatiei, sefii Primariei sustin ca intentioneaza sa ia masuri vizavi de situatia lui Srainer. "Am demarat procedurile de evacuare a acestei familii ca urmare a unei dispozitii verbale a primarului. Primaria obtine venituri mult mai mari de la licitatiile organizate la blocul 1004. Desi in acest caz procedurile legale au fost respectate, vom lua masuri pentru ca la licitatii sa nu mai apara astfel de diferente. O sa modificam si regulamentul de licitatie in prima sedinta a Consiliului Local. Incercam sa corectam aceasta neconcordanta", a completat Adascalitei. El a mai spus ca in cazul in care Srainer nu va parasi apartamentul in urma unei somatii de la Primarie, exista si alte solutii pentru a obtine o chirie mai mare pentru acel apartament. "Anul acesta expira contractul lui cu Primaria. Putem sa nu-l mai prelungim si sa scoatem din nou apartamentul la licitatie", a completat Adascalitei.
Contactat telefonic, Srainer spune ca pretul obtinut este o intimplare: "Nu-i vina mea ca nu a fost concurenta. Nu am nici o legatura cu persoana care a mai concurat. Asa a fost sa fie".

Posibila explicatie pentru o licitatie "norocoasa"

Cei care au mai participat la astfel de licitatii sustin ca procedura poate fi viciata cu sprijinul unor angajati ai Primariei. "De obicei, la finalul unui anunt de licitatie se lasa un numar de telefon, pentru detalii. E foarte simplu ca atunci cind suna cine nu trebuie sa i se spuna ca sint multi concurenti sau ca preturile sint foarte mari. Astfel, omul se descurajeaza si crede ca nu mai merita sa se chinuie sa adune documente pentru dosar si sa plateasca taxele", a spus un iesean care a mai participat la licitatii organizate de Primarie. El a mai spus ca la licitatie ajung astfel sa concureze doi prieteni, intelesi dinainte. "Este o practica pe care nu ai cum sa o probezi", sustine aceeasi persoana.

Comentarii