„Arest la domiciliu”

Subtitlu

vineri, 16 aprilie 2010, 12:39
3 MIN
 „Arest la domiciliu”

Noile reglementari propuse de Ministerul Sanatatii in privinta acordarii concediilor medicale au stirnit reactii dure atit din partea medicilor, cit si din partea unora dintre pacienti. Daca medicii sint nemultumiti ca risca sa ia amenzi usturatoare in cazul in care se descopera ca au dat concedii medicale nejustificate, pacientii nu accepta sa fie cautati acasa de politisti in timpul concediului medical. Pe de alta parte, medicii spun ca legislatia trebuie modificata in alte privinte, nu in ceea ce priveste concediile acordate pentru afectiuni acute.

"Metode bolsevice"

Ordonanta care modifica OUG 158/2005 a fost aprobata de catre Guvern la propunerea ministrului Sanatatii. Cea mai importanta prevedere a acestei ordonante este cea in care se da posibilitatea autoritatilor sa verifice daca persoana care a solicitat concediul medical are cu adevarat nevoie de ingrijiri medicale. Drept urmare, pacientul va fi cautat acasa de catre angajatori si reprezentanti ai politiei in intervalul in care, conform actelor, el ar trebui sa se afle aici. Daca pacientul nu este gasit acasa, atunci el nu va mai primi indemnizatia de asigurari sociale aferente concediului. De asemenea, medicii care elibereaza concedii medicale vor fi sanctionati cu amenzi usturatoare in cazul in care se dovedeste ca nu s-au respectat toate procedurile legale. Reprezentantii medicilor au reactionat foarte dur la noile reguli. "In disperarea de a acoperi subfinantarea cronica a sistemului de sanatate si din cauza incapacitatii de a gestiona bunurile tarii, guvernantii trec la metode bolsevice impotriva pacientilor si a medicilor. Prin actuala hotarire de guvern s-a introdus notiunea de «arest la domiciliu pe motive medicale» pentru pacientii care vor fi obligati sa nu paraseasca domiciliul pe perioada concediului medical. Se pune o presiune inadmisibila asupra medicilor pentru a nu acorda un drept confirmat prin Declaratia Drepturilor Omului, si anume certificatul de incapacitate temporara de munca", a declarat prof.dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

"Grosul concediilor: cele pe caz de boala"

Medicii care vor acorda concedii medicale nejustificate vor putea fi amendati, conform noilor reguli, cu amenzi intre 5.000 si 10.000 de lei. De altfel, Ministerul Sanatatii crede ca aplicarea noilor prevederi va duce la reducerea cu 20% a cheltuielilor prin diminuarea numarului de certificate medicale eliberate abuziv si la economii in valoare de aproximativ 142.304,6 mii lei in acest an si peste 189.739,5 mii lei anual, in urmatorii patru ani, la bugetul Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate. "Legislatia trebuie schimbata in alte privinte, nu aici. Grosul concediilor e generat de pensionarile pe caz de boala. Nu cred ca e nevoie sa stea internat in spital 180 de zile ca sa demonstreze ca are o afectiune cronica foarte grava. Nu sintem impotriva controlului concediilor, insa nu este normal sa trimiti politia la usa bolnavului. Logic ar fi ca acesta sa fie controlat de o comisie alcatuita din membri ai Casei de Asigurari de Sanatate si reprezentanti ai Institutului Teritorial de Munca si ai intreprinderii unde lucreaza respectivul pacient", a precizat dr. Dan Pletea, medic de familie.

Medicii spun ca noile reguli nu fac decit sa creasca birocratia in sistem si timpul de acordare a unei consultatii. "Este un abuz administrativ construit pe prezumtia de vinovatie, ca si cum toti pacientii si medicii ar fi hoti, si sper ca primul medic sau pacient care va fi sanctionat in baza acestei absurditati legislative sa conteste actul la Curtea Constitutionala sau la CEDO, pentru ca va cistiga sigur. E degradant ca pacientul sa semneze o declaratie pe proprie raspundere ca un infractor, fara sa beneficieze de niste drepturi", a mai spus prof.dr. Astarastoae. Noul sistem de acordare a concediilor medicale va fi pus in aplicare de luna viitoare.

Comentarii