Aruncati in strada de propriii copii

Subtitlu

joi, 17 septembrie 2009, 11:21
9 MIN
 Aruncati in strada de propriii copii

Medicii spun ca, de multe ori, acesti oameni ajung direct in strada, atunci cind spitalele nu isi mai permit sa ii tina internati. Si reprezentantii DAC afirma ca numarul celor abandonati este, de fapt, mult mai mare, insa nu intotdeauna se raporteaza. "Ziarul de Iasi" va prezinta astazi citeva astfel de drame cumplite.

Doamna Maria Pichineru (foto) are 73 de ani si locuieste la Caminul de Batrini "Sfintii Imparati Constantin si Elena" de aproape doi ani. Spune ca a lucrat toata viata la o fabrica de textile si ca bucatar. A fost casatorita, dar spune ca si-a pastrat numele de fata pentru o mostenire. A crescut trei copii, doua fete si un baiat, dar la batrinete a ramas fara nici unul dintre ei. O fata i-a murit pe cind avea 35 de ani si a lasat-o cu doi nepoti de crescut. Imediat dupa moartea fiicei, s-a mutat la baiat impreuna cu nepotii, iar apartamentul ei i l-a lasat celeilalte fiice. A aflat la scurt timp ca apartamentul a fost vindut, iar fata ei a si plecat din Iasi. Baiatul a acceptat sa locuiasca la el, insa dupa an si-a schimbat brusc atitudinea. Nu l-a mai interesat soarta ei, asa ca a dat-o afara din casa. "Fiica a vindut apartamentul, iar feciorul m-a scos cu gentile in drum. Mi-a spus ca de aici incolo sa ma descurc", a spus printre lacrimi femeia. Baiatul nici macar nu ar fi lasat-o sa isi stringa hainele: a trimis-o la piata, dupa care i-a spus sa il astepte in fata bisericii. Acolo a venit cu patru genti in care se aflau hainele femeii, i le-a dat si a plecat. Femeia a mers la o prietena, apoi a stat in gazda aproape 8 ani.

"L-am vazut pe strada, l-am strigat, dar nu s-a intors"

De doi ani sta la camin, cu ajutorul Primariei. Spune ca baiatul ei a urmat ordinele norei atunci cind a dat-o afara si ca fata ei s-a distrat cu banii de pe apartament. "Nu mi-au dat nici macar de o bucata de piine. Nu am mai vorbit cu ei de 10 ani. M-am dus o data la fata si mi-a spus ca asa a vrut ea sa faca. Pe baiat l-am vazut de doua ori pe strada, l-am strigat, dar nu s-a intors. Nu au venit la mine nici macar o data de cind am plecat. Si nici nu vreau sa ii vad", a marturisit femeia. Nepotii ei locuiesc in camine, iar pe perioada verii stau la prieteni. Isi viziteaza bunica de citeva ori pe luna. Femeia nu reuseste nici dupa 10 ani sa treaca peste socul suferit. „Mi-am crescut copiii, i-am dat la scoala, iar ei m-au dat afara. Pentru mine, copiii au fost icoana. Sa nu vina sa ma vada cit is de amara? Nu am crezut vreodata ca am sa ajung batrina fara ocrotire. Nepotii mei sint grozavi, doar pentru ei mai traiesc, ca altfel sint biciuita de soarta", a adaugat femeia. Pensionara spune ca ar fi acceptat sa locuiasca la un camin, daca ar fi rugat-o copiii, dar nu poate sa accepte faptul ca i-au intors spatele dupa atitia ani. "Daca eram o redusa, mai intelegeam, dar eu m-am ingrijit singura mereu. Daca mi-ar fi spus ca vor casa si sa plec la un camin, pentru ei plecam. Ar fi fost altceva. Dar sa ma dea afara, iar baiatul sa stea tot in Iasi, sa aiba casa si sa nu vina sa ma vada, e ceva prea amar, peste care nu pot trece", a incheiat cu tristete femeia. La camin sta deja de aproape 2 ani si s-a imprietenit cu ceilalti pensionari. Locuieste intr-o camera de patru persoane, iar pensia, de 550 de lei, ii ajunge pentru cazare, mincare si le mai da citiva bani si nepotilor. A spus ca viata ei merge inainte si ca ii e dor de copiii ei, in ciuda faptului ca au parasit-o.

Fiul: "Nu am mai tinut legatura cu ea"

Baiatul pensionarei recunoaste ca nu si-a mai vazut mama de aproximativ 10 ani, dar spune ca ea este vinovata pentru situatia in care se afla. Barbatul afirma ca mama lui a divortat si de tatal lui, si de al doilea sot pe care l-a avut, si ca ea a schimbat apartamentul pentru unul mic, pe care l-a si vindut apoi. A spus ca a luat-o din mila cu tot cu nepoti sa locuiasca la el acasa, insa comportamentul ei ii influenta negativ pe copii, asa ca dupa aproximativ un an i-a spus sa plece. Nu poate fi vorba de abandon, a precizat barbatul, pentru ca el nu avea obligatia sa o tina in casa lui. Pe atunci locuiau intr-un apartament cu doua camere si, din cauza ca nu aveau spatiu, i-ar fi spus sa plece, dar nu a dat-o afara, sustine barbatul. "Unde spune ea ca am lasat-o cu bagajele sta o prietena de-a ei care a primit-o in gazda. Nu am mai tinut legatura cu ea", a afirmat baiatul pensionarei. Barbatul spune ca nepoata lui a locuit pina acum 5 ani si jumatate la el, iar nepotul pina in mai. A declarat ca nepotii lui erau pe punctul de a fi dati spre adoptie peste hotare, pe vremea cind traia mama lor. Dupa ce i-a luat la el, au fugit de mai multe ori de acasa, chiar daca aveau toate conditiile, asa ca a renuntat sa ii mai creasca. "Noi am mers la Directia pentru Protectia Copilului si i-am incredintat. Am renuntat sa ii crestem pentru ca nu ne-au ascultat. Le-am interzis clar sa mai tina legatura cu bunica lor, pentru ca toata existenta ei i-a adus in camine, unde sint acum, iar ei au continuat sa o viziteze pe ascuns si tot ce au facut au planuit cu ea", a adaugat barbatul.

De 20 de ani face naveta: familie – strada – Socola

O alta femeie, in virsta de 47 de ani, a fost abandonata de catre familie. Medicii de la Spitalul de Psihiatrie "Socola" spun ca e cea mai veche pacienta a lor si ca a fost diagnosticata inca de tinara cu schizofrenie. Femeia a stat impreuna cu familia pina cind fratele ei a decis ca locul ei este in spital, sau pe strada. O lua acasa doar in momentul in care venea pensia, si apoi o abandona din nou. Femeia era gasita pe strada la cersit, iar politistii o luau si o duceau la spital. De mai bine de 20 de ani, femeia este internata lunar. A avut chiar perioade in care a stat si citeva luni in spital, din mila medicilor. "Ii ia pensia si o arunca in strada. Ajunge la noi intr-un hal de nedescris, plina de mizerie. O spalam de fiecare data si o tinem cit putem si noi. Apoi, ea iar se duce acasa, iar o da afara, si tot asa. Fratele ei nu a venit niciodata in acesti ani la spital sa se intereseze de ea", a afirmat dr. Virginia Marinescu, purtator de cuvint al spitalului. Acesta nu este singurul caz, insa. O alta femeie, in virsta de 60 de ani, a locuit timp de 10 luni la spital. Si ea avea pensie si locuia cu sora ei. Dupa ce i-a murit sora, cumnatul ii lua pensia si o batea. "Era o femeie necajita, statea intr-o casa care era punctul de a se darima. Am reusit sa o tinem 10 luni la noi, dupa care i-am gasit loc la o alta sectie exterioara, chiar daca nu era bolnava", a adaugat dr. Marinescu.

"Luati-l acasa daca va e mila, faceti bors cu el"

Medicii spun ca exista mai multe tipuri de pacienti abandonati in spitale. Din prima categorie fac parte cei care nu au apartinatori si nu pot avea grija de ei singuri. Din a doua categorie fac parte cei care au familie, dar copiii sau nepotii nu vor sa aiba grija de ei, pentru ca sint schizofrenici. „Vin la noi cu tupeu si ne spun «Luati-l acasa daca va e mila, faceti bors cu el, pe noi nu ne intereseaza». Medicii spun ca aceste persoane ar putea fi ingrijite de catre o asistenta la domiciliu sau ar putea fi pensionate. Nimeni nu isi da interesul, asa ca ajung la spital. Sau pe strada, in cele din urma. Tot aici se incadreaza si cei care au avut bunavointa de a inscrie apartamentul pe numele copiilor. Copiii au vindut casa si au plecat cu banii, fara sa ii mai intereseze ce se intimpla cu parintii lor. "Ciudat in aceste cazuri este ca la cei de peste 70 de ani ar fi nevoie de o expertiza psihiatrica in momentul in care semneaza niste acte. Cineva trebuie sa spuna daca au sau nu discernamint. Nu am vazut pina acum sa se tina cont de aceasta expertiza, toti se trezesc aruncati in strada", a precizat dr. Marinescu. Medicii spun ca unii membri ai familiei incearca sa il convinga pe psihiatrul din spital sa il catalogheze cu tulburari psihice pe cel abandonat, chiar daca el este sanatos.

Ce facem cu ei?

Un pacient abandonat in spital poate locui acolo in medie 17 zile. Medicii spun ca le mai prelungesc termenul la 25 de zile. Uneori, sint care stau si luni in spital, insa din mila medicilor, pentru ca nu deconteaza nimeni cheltuielile. "Avem si 20 de internari pe an la un pacient de acest fel. Uneori, din cei care vin, nici macar nu au document de asigurat, iar noi asistam cazuri pe care Ministerul Sanatatii nu le valideaza apoi si nu primim banii inapoi", a explicat dr. Marinescu. Medicii spun ca o zi de spitalizare poate ajunge si la 480 de lei, daca sint incluse medicamentele. Nu exista insa un protocol clar stabilit, foarte putini din cei abandonati ajung sa fie raportati catre DAC. Pentru ca spitalul nu isi permite sa ii interneze pe o perioada mai lunga, unii ajung direct in strada. "Sint abandonati direct la usa spitalului multi dintre ei. Legislatia are alte prioritati decit conditia umana. Noi nu avem un cadrul legal, nu ii putem gazdui pe toti, nici macar o statistica nu am reusit sa intocmim. Ce facem cu ei? De multe ori nici macar in centrele specializate nu mai gasim locuri", a mentionat dr. Marinescu.

Familia ii lasa in UPU si pleaca

Situatia de la Spitalul "Socola" se repeta in toate spitalele iesene. Unitatile de Primire Urgente au devenit o traditie pentru cei abandonati de catre familie, sau pentru cei betivi. Medicii spun ca ajung sa le dea drumul in strada, pentru ca incarca spitalul si consuma fonduri care nu sint decontate apoi. "Sint cazuri nenumarate in care familia ii lasa si pleaca. Am avut anul trecut un barbat pe care l-am dus tocmai la Grajduri, printre cei cu afectiuni psihice, pentru ca nu gaseam un loc pentru el. Sint probleme mari, cheltuieli de spitalizare, ocupa paturi, iar noi avem urgente. Sintem nevoiti sa le dam drumul in strada, pur si simplu, nu putem astepta pina cind se desfasoara o ancheta", a declarat dr. Romeo Chelariu, purtator de cuvint al Spitalului de Neurochirurgie.

Se incearca si reintegrarea

Reprezentantii DAC spun ca aceste cazuri nu sint intotdeauna raportate de catre medici. "Marea problema este ca ni se raporteaza putine cazuri, si acelea in momentul in care persoanele nu mai pot sta in spital", a spus Daniel Ciobotaru, director adjunct al DAC. Unii dintre cei abandonati figureaza cu domiciliu stabil in Iasi, insa nimeni nu vrea sa aiba grija de ei. De la inceputul anului, peste 15 persoane din judet au fost parasite de familie in spital. Patru dintre ele au fost gazduite in centre de adapost, 3 in centre medico-sociale, 2 s-au reintors in familie, iar 6 au fost directionati catre primarii, pentru ca nu erau din municipiu. "Noi incercam sa localizam o ruda de pina la gradul III si sa ii reintegram in familie. De cele mai multe ori nu dam nici de rude, nu le mai gasim nici la domiciliul trecut pe buletin, pentru ca locuintele se instraineaza. Ii ducem in centre sau la camine de batrini", a adaugat Daniel Ciobotaru. 

In Iasi exista 3 adaposturi in evidenta DAC si 2 centre medico-sociale, cu o capacitate de 200 de locuitori fiecare. Persoanele abandonate pot sta acolo intre o luna si sase luni, dupa care fie li se prelungeste termenul, fie sint ajutate sa isi gaseasca o gazda, in functie de pensie. Reprezentantii DAC spun ca aceste centre sint pline iarna si ca ar fi necesar cel putin inca un centru pentru a asigura o locuinta tuturor celor abandonati.

Comentarii