Atacul tintarilor

vineri, 22 august 2008, 22:04
8 MIN
 Atacul tintarilor

Oamenii din satele din estul judetului traiesc de citeva zile ceea ce neam de neamul lor n-a auzit sa traiasca vreodata: invazia a miliarde de tintari. Norii de tintari sint practic peste tot, incit oamenii abia reusesc sa stea seara afara cu ohii deschisi si umbla prin curte cu tifon la gura, ca sa nu inghita tintari. Chiar si ziua, se poarta pulovere pe git, pantaloni lungi si, obligatoriu, tigara in gura. Totul pe o caldura de curg apele de pe tine. Aceasta pare a fi reteta succesului in lupta impotriva roiurilor groaznice. Pina si batrinii satelor povestesc ca n-au mai vazut niciodata asa ceva in viata lor. "E dezastru, ceva de groaza. N-a mai fost niciodata asa ceva pe aici. Nici de la batrinii mei n-am auzit de asa ceva", ne spus mos Irimia Nechita. Desi abia a stins tigara, isi rasuceste repede alta, zicind sugubat ca si asta e o metoda de aparare. In timp ce adultii mai rezista cum mai rezista, copiii sint tinuti mai mult prin case, de frica eventualelor molime aduse de insectele care practic le-au coscovit pielea. Autoritatile par a fi depasite: un elicopter care sa stropeasca este prea scump, iar de la Iasi nu vine nici un semn incurajator. Deocamdata, CJ si Prefectura, care au aflat recent de "invazie", sint la faza sedintelor: se cauta solutii.

 

Desi sint temperaturi cu mult peste 30 de grade Celsius, oameni stau imbracati cu pulovere pe git si cu pantaloni lungi. Prefera sa le fie cald decit sa cada prada roiurilor de tintari care apar inca de la amurg.

In jurul orei 20, cind reporterii "Ziarului de Iasi" au ajuns la Tutora, de exemplu, aproape ca nici nu puteai tine ochii deschisi de multimea de tintari care iti intrau pina si in gura, cind incercai sa vorbesti. Oamenii nu mai stiu ce sa faca ca sa scape de ei.

Tintarii reprezinta acum o "mostenire" a inundatiilor care au trecut. Micile insecte stapinesc practic tot estul judetului, de la Bivolari si Trifesti, in nord, pina la Tutora si Gorban, in sud.

Oamenii se tem de boli

Oamenii se pling ca e mai rau ca niciodata, si ca nu mai stiu metode eficiente impotriva insectelor care sint acum peste tot. Cele mai mari probleme se inregistreaza in localitatile care au fost afectate de inundatii. Dupa retragerea apelor, au ramas nenumarate balti, un mediu tocmai bun pentru "dezvoltarea" populatiei de tintari. Chiar daca medicii spun ca tintarii "autohtoni" nu transmit boli, oamenii se tem de izbucnirea unor epidemii, tinindu-si copiii mici mai mult prin casa. Fiecare se apara cum poate si cum stie mai bine.

Autoritatile locale spun ca au facut demersuri in acest sens la Iasi, din cauza ca in comune nu exista fonduri pentru asa ceva. "Nici nu pot dormi noaptea din cauza lor. Ma termina. Chiar daca dau cu trei sprayuri, in fiecare seara prin casa, parca e degeaba. Mi-e si rusine sa mai port fusta de cite semne am pe picioare din cauza tintarilor. Mi-e si frica sa nu capat vreo boala, sa nu fie insecte infectate cu ceva", ne spune tanti Milica Costan, din Tutora.

In timp ce vorbeam, femeia incerca sa alunge insectele si mai mereu auzeai plesnituri menite sa casapeasca nedoritii tintari. Peretii casei, abia varuiti, nici nu mai par a fi albi de atitia tintari citi s-au refugiat inauntru. Oamenii fac focuri in jurul casei, in speranta ca poate in felul acesta vor capata putina liniste. Deocamdata, eforturile lor nu par a da roade, iar oamenii asteapta ca autoritatile sa faca ceva in privinta asta.

"De gradina nu te poti apropia"

"Trebuie sa intram in casa devreme seara, pentru ca afara nu se poate sta din cauza tintarilor. Niciodata nu au fost atit de multi. Nu stim nici noi cum sa-i stirpim. Am dat foc la gunoaie ude. Mai fug ei din cauza fumului, insa se intorc la loc. Si parca mai multi. In gradina, de porumb nici nu te poti apropia", a spus Lucica Istudor, de 43 de ani, localnica din Trifesti. Oamenii din sat mai spun ca insectele cu pricina s-au inmultit dupa retragerea apelor Prutului si ca, deocamdata, autoritatile nu a facut nimic.

Probleme de acest fel se inregistreaza si la Tutora. "Parintii mei locuiesc in satul Orpiseni, din Tutora, si nici nu mai stiu cum sa se descurce cu tintarii. Nici nu poti respira, ca-ti intra in gura. Sint roiuri intregi, miliarde. Mama nu se poate duce in gradina dupa legume decit cu tifon pe fata. Am sesizat autoritatile, dar deocamdata nimic", ne povesteste telefonic Iulian Mihailescu.

De cealalta parte, reprezentantii autoritatilor locale sint constiente ca exista o mare problema, insa nu reusesc sa gaseasca solutii pentru stoparea invaziei de tintari. "Vegetatia bogata si baltile de dupa inundatii au «incurajat» aparitia acestor insecte. Ne-am gindit sa stropim cu diverse solutii, insa pentru asta am avea nevoie de un elicopter. Chiar ieri, (n.r.- miercuri) am fost la aeroport sa vorbim in acest sens. Ni s-a spus ca ne costa aproape 150.000 lei. Nici bugetul nostru pentru un an intreg nu e asa mare", a declarat Mihai Nechita, viceprimarul din Tutora.

Autoritatile din Tutora au vorbit cu reprezentanti si din alte comune unde exista aceleasi probleme si au facut adrese la Consiliul Judetean Iasi si la Prefectura pentru a obtine fonduri. S-a vorbit si cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Deocamdata, toata lumea asteapta raspunsuri.

"Nu avem prevedere bugetara pentru asa ceva"

"Pe linga banii pentru elicopter ne mai trebuie si pentru solutia de stropit. Am si vrut sa cumparam, insa nu am gasit pe nimeni care sa produca asa ceva industrial si nu avem ce face cu citeva grame, mai ales ca am discutat sa stropim aproximativ 200 de hectare. Din cite am inteles, si solutia este la fel de scumpa ca si elicopterul", a mai spus Nechita.

Solutii nu gaseste nici primaria din comuna Ungheni, care asteapta si ea un raspuns de la centru. "Este o problema serioasa. Niciodata n-au fost asa multi ca acum. Si parca sint si mult mai agresivi decit de obicei. Nu avem prevedere bugetara pentru astfel de situatii, astfel ca sintem blocati", a precizat Gheorghe Putina, viceprimarul din Ungheni.

Oamenii nu mai stiu cum sa se descurce si incearca fel de fel de metode sa se apere de insectele care i-au invadat. "E mult mai rau ca in alti ani. Dam cu spray in casa, insa afara nu ai ce sa faci", a spus Alina Ciobanu, de 29 de ani, din Bosia. Pe de alta parte, nu numai oamenii au de suferit de pe urma tintarilor. Iesenii se pling ca nu stiu cum sa-si apere animalele din curte de intepaturile insectelor.

Autoritatile de la Iasi incearca acum sa gaseasca solutii, avind loc o intilnire intre conducerea Prefecturii si cea a Consiliului Judetean. "Este nevoie de un aparat de zbor special care sa imprastie o solutie contra tintarilor, si asta presupune o cheltuiala consistenta. Deocamdata, nu am reusit sa gasim oferte in zona noastra pentru asa ceva. Iesenii trebuie sa stie ca aceasta problema este in atentia noastra, si ca speram ca intr-o saptamina sa putem gasi un elicopter sau avion", a declarat Marius Bodea, prefectul de Iasi.

Medicii ne dau vesti bune

Din fericire, medicii spun ca tintarii "autohtoni" sint inofensivi si ca nu este pericol sa izbucneasca epidemii.

"Alte tipuri de tintari, cel anofel, de exemplu, pot transmite malarie, febra galbena, febra Nilului, care duce la o forma de encefalita si alte astfel de afectiuni. La noi insa nu exista tintari care sa reprezinte un pericol pentru sanatate. Cu exceptia disconfortului pe care il creeaza prin faptul ca sint atit de multi, in rest nu sint probleme", a declarat dr. Iulian Coca, medic primar la Unitatea de Primire Urgente a Spitalului "Sf. Spiridon".

De altfel, pina acum nu s-a inregistrat nici un soc anafilactic provocat de o intepatura de tintar.

Si in oras a crescut numarul de tintari

Si in orasul Iasi populatia a remarcat cresterea numarului de tintari. In unele zone din municipiu, acestia chiar au ajuns o problema. "Merg seara de seara cu copilul la plimbare in Parcul Copou. Nu mai vazusem niciodata tintari pe acolo. Insa, in ultimele zile, nu stiu ce se intimpla, dar vin basicata toata acasa, si eu, si copilul. Abia te mai poti apara. Mai nou, ne dam cu Autan inainte de plimbare. De cind ma stiu nu am vazut tintari in Parcul Copou. Nu stiu care este cauza aparitiei lor acum", a declarat o mamica revoltata.

Totodata, si in jurul Iasului, iesenii care ies la iarba verde la sfirsit de saptamina abia mai pot rezista daca nu au la ei solutii de aparare contra tintarilor.

Oficialii din Primarie cunosc problema si promit ca vor face demersuri. "Vom vorbi cu un departament de pe linga Directia Agricola care se ocupa cu problemele legate de daunatori si vom vedea ce masuri se pot lua in privinta tintarilor. De obicei se stropeste impotriva lor dupa lasarea serii, cind e racoare si are un efect mai puternic", a precizat Mihai Chirica, director tehnic la Primaria Iasi.

Cit costa aparatele antitintari cu ultraviolete sau cu ultrasunete?

Pe linga metodele clasice, ca asezatul pastilei albastre in aparat, sau datul cu spray prin toata casa, pe piata au aparut mai nou fel de fel de aparate antiinsecte care mai de care mai ingenioase si mai potrivite pentru orice situatie. Astfel, pe site-ul www.antirozatoare.ro, la capitolul antiinsecte sint prezentate mai multe aparate care pot fi utile in lupta impotriva tintarilor.

De exemplu, insectokill este un aparat care poate fi utilizat atit pe baza de curent electric, cit si pe baterii, "la purtator". Aparatul emite raze ultraviolete pe o raza de 15-20 mp, atrage insectele, iar grilajul metalic, traversat de un curent electric cu voltaj crescut, omoara instantaneu insectele. Aparatul poate fi comandat telefonic si cumparat cu 98 de lei plus TVA. Tot aici sint prezentate aparate performante ce pot fi folosite pentru spatii mai mari, magazine, abatoare etc., la preturi de la 270 de lei in sus. Mai exista si aparate cu ultrasunete.

Pe site-ul www.einsecticide.ro poate fi gasit un aparat ce functioneaza cu baterie, folosit in special de pescari, care emite sunete de frecventa inalta neperceptibile de catre urechea umana, dar care pot tine tintarii la o distanta minima de 6 metri. Pretul unui astfel de aparat este de 62 lei, inclusiv TVA.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii