Autoritatile ridica din umeri si privesc in pamint in scandalul repartitoarelor

vineri, 12 ianuarie 2007, 23:29
3 MIN
 Autoritatile ridica din umeri si privesc in pamint in scandalul repartitoarelor

Sefii Primariei sustin ca nu au pirghiile necesare pentru a rezolva scandalul repartitoarelor. Ei recomanda insa iesenilor sa sesizeze in primul rind asociatia de proprietari in cazul in care exista diferente foarte mari intre facturile emise pentru apartamente din aceeasi scara. O alta masura ce urmeaza sa fie luata de conducerea CET este trimiterea de adrese catre ANRSC cu firmele de repartitoare pentru care exista foarte multe reclamatii. In prezent, CET are de recuperat de la ieseni peste 862 miliarde lei, luind in calcul si facturile emise pentru luna decembrie.

CET va sesiza autoritatile de la Bucuresti

In jur de 300 de ieseni depun lunar plingeri la CET si reclama modul de calcul al facturilor. In cursul zilei de ieri, alesii locali ai PD au hotarit sa initieze un proiect de hotarire de CL prin care sa se infiinteze o comisie care ar trebui sa analizeze modul de calculare a facturilor de la caldura. Aproape jumatate din apartamentele recordate la CET au montate repartitoare de costuri. "Noi nu putem interveni intr-o relatie dintre asociatia de proprietari si firma care a montat repartitoarele", a precizat viceprimarul Constantin Neculau. Astfel, sefii Primariei sustin ca asociatia de proprietari este singura in masura sa intervina. "Sint cazuri in care calculul este corect, dar am intilnit si situatii in care s-au facut greseli. Recomandam oamenilor sa discute cu administratorii. Am avut un caz in care erau diferente foarte mari intre facturile calculate pentru apartamente de pe aceeasi scara. Am discutat cu firma si s-a descoperit ca nu au fost luate in calcul o serie de tevi de la incalzire care treceau prin baile unor apartamente. S-a refacut calculul si problema s-a rezolvat. In cazul in care administratorul nu face nimic, trebuie discutat direct la firma care a montat repartitoarele", a explicat Cristian Andries, directorul "Termo-Service". Si conducerea CET intentioneaza sa se implice in problema repartitoarelor. "Conform legii, noi nu putem decit sa sesizam Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarire Comunala, si vom face acest lucru. Acum, in Iasi exista cinci firme autorizate pentru montarea repartitoarelor de costuri: Elsaco, Fluid Grup Hagen, General Fluid, Contor Zenner si Ista. Cele mai multe reclamatii le avem pentru firma Fluid Grup Hagen. Vom instiinta ANRSC de acest lucru", a completat Constantin Ciofu, directorul UFET din cadrul CET. Reprezentantul Fluid Grup Hagen nu a putut fi contactat pina la inchiderea editiei.

Urmeaza sute de debransari

O alta problema a CET o reprezinta datoriile ce trebuie recuperate de la populatie. In total, societatea are de incasat 862 miliarde lei, cea mai mare parte a datoriilor fiind ale asociatiilor de proprietari. Concret, asociatiile independente au facturi neachitate si penalizari de 543 miliarde lei, iar cele administrate de "Termo-Service" inregistreaza datorii catre CET de 264 miliarde lei. In prezent, "Termo-Service" gestioneaza o treime din apartamentele din Iasi racordate la CET, adica in jur de 21.000 de apartamente. "Avem foarte multe asociatii care inregistreaza datorii mai vechi de 18 luni. In perioada urmatoare vor ramine fara apa calda si caldura daca nu achita macar o parte din debite", a explicat Ciofu. Astfel, din totalul de 1.724 de asociatii, aproape 400 au datorii mai vechi de 18 luni. In prezent, sint aproape 300 de asociatii unde agentul termic a fost deja sistat.

Comentarii