Autoritatile se spala pe miini in cazul focarului de hepatita

joi, 18 octombrie 2007, 23:49
5 MIN
 Autoritatile se spala pe miini in cazul focarului de hepatita

Ceea ce s-a si intimplat in ultimele luni, cind hepatita s-a extins rapid in rindul elevilor, mai ales dupa inceperea scolii. Profesorii si medicii se asteapta sa mai apara cazuri pe linga cele 50 inregistrate din august pina in septembrie, intrucit focarul de infectie nu a disparut. Apa fintinilor din Osoi este infectata, iar oamenii continua sa bea din ea, desi verdictul inspectorilor sanitari, ca nu corespunde normelor de igiena si ca are tot felul de bacterii si de microbi aducatori de boala, a fost dat de asta-vara. Ce pot sa faca insa oamenii? Nimeni nu le-a prezentat o alternativa si doar isi vor cumpara apa minerala, cind ei nu au bani nici de mincare. Si totusi cine poarta raspunderea pentru epidemia din Osoi? Autoritatile isi paseaza reciproc raspunderea. Concluzia lor pare sa fie ca vinovat este destinul care a semanat saracie lucie in acest sat.

 

Case din valatuci, care par a se darima, fintini acoperite, dezafectate sau secate complet si copii desculti jucindu-se in praful de pe ulite sint imaginile pe care le vezi inca de la intrarea in satul Osoi.

Locuitorii din zona au ca singura sursa de venit ajutorul social pe care il iau de la primarie. „Sintem a doua comuna din judet daca ne raportam la nivelul saraciei. Majoritatea tinerilor au plecat in strainatate, au ramas aici doar pensionarii, fostele cadre didactice si cei care mai iau ajutor social", a declarat Petru Holicov, primarul liberal al comunei Sinesti.

Pare paradoxal, dar Holicov este unul dintre cei mai bogati primari din judetul Iasi. In luna martie, el se lauda cu ultima achizitie, un Audi A6, care completa o frumoasa avere compusa din mai multe apartamente in Iasi, case de vacanta, masini si sute de hectare de pamint.

Aproape 400 de dosare pentru ajutor social erau depuse la primarie in aceasta vara, insa au ramas doar 207. Mare parte dintre cei care nu mai beneficiaza de acesti bani sint persoane care au fost la cursuri de perfectionare si au refuzat locurile de munca propuse sau au plecat din tara. In prezent, aproximativ 90% din populatie a depus dosare pentru ajutor de incalzire pe timp de iarna.

Saracia si mizeria par a fi si principalele cauze ale imbolnavirilor de hepatita. „Este o comunitate foarte saraca aici, traiesc de pe o zi pe alta, iar cei care muncesc nu fac asta intr-un loc stabil. Cea mai mare problema este insa lipsa igienei. Noi ii invatam pe copii la scoala sa aiba grija de ei, dar daca acasa nu li se spune asa ceva, atunci e degeaba", a spus Rozica Margineanu, directoarea scolii din Osoi.

De asemenea, din cauza secetei din aceasta vara, multe fintini au secat, iar cele care mai au apa nu pot fi folosite pentru ca aceasta nu este potabila. Verdictul a fost dat de Inspectia Sanitara de Stat inca din luna iulie. Locuitorilor li s-a recomandat atunci sa nu mai consume apa din fintini. Dar de unde sa bea din alta parte? In timpul verii, cit a fost seceta, saptaminal venea o cisterna de apa prin intermediul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU). Acum insa, cum seceta s-a dus, oamenii beau apa tulbure si cu namol.

Imbolnaviri in cascada

Din Osoi, sint 28 de copii din totalul celor 51 diagnosticati cu hepatita A. „Boala este cu transmitere fecal-orala si conditiile in care traiesc acesti copii i-au favorizat evolutia. Primul copil infectat este elev la Liceul de Informatica din Iasi, dar a facut boala in vacanta", a precizat dr. Florenta Manole, medic de familie in Sinesti.

Potrivit statisticilor furnizate de de la dispensarul din comuna, primul caz a fost raportat la Autoritatea de Sanatate Publica din Iasi la data de 28 iulie, cind elevul de la Informatica a fost internat, boala fiind confirmata pe 8 august. Un al doilea caz a aparut la sfirsitul lui august, pina pe 30 septembrie au mai fost confirmate inca patru, iar in primele doua saptamini din octombrie au fost internati 45 de copii.

Virful epidemiei a fost atins la inceputul lunii octombrie deoarece copiii au revenit pe bancile scolii. De altfel, conditiile de la scoala din Osoi au determinat Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) sa nu acorde autorizatia sanitara de functionare.

Problemele sint reprezentate de lipsa unei surse de apa potabila si de faptul ca grupurile sanitare sint mizerabile. „Copiii sint mai sensibili, organismul lor are o imunitate mai slaba, de asta sint primii afectati. Acum mai sint noua copii din Osoi internati in spital", a adaugat directoarea scolii.

Ieri, o echipa de la ASP a fost in scoala de la Osoi unde a vaccinat 150 de copii impotriva hepatitei A, respectiv cei de la gradinita si din clasele I-IV. Restul de 148 de copii vor primi vaccinul saptamina viitoare in functie de felul in care ASP va primi dozele din rezerva Ministerului Sanatatii.

Autoritatile se dezvinovatesc

Responsabilitatea pentru aceasta situatie pare a nu si-o asuma nimeni. Chiar daca probele de apa luate din fintini aratau foarte clar inca din iulie ca aceasta este necorespunzatoare, oamenii au continuat sa o foloseasca pentru ca nu aveau alternativa.

De asemenea, din cauza secetei, foarte multe fintini au secat, motiv pentru care satenii au primit rezervoare de apa de la ISU. „Am avut in iulie patru probe de apa necorespunzatoare din punct de vedere bacteriologic. Am trimis atunci dezinfectanti si comunitatea locala s-a ocupat de igienizarea surselor de apa. Insa aceste fintini trebuie intretinute, si noi nu putem face asta", a declarat dr. Irina Mitroi, director adjunct al ASP.

Primarul de la Sinesti, Petru Holicov, spune ca problemele se reduc la lipsa de bani. „Abia acum am primit bani pentru un studiu de fezabilitate in privinta racordarii la o instalatie centrala de apa. In Lungani, linga noi, se lucreaza deja la acest lucru", a precizat primarul Holicov.

Pina la racordarea la instalatia de apa, o solutie temporara pentru locuitorii Sinestiului ar fi fost aprovizionarea de la Iasi cu cisterne de apa, ca in timpul secetei. Dar conducerea Consiliului Judetean (CJ) spune ca nu a stiut de existenta unei probleme atit de grave in comuna si da vina pe primar. „Primarul de acolo a venit de «n» ori la noi pentru a cere fonduri, insa doar pentru drumuri. Nu a spus nimic de apa. Noi putem sa-i ajutam trimitindu-le apa, dar nu am stiut de aceasta problema. Comuna e cuprinsa in programul judetului pentru fonduri structurale, dar acest lucru mai dureaza", a spus Lucian Flaiser, presedintele CJ.

Mai diplomat, prefectul Nicusor Paduraru spune ca, „pina la punerea in functiune a proiectelor de anvergura, trebuie o perioada de comunicare pe plan local". Cu alte cuvinte, prefectul a explicat ca rolul major ii revine comunitatii locale, care trebuie sa mobilizeze satenii pentru intretinerea surselor de apa, practic sa se ocupe de igienizarea fintinilor si sa constientizeze pericolul de imbolnavire. „Fiecare trebuie sa-si protejeze securitatea. Este vorba de o comunitate foarte saraca, si noi i-am ajutat de fiecare data cind au solicitat acest lucru", a declarat prefectul Nicusor Paduraru.

Contactat telefonic pentru a comenta punctele de vedere ale autoritatilor de la Iasi, viceprimarul din Sinesti, Dumitru Carcea, a spus doar un „nu stiu" si a inchis telefonul. Primarul, dupa ce a primit vizita reporterilor la Sinesti, nu a mai raspuns la telefon.

Comentarii