14 functionari publici din judetul Bacau sint cercetati pentru coruptie

joi, 18 iulie 2002, 23:00
2 MIN
 14 functionari publici din judetul Bacau sint cercetati pentru coruptie

Cinci salariati din administratia publica locala si alti noua functionari din institutiile publice descentralizate din judetul Bacau sint cercetati pentru coruptie. "In judet exista in lucru, in diferite stadii, 14 dosare ale unor salariati din administratia publica si serviciile descentralizate. Toate persoanele cercetate au functie de executie si nu s-a inregistrat nici un caz in care sa fie acuzat de coruptie cineva cu functie de conducere ", ne-a declarat Radu Catalin Mardare, prefectul judetului Bacau. Exceptie face doar Ioan Gavrilescu, seful Oficiului Judetean de Cadastru din Bacau, care a fost prins, in vara anului trecut, ca a solicitat si a luat mita pentru eliberarea unor avize. Gavrilescu a primit o pedeapsa penala cu suspendare, in timp ce soferul sau, care ar fi intermediat "afacerea", a fost condamnat la o pedeapsa mai mare.
Cele mai multe dintre dosare se afla in stadiul de cercetare la Politie si parchete si doar cinci dintre acestea au ajuns in instanta. Functionarii publici sint acuzati, in special, de luare de mita sau trafic de influenta, fapte care constituie elemente ale coruptiei. Prefectul Catalin Mardare nu a precizat institutiile statului in care au lucrat sau inca mai lucreaza functionarii corupti. Cu siguranta, insa, printre acestea se afla Directia Finantelor Publice, acolo unde returnarile de TVA, spre exemplu, pot constitui un bun motiv pentru coruptie. De altfel, si premierul Adrian Nastase a declarat, in cadrul videoconferintei de ieri, ca recuperarea TVA, reesalonarea obligatiilor catre bugetul statului si organizarea licitatiilor reprezinta cauzele principale ale coruptiei in institutiile publice si in administratia locala.
La nivel national exista 3.195 de cazuri de salariati din administratia publica, serviciile descentralizate si societati comerciale cu capital majoritar de stat care se afla in atentia parchetelor sau instantelor. Cum este dovedit de acum ca in Romania exista doar coruptie, nu si corupti, in 40 % dintre cazuri, procurorii au dispus neinceperea urmaririi penale si doar 3 % dintre cei care iau spaga sau abuzeaza de functia lor au fost condamnati. Evident, 80% dintre cei cercetetati fac parte din personalul executiv (adica simpli functionari), in timp ce numai 20 % detin functii de conducere. Premierul Nastase a insistat, demagogic, pe necesitatea unor masuri urgente pentru stirpirea coruptiei, fara sa vorbeasca, insa, si de o reforma reala in justitie. (Nicoleta BICHESCU)

Comentarii