3.500 de sindicalisti de la Aerostar au asediat Prefectura

joi, 02 martie 2000, 00:00
3 MIN
 3.500 de sindicalisti de la Aerostar au asediat Prefectura

In jur de 3500 de salariati ai societatii Aerostar SA Bacau au iesit ieri in strada si au protestat fata de situatia in care se afla industria de aparare. Principala revendicare a salariatilor de la Aerostar Bacau se refera la adoptarea de catre Guvern a unei hotariri prin care sa se aprobe lista cu cele 50 de societati din industria de armament care vor beneficia in acest an de prevederile unei legi din 1995, prin care salariatilor aflati in somaj tehnic li se acorda 75 % din salariu timp de 120 de zile pe an. Salariatii care nu au de munca din cauza lipsei de comenzi ar urma sa fie platiti pentru lucrarile de intretinere ale utilajelor si agregatelor din fabricile de armament.
Salariatii de la Aerostar, in marea lor majoritate membri ai sindicatului Avias, au marsaluit de la fabrica pina in centrul orasului si s-au adunat in fata Prefecturii. Pentru prima data, la un miting au participat si reprezentanti ai celorlalte sindicate din societatea bacauana: ITEF si 22 Decembrie. Participantii la miting au huiduit copios partidele aflate la guvernare, acuzate de liderii de sindicat ca au contribuit la distrugerea capacitatilor de aparare ale tarii. Cei mai huiduiti si fluierati au fost Radu Berceanu, Norica Nicolau si Mircea Ciumara, precum si presedintele Emil Constantinescu, in dubla sa calitate de presedinte al tarii si al Consiliului Suprem de Aparare al Tarii (CSAT).
Vasile Fain, liderul filialei Bacau a Blocului National Sindical (BNS) s-a intrebat retoric cine apara industria de aparare din Romania: "Specialistii in agricultura, profesorii de geologie sau matematicienii? Uitati-va ce se intimpla in Cecenia, in Transnistria. In caz de conflict noi cu ce ne vom apara? Cu bite, sabii si arcuri cu sageti?". Pentru a exemplifica aceasta pilda, pe o pancarda se putea vedea desenata harta Romaniei atacata din toate partile cu tancuri, avioane si nave de razboi, iar din interiorul granitelor, calare pe niste ramasite de avioane, doi indivizi incercau sa riposteze cu o bita si un arc cu sageti.
Avias a trimis scrisori filialelor bacauane ale partidelor din arcul de guvernamint pentru a afla care este pozitia acestora fata de situatia din industria de aparare. Liderul sindicatului Avias, Ion Bujor, a anuntat multimea din fata Prefecturii ca doar filiala PNL Bacau a transmis ca este alaturi de sindicalisti si va sustine revendicarile lor la Bucuresti. Sindicalistii au cerut prefectului Adrian Mironescu si subprefectului Ioan Andone, ambii fosti salariati ai Aerostar, sa coboare si sa vorbeasca la microfon. Prefectul Mironescu a anuntat multimea ca a facut demersuri la Guvern pentru a sprijini mentinerea Legii 78/1995 in actuala sa formula. El s-a declarat impotriva discriminarii firmelor din industria de aparare dupa forma de proprietate. Subprefectul Ioan Andone i-a anuntat pe sindicalisti ca nu peste multa vreme vor redeveni colegi si, ca urmare, se lupta pentru ca Aerostar sa supravietuiasca. Atit prefectul, cit si subprefectul au fost aplaudati de catre multimea adunata in fata Casei de Cultura, aceeasi multime care, cu citeva minute inainte, huiduia si fluiera cind se pomenea numele vreunui lider politic.
Mitingul s-a incheiat cu o discutie in Sala mica a Prefecturii intre Mironescu si Andone, pe de o parte, si o delegatie a sindicalistilor. Acestora li s-a promis ca, in proportie de 90 % in sedinta de guvern de astazi, Aerostar va figura le lista societatilor beneficiare ale Legii 78/1995. (Razvan BIBIRE)

Comentarii