4000 de sindicalisti au marsaluit prin centrul Bacaului

miercuri, 29 martie 2000, 23:00
2 MIN
 4000 de sindicalisti au marsaluit prin centrul Bacaului

Circa 4.000 de sindicalisti din societatea comerciala Aerostar Bacau au protestat ieri in fata Prefecturii. Participantii la miting, care reprezentau sindicatele Avias ITEF si 22 Decembrie, si-au exprimat nemultumirea fata de faptul ca Guvernul nu a respectat unul din punctele intelegerii convenite cu ministrul secretar de stat Mircea Ciumara, potrivit careia toti salariatii din industria aeronautica ar fi trebuit sa beneficieze de protectie sociala in primele patru luni ale acestui an.
In conformitate cu Legea 78/1995, privind protectia patrimoniului si personalului din industria de aparare, salariatii unitatilor din industria de armament care nu beneficiaza de comenzi din partea statului, primesc 75% din salariu timp de 120 de zile pe an. Anul acesta, deoarece guvernul nu a emis hotarirea prin care sa fie nominalizate societatile care vor beneficia de prevederile Legii 78, sindicatele din aparare au declansat o serie de actiuni de protest care s-au finalizat cu semnarea unui acord negociat cu Ciumara. Desi acordul prevedea ca toti salariatii din societatile din industria de aparare sa beneficieze in primele patru luni de aceste plati, in anexa hotaririi guvernului, numarul salariatilor din industria aeronautica a fost limitat. In cazul societatii Aerostar au ramas in afara listei cu personalul care va primi somajul tehnic aproape 500 de salariati.
Secretarul organizatoric al sindicatului Avias, Ionica Petru, i-a anuntat pe manifestanti de faptul ca, in urma mitingului precedent al sindicatului, din data de 1 martie, organizatia Partidului Democrat Bacau a acuzat sindicatul Avias ca a prejudiciat imaginea partidului, ceea ce va costa PD-ul 2-3 procente la alegeri. "Nu noi am prejudiciat imaginea PD – a replicat Ionica Petru – ci ministrul Berceanu, prin actiunile sale". Secretarul Avias ne-a declarat ca, in cazul in care guvernul ne va rezolva problema industriei aeoronautice, sindicalistii vor trece la blocarea strazilor si a cailor ferate pentru a-si cere drepturile. Vasile Fain, liderul Blocului National Sindical (BNS) Bacau, i-a numit pe cei care pun bete in roate industriei de aparare "nemernici blestemati si impotenti intelectual care ne conduc si ne mint". "Opriti-va, dracului, odata – a spus Fain – macar pe ultima suta de metri inainte de a distruge toata industria de armament".
La mitingul de ieri nu a participat liderul sindicatului Avias, Ion Bujor, care era plecat la Bucuresti pentru a discuta impreuna cu sindicatele si patronatul restructurarea industriei de aparare. (Razvan BIBIRE)

Comentarii