Agricola pregateste o scumpire a carnii de pui

miercuri, 09 iulie 2003, 23:00
1 MIN
 Agricola pregateste o scumpire a carnii de pui

Produsele din carne de pasare se vor scupi in viitorul apropiat, dar
nimeni nu stie exact care va fi noul pret. „A aparut o presiune
serioasa pe costurile din acest sector din cauza scumpirii
furajelor – a declarat vicepresedintele Agricola International,
Grigore Horoi -, deci avem in vedere o crestere a preturilor la
produsele respective”. Influenta scumpirii hranei a devenit
vizibila cind a inceput sa lipseasca porumbul. Daca ar fi cumparat
de pe piata libera autohtona, kilogramul de boabe ar fi 6.500-7.000
de lei si chiar mai mult. Si nici asa nu prea se gaseste. In prezent,
produsele din carne de pui ajung in magazinele Agricolei cu
31.700 de lei kilogramul de tacim si pina la peste 150.000 de lei/kg
pastrama sau altele asemenea. Dar pretul mediu al puiului in viu
este de circa 33.000 de lei/kg, iar randamentul de prelucrare este
de aproximativ 78%. Dar produsele superioare sint mult mai rar
solicitate decit tacimul, puiul carcasa sau puiul pentru mincaruri.
Este usor de vazut ca si asa rentabilitatea este la limita si nu prea
exista loc de jonglat cu preturile. De aceea, majorarea preturilor la
produsele din carne de pasare este de asteptat in viitorul apropiat.
(Gabriela PASCU)

Comentarii