Alunecare de proportii la Zemes

miercuri, 10 mai 2000, 23:00
3 MIN
 Alunecare de proportii la Zemes

Un versant din localitatea Bolatau, comuna Zemes, s-a prabusit si aproape ca a blocat alaltaseara riul Tazlaul Sarat, ajuns acum doar un firicel de apa de jumatate de metru latime. In frunte cu primarul, oamenii din sat au incercat in noaptea de marti spre miercuri sa degajeze albia de pamint si trunchiuri, insa efortul lor aproape ca a fost zadarnic. Rupt practic in doua, dealul isi continua alunecarea implacabil. Copacii din padurea ce acopera versantul dealului s-au inclinat neverosimil in toate partile si, la intervale scurte de timp, virfurile arborilor se orienteaza in alte directii, dupa cum ii poarta pamintul. De altfel, se poate vedea cu ochiul liber cum valurile de huma se pabusesc in albia riului, iar oamenii spun ca mai ales in linistea noptii se pot auzi framintarile pamintului si trosnetele copacilor. Relieful zonei s-a modificat substantial, mai ales pentru ca in sol s-au cascat hauri, iar la suprafata au aparut stinci ce pina acum au stat asunse in adincuri.
Primele semne ale alunecarii au fost observate inca de pe 28 aprilie, iar citeva zile mai tirziu primii bulgari de pamint se pabuseau in riu. De doua zile insa, fenomenul a luat brusc o amploare nemaintilnita prin partile locului de foarte multa vreme.
Alunecarea a afectat o portiune lata de circa un kilometru si lunga de vreo doi kilometri. Ieri, o alta portiune de deal, lata de un kilometru, s-a rupt chiar de sub creasta si a inceput sa curga spre piriu. Din fericire, fenomenul se produce intr-o zona nelocuita, singura care desparte in doua satul Bolatau, astfel ca nici o gospodarie inca nu a fost afectata. Oamenii insa au devenit foarte timorati si au luat cu asalt Primaria cu solicitarile de solutionare cit mai rapida a posibilului dezastru.
Scenariul a ceea ce s-ar putea intimpla zilele urmatoare este descris in culori sumbre de primarul Neculai Dirlau, vorbele lui fiind confirmate in buna masura si de specialisti: "La primele ploi mai puternice ne astepam ca dealul sa alunece si mai mult. Astfel, va fi blocat drumul judetean 117, singura cale de acces spre exploatarile petroliere din zona, aflat acum la numai doi-trei metri de locul in care au ajuns valurile de pamint. De asemenea, blocarea riului ar insemna formarea unui lac de acumulare ce va inunda o parte a satului Bolatau. Mai mult, barajul natural ar putea ceda, ceea ce ar insemna un adevarat dezastru pentru casele din partea joasa a satului".
Primarul a inaintat personal prefectului o cerere de rezolvare cit mai rapida a situatiei, cerind montarea unor tuburi prin care riul sa isi urmeze calea fireasca, chiar daca pamintul va continua sa vina la vale. O alta solutie de urgenta ar fi saparea unor puturi de scurgere a apei pluviale sau a unor canale ce sa porneasca de pe culmea muntelui si sa faca legatura cu albia riului. Din pacate, reprezentantii Prefecturii si ai Directiei Apelor "Siret" au fost la fata locului si au plecat fara sa mai dea de atunci vreun semn.
Versantii vaii pe care sint insirate satele comunei Zemes sint de multa vreme framintate de alunecari de teren, insa extrem de rar s-a intimplat ca acestea sa aiba amploarea celei de zilele acestea. Un asemenea fenomen de mare anvergura a avut loc si prin anii ’70, dar poate ca cea mai dezastruoasa alunecare a fost cea din 1992, cind 17 gospodarii si o scoala au fost rase de pe fata pamintului. Primarul Dirlau, aflat si atunci in functie, a facut numeroase demersuri pentru stabilizarea terenului in acea zona. Lucrarile ar costa acum peste 9 miliarde de lei, insa in ultimii opt ani nu s-au gasit niciodata resurse financiare pentru eliminarea riscurilor. (Ovidiu PAULIUC)

Comentarii