APAPS isi vinde actiunile detinute la Avicola si Suinprod

sâmbătă, 07 septembrie 2002, 23:00
2 MIN
 APAPS isi vinde actiunile detinute la Avicola si Suinprod

Autoritatea pentru Privatizarea si Administrarea Participatiunilor Statului (APAPS) a scos la vinzare pachetele integrale de actiuni pe care le detine la trei societati cu profil agricol si zootehnic bacauane: Agricola International SA, Suinprod SA si Avicola SA. Statul, prin APAPS, detine 21,32 la suta din totalul cele 404 milioane de actiuni ale Agricolei, restul actionariatului fiind compus din persoane fizice (71,39 procente), persoane juridice (4,29 la suta) si Moksel (3 procente). Pentru ca Agricola International este o societate inchisa, inaintea anuntului de vinzare a actiunilor statului, actionarii au fost consultati daca nu doresc sa cumpere, in virtutea dreptului de preemptiune. Actiunea nu s-a bucurat de prea mare succes si doar doua persoane fizice din Bucuresti, Mihai Sturz si Viorica Anastasie, au cumparat cite 0,001 la suta din numarul actiunilor.
Avicola SA este o societate deschisa, unde APAPS detine 25,96 la suta din actiuni, Agricola International este majoritara cu un portofoliu de 59,96 de procente, iar restul de actiuni (14,08 la suta) este detinut de asa-numitii cuponari (PPM). Agricola International detine majoritatea si la Suinprod (tot societate deschisa), cu un total de 61,88 la suta, iar APAPS are 36,63 procente din totalul actiunilor. Actionariatul este completat in proportie de 1,49 la suta de cuponari.
Gheorghe Antochi, presedintele Agricola International, spune despre Avicola si Suinprod ca sint deosebit de atractive pentru eventualii cumparatori ai pachetelor detinute de APAPS, deoarece nu au datorii nici la stat si nici la vreo banca. "Sint printese bune de maritat", considera Antochi, dar precizeaza ca holdingul nu este interesat sa cumpere din cauza pretului (95.000 de lei/actiune), care i se pare cam piperat. Retinerea lui Antochi vine si din nemultumirea pe care ar stirni-o in rindul actionarilor Agricolei, care si asa nu au primit niciodata dividende din cauza ca tot profitul a fost mereu reinvestit. Totusi, presedintele de la Agricola International nu este indiferent fata de cine cumpara: "Daca vine unul care sa incerce sa taie tot inoxul din Avicola, il mincam cu fulgi cu tot!". Avicola si Suinprod au un patrimoniu deosebit – mai considera Gheorghe Antochi. El are planuri mari pentru cele doua unitati, fiind interesat sa acceseze fonduri SAPARD. Pina acum, Avicola si Suinprod nu puteau participa la licitatii pentru fonduri rambursabile sau granturi de la Uniunea Europeana din cauza ca printre actionari se afla si statul. (Florin POPESCU)

Comentarii