APAPS scoate din nou la privatizare Letea

marți, 01 aprilie 2003, 23:00
3 MIN
 APAPS scoate din nou la privatizare Letea

Autoritatea pentru Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului a scos din nou la privatizare fabrica Letea. Nu este prima incercare de a vinde participatia statului la singurul furnizor de hirtie de ziar din Romania, dar datele problemei s-au schimbat. In primul rind, procentul din portofoliul statului s-a marit la 97%, prin includerea pachetului detinut de Autoritatea de Valorificare a Activelor Bancare la aceasta unitate economica. O alta schimbare vizeaza metoda de privatizare. De aceasta data, APAPS a optat pentru selectia de oferte. Incercarile precedente au fost bazate pe negocieri directe. Dar statul a pus o conditie pentru precalificarea in aceasta competitie. Cei care sint interesati trebuie sa aiba o cifra de afaceri de cel putin de 25 de milioane de euro pe anul 2002. Mai mult, si cerintele auxiliare sint restrictive. Astfel, garantia de participare este de 33.500.000.000 de lei. De asemenea, taxa de acces direct la date si informatii este de 68.640.000 lei plus TVA, iar dosarul de prezentare ajunge cu totul la peste 315 milioane de lei. Aceste conditii reduc drastic numarul celor interesati de cumpararea fabricii de hirtie. Este usor de imaginat citi isi permit sa piarda citeva sute de milioane de lei intr-un astfel de demers, fara siguranta obtinerii a ceva concret.
Administratorul special al societatii, Costel Ceocea, sustine ca nu stie care sint conditiile APAPS: „Metoda aleasa, adica selectia de oferte a fost si ideea noastra, dar nu cunosc alte amanunte. Totusi, atunci cind am inaintat propuneri in privinta privatizarii, am insistat asupra faptului ca vrem investitori seriosi, nu din cei care vin doar ca sa dea peste cap o licitatie sau cer bani ca sa nu incurce. La un moment dat, chiar am fost acuzat ca sint prea pretentios, numai ca eu am avut in vedere interesele unitatii”. Costel Ceocea a combatut insa ideea ca ar fi avut in vedere un anumit cistigator. Cu ocazia vizitei facute de directorul APAPS, Ovidiu Musetescu, la Bacau, el aproape a indicat cumparatorul Letea, in persoana primarului Dumitru Sechelariu. Edilul-sef al Bacaului sustine insa ca n-are habar de conditiile impuse de institutia responsabila cu privatizarea: „Nu am vazut anuntul, nu cunosc cerintele, asa ca nu comentez deocamdata participarea la privatizarea Letea”. Pe de alta parte, in timpul sedintei de ieri a Consiliului Local, primarul Bacau s-a aratat mai mult decit convins ca va devini patronul acestei fabrici. „Sint 99% convins de acest lucru”, a intarit liderul administratiei publice bacauane. El a mai tinut sa afirme ca este singurul om de afaceri roman interesat de privatizarea acestei fabrici. „Fabrica are trei auditari internationale care nu ii dau nici o sansa. Sint singurul care crede ca Letea are un viitor. Acum citeva luni, in urma unei discutii pe care am avut-o cu ziaristul Dumitru Tinu, fostul presedinte al Clubului Roman de Presa a incercat sa ii convinga pe patronii marilor trusturi de presa din Romania sa imi ofere sprijinul in privatizarea Letea pentru a putea avea hirtie mai ieftina cu pina la 200 de dolari pe tona. Pina acum, o serie de societati din Bacau au fost cumparate de diversi oameni de afaceri, romani sau straini. Sint singurul om de afaceri din Bacau care nu am cumparat, pina acum, nimic de la stat. Acum incerc sa cumpar Letea. Poate reusesc. Asta-i dorinta mea. Nici o placere in viata nu costa prea mult”, a mai spus primarul Bacaului.
Sindicatele vor sa aiba ultimul cuvint inaintea privatizarii
Martin Fartade, liderul Sindicatului „Letea”, spune ca si reprezentatii salariatilor vor avea un cuvint important de spus inaintea privatizarii. „Reprezentatii APAPS ne-au garantat ca vom avea o intilnire cu cel care va cupara fabrica inainte de a fi semnat contractul de privatizare. Conditiile noastre au fost ca viitorul proprietar sa pastreze timp de cel putin zece ani actualul profil de activitate, sa investeasca in retehnologizari si sa nu recurga la nici o concediere din rindul personalului in primii trei ani de la preluarea administrarii fabricii. Este si motivul pentru care ne grabim ca pina la jumatatea lunii aprilie, cind vor fi deschise plicurile de oferte sa definitivam programul de restructurare al fabricii si sa ii includem pe lista de disponibilizari pe toti salariatii care vor sa plece de buna voie din fabrica”, mai spune Martin Fartade. (Gabriela PASCU, Elena SOLOMON)

Comentarii