Asociatul lui Corneliu Iacobov, Ion Vrinceanu, a ajuns in conducerea nationala a PNL

luni, 21 ianuarie 2002, 00:00
3 MIN
 Asociatul lui Corneliu Iacobov, Ion Vrinceanu, a ajuns in conducerea nationala a PNL

In structurile centrale ale Partidului National Liberal (PNL), rezultate in urma fuziunii cu partidul Alianta pentru Romania (ApR), au ajuns si doi dintre cei mai importanti oameni de afaceri din judetul Bacau: Ion Vrinceanu si Vasile Ciobanu. Cei doi au domiciliul in orasul Tirgu Ocna, dar au fost propulsati politic de fostul ApR ca reprezentanti ai judetului Vaslui.
Cea mai importanta functie i-a revenit lui Ion Vrinceanu, numit membru in Biroul Permanent Central (BPC) al PNL, in timp ce Vasile Ciobanu este membru al Consiliului National al PNL, organism condus de Theodor Stolojan, si care are menirea de a pregati specialisti viitoarei guvernari, in cazul cistigarii alegerilor. Chiar daca sint bacauani, cei doi au ajuns in fruntea PNL ca reprezentanti ai ApR Vaslui. Mai mult, Vrinceanu este si presedintele PNL Vaslui, in noua structura, in timp ce Vasile Ciobanu il secondeaza ca vicepresedinte al organizatiei judetene.
"Cu Iacobov fac afaceri, nu discut politica".
Ascensiunea politica a lui Vrinceanu poate parea surprinzatoare, mai ales pentru cei care il cunosc pe miliardarul din Tirgu Ocna doar ca pe un om de afaceri, ale carui interese sint legate, indeosebi, de Corneliu Iacobov. "Legaturile mele cu Corneliu Iacobov sint doar in domeniul afacerilor, cu el nu discut niciodata politica", sustine proaspatul lider liberal. Cei doi sint, alaturi de Andrei Serban, fondatori ai firmei Vradicor, dar interesele lor depasesc cu mult granitele unei simple societati. Vrinceanu si Iacobov, ale caror relatii de afaceri au cunoscut suisuri si coborisuri, au interese comune in diverse domenii, de la turism, si anume SC Perla Moldovei Slanic Moldova, pina la afaceri cu petrol – Rafinaria Darmanesti si Rafo Onesti. Vrinceanu sustine ca afacerile cu persoane controversate din PSD nu i-au afectat credinta politica. "Am fost intotdeauna un om de dreapta, nici macar de centru", sustine miliardarul din Tirgu Ocna. Un pe care parca l-am tot auzit in ultimele saptamini.
Vrinceanu spune ca inca din 1992 s-a incercat atragerea sa in actualul PSD, dar a refuzat. In schimb, in 1996, Vrinceanu a intrat in Partidul National Taranesc Crestin Democrat, dupa care, in 2000, a trecut la ApR. La alegerile parlamentare din 2000 a candidat pe primul loc pentru Senat, pe listele ApR Botosani, judetul unde conducea si organizatia fostului partid al lui Melescanu. Dupa esecul din alegeri a ramas alaturi de acest partid, dar a schimbat judetul si a preluat conducerea filialei ApR Vaslui, unde acum a ajuns primul liberal.
De la brutarie la bere, si acum in politica
Cariera politica a lui Vasile Ciobanu este la fel de intensa ca a lui Vrinceanu. Considerat drept un apropiat al Partidului Democrat, Vasile Ciobanu a preferat sa pastreze o discretie totala asupra simpatiilor sale politice, pentru a se lansa spectaculos in afaceri. Daca in urma cu sase ani avea o brutarie in centrul orasului Tirgu Ocna, Ciobanu a ajuns acum unul dintre cei mai importanti investitori in industria berii. El a cumparat fabricile de bere din Onesti si Iasi si a investit in fabrica din Suceava, dar s-a implicat si in privatizarea statiunii Slanic Moldova si a Rafinariei Darmanesti. Discretia politica de care a dat dovada pina acum Vasile Ciobanu face cu atit mai surprinzatoare ascensiunea sa.
In acest context, prezenta altor doi oameni politici de pe Valea Trotusului in structurile centrale de conducere ale PNL pierde, oarecum, din importanta. Este vorba de Ion Aaron Popa, fost deputat si lider judetean ApR, care a fost numit membru supleant al Biroului Permanent Central al PNL, la fel ca alt onestean, George Scutaru, acesta din urma plecat de ceva timp de pe aceste meleaguri.
Surprinzator ar mai putea fi doar modul in care Ion Vrinceanu a reusit sa-l depaseasca politic pe Aaron Popa, mai ales ca fostul deputat onestean era privit ca un apropiat al lui Teodor Melescanu. Numai ca Popa a trebuit sa se multumeasca doar cu cuvintele de apreciere ale lui Melescanu, care l-a pomenit in discursul sau de pe scena Teatrului National din Bucuresti, alaturi de Viorel Catarama si Mircea Cosea, ca pe unul care a avut "o contributie importanta" la fuziunea celor doua partide. Contributia miliardarului Ion Vrinceanu a fost, se pare, ceva mai consistenta, astfel ca el a fost trecut in Protocolul de fuziune, drept al treilea om din ApR, imediat dupa Teodor Melescanu si Viorel Catarama. (Cristian BIBIRE)

Comentarii