Bacaul – orasul cu taxe si impozite de cinci stele

luni, 29 octombrie 2001, 00:00
4 MIN
 Bacaul – orasul cu taxe si impozite de cinci stele

Pe umerii consilierilor locali ai municipiului Bacau apasa astazi o mare si grea raspundere. In functie de votul lor, populatia Bacaului va fi sau nu impovarata cu noi majorari al taxelor si impozitelor locale, cu mult peste pragul suportabilitatii. Nu de putine ori s-a afirmat ca birurile locale pe care sint nevoiti sa le plateasca an de an locuitorii municipiului Bacau sint printre cele mai mari din tara. De cind deschid ochii pentru prima data si pina ajung la groapa, bacauanii platesc taxe dupa taxe. Nu odata, oficialitatile locale au replicat cu cinism, ca cine nu reuseste sa tina pasul cu cerintele unui oras de talia Bacaului, este liber sa se mute in oricare alta localitate.
Anul 2002 nu este an electoral, asa ca autoritatile locale isi pot permite sa ne mai puna sa mai stringem un pic cureaua, care si asa a cam ajuns la ultima gaura. Consilierii locali se pregatesc astazi sa ne scoata din buzunar anul viitor, pentru plata anuala a taxei de salubritate si pentru achitarea celorlate taxe si impozite locale cel putin doua salarii minime pe economie pentru fiecare familie. In proiectul de hotarire ce va sta astazi in atentia consilierilor, taxa de salubritate se propune a fi majorata de la 20.000 de lei de persoana la 35.000 de lei, iar pentru o persoana juridica, de la 40.000 pe luna pentru fiecare salariat, la 60.000 de lei pe luna. Daca va fi aprobata majorarea, o familie cu doi copii va trebui sa lase, anual, la Primarie, numai pentru plata taxei de salubritate, 1.680.000 de lei, pe linga alte taxe si impozite locale, care vor mai usura bugetul familiei cu o suma asemanatoare.
In putine alte orase din tara taxele si impozitele locale sint atit de exorbitante ca la Bacau. In 2002, impozitul pentru un metru patrat de teren in Zona A va fi de 5.700 de lei pe metru patrat, Zona B – 4.100 de lei pe matru patrat, Zona C – 2.400 lei pe metrul patrat, iar in zona D – 1.200 de lei pe metrul patrat. In plus, la Bacau, numai pentru un apartament cu doua camere intr-o zona periferica a orasului, se va plati in jur de 1,4 – 1,5 milioane de lei, impozit pe cladire. La Brasov, insa, impozitul pe teren este de 4.525 lei/mp/an pentru zona A a orasului, 3.400 lei/mp/an pentru zona B, 2.260 lei/mp/an pentru zona C si 1.135 lei/mp/an pentru zona D. Impozitul anual pentru o garsonierã este de circa 265.880 de lei, pentru un apartament cu douã camere de circa 453.560 de lei, pentru cel cu trei camere de circa 609.960 de lei, iar pentru cel cu patru camere de circa 891.480 de lei.
Nici la Iasi lucrurile nu difera prea mult: de exemplu, in zona A, impozitul pe teren este de 2685,7 lei/mp (aproape jumatate din cit este in Bacau), iar in celelate zone impozitul variaza de la 1.936 de lei /mp la 645 de lei /mp. Pentru o garsoniera de 30 mp, ieseanul plateste aproximativ 390.000 de lei impozit anual, pentru un apartament cu doua camere, de 47 mp, valoarea este de aproximativ 615.000 de lei, iar pentru 65 mp, adica un apartament cu trei camere, impozitul ajunge la 725.000 de lei. Daca este sa comparam cit este impozitul pe un apartament in Bacau, cu unul in Iasi, renumit oras universitar, rezulta ca, la noi, impozitul pe cladiri este tot dublu, la fel ca si cel pe terenuri.
Ne putem "lauda" ca orasul nostru este mai scump si decit Sibiul, unde, de exemplu, impozitul pe terenuri variaza intre 3.900 si 900 de lei/m.p. Bacauanii pot fi mindri: in ceea ce privesc impozitele, scot din buzunar mai multi bani decit in Bucuresti. Pentru un apartament de trei camere, situat in centrul capitalei, impozitul pe cladire nu depaseste 1,2 milioane de lei pe an. In plus, bucurestenii au beneficiat in acest an si de o substantiala reducere, de 40 %, daca au achitat in primul semestru impozitul pentru tot anul. Asa se face ca posesorul unui apartament situat linga Teatrul National a scos din buzunar numai 300.000 de lei, impozitul aferent intregului an. Comparati cu milionul de lei, achitat de un bacauan, care are o locuinta de doua camere, intr-o zona periferica a orasului! Si in privinta taxei de salubritate, bacauanii se situeaza in fruntea oraselor din tara, cu cele mai mari taxe. In nici un oras taxa de salubritate nu depaseste 20.000 de lei de persoana, iar la Bucuresti, valoarea acesteia este de 25.000 de lei de persoana. Saptamina trecuta, consilierii locali din Cluj au respins propunerea primarului Funar de majorare a taxelor locale cu 50 % si au votat, pina la urma, o scadere a acestora, cu 20%. Experienta anterioara arata, insa, ca, in Bacau, astfel de minuni nu sint posibile. Consilierii pe care i-au votat bacauanii voteaza si ei, intotdeauna in bloc, fara sa tina seama de interesele celor care i-au ales. (Elena SOLOMON)

Comentarii