Buncar anti-atomic in centrul Bacaului

marți, 19 iunie 2001, 23:00
2 MIN
 Buncar anti-atomic in centrul Bacaului

Directorii celor mai importante societati comerciale din municipiul Bacau au avut ieri ocazia sa viziteze Punctul central de comanda al judetului, aflat pe strada George Bacovia, sub sediul Inspectoratului pentru Protectie Civila. Acesta e locul de unde, in cazul unui atac inamic sau in caz de dezastre, comisii specializate conduc intreaga activitate din judet la adapost de orice pericole din exterior. Adapostul se afla la 15 metri sub pamint si este acoperit de doua straturi suprapuse de beton de cite trei metri grosime, intre care se afla un alt strat de pietris, ceea ce face ca adapostul sa reziste oricarui atac, chiar si nuclear.
Sistemele de ventilatie permit de asemenea ca in adapost sa existe aer cit se poate de curat chiar si atunci cind in exterior exista radiatii sau cind atmosfera este infestata chimic. Punctul de comanda este compartimentat si mai cuprinde camera de lucru a comisiilor de specialitate, centrul de alarmare a judetului, centrul de transmisiuni, o sursa de apa, grup electrogen propriu, o centrala telefonica de unde se poate lua legatura cu toate comunele si orasele, grup sanitar, etc.
Toate usile sint blindate, iar la intrare exista senzori de detectare a substantelor periculoase si o camera cu dusuri, pe unde persoanele care vin din exterior si care au fost supuse atacului cu astfel de substante trec obligatoriu pentru a fi decontaminate. Punctul de comanda ofera si conditii de cazare, dar nu are o bucatarie proprie. In schimb, daca hrana este asigurata din afara, in punctul de comanda se poate lucra si locui teoretic o perioada nedeterminata. Punctul de comanda al judetului Bacau a fost construit in 1956, iar prin modul in care a fost intretinut si prin utilitatile pe care le ofera este la ora actuala unul dintre cele mai bune din tara.
Vizita la Punctul de comanda a fost unul dintre punctele convocarii organizata de catre Inspectoratul de Protectie Municipal Bacau in vederea instruirii directorilor in probleme de aparare civila. Directorilor le-a fost expusa legislatia din domeniul protectiei civile si aparare impotriva dezastrelor si li s-au reamintit responsabilitatile si sarcinile ce le revin in calitate de conducatori ai unor colective de salariati. De asemenea, au fost punctate problemele privind organizarea protectiei civile si masurile care trebuie luate in vederea limitarii si lichidarii urmarilor unui atac aerian sau producerii unor dezastre. Directorilor li s-a cerut ca in unitatile pe care le conduc sa infiinteze o magazie cu minimul de materiale care trebuiesc avute la indemina in caz de necesitate. Convocarea de ieri s-a vrut a fi si un demers in vederea pregatirii si organizarii exercitiului de alarmare publica ce avea loc in municipiul Bacau in luna septembrie. (O.P.)

Comentarii