Cacealmaua informatizarii in scoli

joi, 20 februarie 2003, 00:00
3 MIN
 Cacealmaua informatizarii in scoli

Oficialii partidului de guvernamint au transformat programul de informatizare a scolilor, ori de cite ori au avut ocazia, in una dintre cele mai importante realizari ale PSD. In realitate, acesta a ramas, cel putin pina acum, doar pe hirtie. Daca ar fi sa luam in calcul doar liceele din municipiul Bacau, ar rezulta ca dotarea cu calculatoare a scolilor este, practic, inexistenta. La ora actuala, numai Colegiul National "Vasile Alecsandri" a primit cele 25 de calculatoare promise pentru fiecare unitate de invatamint. In urma cu aproximativ un an, conducerile liceelor bacauane au primit cite un fax prin care li se anunta marea veste: veti primi calculatoare. Primirea acestora nu se putea face insa, daca scolile nu puneau la punct o sala special amenjata. Drept urmare, fiecare director a inceput sa caute, cu destule eforturi, o sala dipsonibila in liceele care, de regula, sint ocupate pina la refuz, ori pentru a face rost de bani, mobilierul si instalatia electrica a viitorului laborator de informatica trebuind sa fie asigurate de fiecare beneficiar in parte.
Liceul de Arta "George Apostu" a cheltuit pentru amenajarea salii in cauza peste 100 de milioane de lei, bani proveniti din fonduri proprii si de la Primarie. Profesoara Adriana Leahu, director adjunct al Liceului de Arta, spune insa, ca nu a fost scutita nici de interminabilile discutii cu dirigintii. "Nici un diriginte nu vrea sa renunte la spatiu, cind acesta e si asa extrem de limitat. In rest, asteptam. Ministerul a promis ca, pina pe 31 martie, vom primi calculatoarele. Daca pina pe 1 aprilie tehnica nu va sosi, voi fi prima care voi reclama acest fapt", ne-a declarat adjuncta Leahu. Intr-o situatie similara se afla si Colegiul Tehnic "Anghel Saligny", cu diferenta ca lucrarile de amenajare a salii destinata calculatoarelor au fost facute, practic, pe datorie. "Lucrarile au fost facute de o firma din Darmanesti. Acestea au costat destul de mult, dar nu le-am achitat inca. Probabil ca vor fi fi platite de catre minister", ne-a declarat profesorul Adrian Fuioaga, directorul Colegiului Tehnic "Anghel Saligny".
Schimbarea deciziilor de la o zi la alta, specialitatea MEC
Cheltuielile presupuse de amenajarea salilor a fost insa, doar un prim pas din odiseea calculatoarelor ministeriale. Intr-o prima faza, se stia ca finantarea proiectului de informatizare a scolilor va fi suporata din fonduri guvernamentale. De altfel, ministerul a dat unda verde unor firme sa se ocupe de montarea infrastructurii necesare viitoarelor laboratoare de informatica. Acestea s-au apucat de treaba, dar, la sfirsitul anului trecut, MEC a anuntat ca liceele vocationale nu vor mai primi calculatoare din bani proveniti de la Guvern, ci prin intermediul unor programe Phare. O schimbare care nu a intiziat sa dea nastere unor situatii ilare. "O firma din Onesti a inceput sa monteze cablurile pentru reteaua de calculatoare, insa a stopat lucrarile cind a aparut varianta cu programele Phare. Ulterior, si-a manifestat intentia de a veni sa-si ia inapoi cablurile montate. Banuiesc ca, odata schimbata modalitatea de finantare, nu au mai fost siguri ca-si vor primi banii. Oricum, deocamdata nu si-au pus in aplicare intentiile", ne-a declarat profesoara Ancuta Toderita, directorul Liceului Pedagogic.
Situatia de la fosta Scoala Normala nu este necunoscuta conducerii Inspectoratului Scolar, inspectorul general Ghiorghi Iorga fiind cel care a convins firmele in cauza sa mai astepte. "M-au sunat si pe mine, dar le-am explicat ca, indiferent ca banii vin de la minister sau de la Phare, lucrarile vor fi platite. Ce-i drept, doar un singur liceu a primit, pina acum, calculatoare, dar sint convins ca acestea vor veni pina la 31 martie", ne-a declarat seful Inspectoratului Scolar.
Modificarile de ultima ora nu s-au oprit, insa, aici. Mai nou, si fostele licee industriale sint considerate ca fiind licee vocationale. Drept urmare, acestea vor primi calculatoare tot din fonduri Phare. Aparent socanta, decizia are, totusi, o explicatie cit se paote de "paminteana": fondurile Phare nu trebuiesc returnate. Altfel, MEC a promis ca, pina la sfirsitul lunii martie, va dota cu calculatoare toate liceele, actiune ce va cuprinde, pina la sfirsitul lui iunie, si scolile generale. Un angajament care pare din ce in ce mai greu de tinut, in conditiile in care ministerul a fost deja pus in situatia de a gasi bani care nu vor trebui inapoiati. (Eduard CUCU)

Comentarii