Corneliu Iacobov a vindut Rafo

vineri, 07 februarie 2003, 00:00
6 MIN
 Corneliu Iacobov a vindut Rafo

Patronul Rafo Onesti, omul de afaceri Corneliu Iacobov, pare sa fi renuntat la o parte din pachetul majoritar de actiuni pe care il detinea la rafinarie, prin intermediul firmei sale, Imperial Oil. Zvonuri tot mai insistente spun ca un pachet important dintre actiunile Rafo a fost vindut catre firma Tender Timisoara. Potrivit unor surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul, vinzarea s-ar fi perfectat in cursul saptaminii trecute si prima masura a noului actionar ar fi fost sa stopeze toate contractele aflate in derulare la Rafo, pentru a verifica oportunitatea acestora.
Desi vinzarea Rafo a devenit de notorietate, nu avem nici o confirmare oficiala ca aceasta s-ar fi realizat sau este in continuare doar la stadiul de negociere. Reprezentantii Agentiei pentru Privatizare si Administrarea Participatiunilor Statului (APAPS) Bucuresti nu ne-au confirmat, dar nici nu ne-au infirmat, in cursul zilei de ieri, ca tranzactia s-a produs. Directia de comunicare a institutiei a precizat ca are nevoie de timp pentru a putea stringe informatiile de la Directia Postprivatizare. In schimb, directorul general al Rafo Onesti, Toader Gaureanu, ne-a declarat telefonic ca rafinaria nu a fost vinduta. "Societatea este condusa in continuare prin administratorul unic si nimic nu s-a modificat in structura actionariatului. De altfel, acest lucru nici nu ar fi fost posibil, pentru ca, potrivit actualelor prevederi legale, cesionarea actiunilor se poate realiza doar daca firma nu are datorii la bugetul statului", a spus directorul Gaureanu.
Vinzarea RAFO nu se poate face fara acordul APAPS
Privatizarea Rafo Onesti a fost considerata la momentul ei un mare succes de APAPS, care a realizat tranzactia. Consortiul format din Imperial Oil S.A. Bacau si Canyon Servicos LDA Portugalia, a semnat, pe 26 octombrie 2001, achizitia pachetului de 59,99 % dintre actiunile Rafo, pachet detinut pina la acel moment de APAPS. Ulterior, participarea consortiului a atins 94,5%, prin achizitia, pentru 11,5 milioane de dolari, a unor actiuni rezultate in urma conversiei datoriilor catre creditorii bugetari. Pretul de vinzare a fost stabilit la 7,48 milioane dolari, bani care urmeaza sa fie platiti in decurs de sapte ani. Imperial Oil si Canyon Servicos s-au angajat sa investeasca 63,3 milioane de dolari in echipamente si tehnologie si alte 17 milioane de dolari, investitii de mediu.
In plus, cumparatorii au semnat cu sindicatul Rafinorul un protocol prin care s-au obligat sa pastreze cei 2.600 de salariati existenti in momentul preluarii, sa reduca numarul de angajati numai prin pensionari, sa preia toate costurile impuse prin Contractul Colectiv de Munca si sa respecte prevederile lui in urmatorii cinci ani. Ei si-au asumat datoriile Rafo, in valoare de 200 milioane de dolari. La momentul semnarii contractului, Ovidiu Musetescu, ministrul privatizarii, a declarat ca "statul va acorda Rafo si unele facilitati. Penalitatile de intirziere la plata datoriilor si o parte din datorii vor fi sterse". Ce au insemnat facilitatile? Stergerea unor datorii si penalitati la bugetul statului de peste 3.000 de miliarde de lei, cit inregistra Rafo restanta la bugetul statului.
Potrivit legislatiei, vinzarea pachetului detinut de Imperial Oil si Canyon Servicos la rafinaria onesteana se poate face doar in urma unei solicitari depuse la APAPS. "Concernul de firme nu a semnat inca un contract pentru Rafo. Actul va fi perfectat abia cind intreaga suma de vinzare va fi achitata si toate clauzele contractuale indeplinite. Potrivit uzantelor, orice patron de firma care se afla in aceasta situatie poate cesiona actiunile doar daca are acordul APAPS. In plus, APAPS poate prevedea pentru noul proprietar alte clauze contractuale si trebuie sa obtina angajamentul noului proprietar al pachetului de actiuni ca va respecta conditiile initiale de privatizare", ne-a declarat Stefan Rizoiu, de la biroul de relatii publice al APAPS Bucuresti.
Fratii Tender de la Timisoara se afla in spatele tranzactiei sinuoase
Zvonurile privind vinzarea Rafo au dus la vehicularea unor nume care s-ar afla, de fapt, in spatele noului cumparator. S-a vorbit, pe rind, despre omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu – considerat, la finalul anului trecut, romanul cu cele mai multe lichiditati -, despre fostul deputat PSD Gabriel Bivolaru, implicat in afaceri cu petrol, si mai nou, despre fratii Tender din Timisoara. Ultima versiune pare si cea mai credibila, atita timp cit, in cursul zilei de ieri, firma "Tender" a facut public faptul ca preia datoria de 1.500 de miliarde de lei, pe care Rafo o are la SNP Petrom. Creanta nu va fi acoperita cu bani, ordine de plata sau cecuri, ci prin servicii prestate de "Tender" catre Petrom.
Ioan Popa, fostul director al SNP Petrom, care si-a dat demisia in cursul zilei de miercuri, a declarat ca "datoria se va converti in servicii. Firma Tender poate plati in serviciile prestate, atit timp cit detine doua societati, una profilata pe prospectiuni geologice si alta pe investigatii geofizice". Popa a negat ca, in spatele demisiei sale, s-ar afla reesalonarile pe care le-a aprobat rafinariei din Onesti si a spus ca este un lucru obisnuit ca firme cu datorii sa beneficieze de reesalonari sau alte societati sa preia creantele. Decizia de a accepta preluarea de catre firma "Tender" a datoriilor Rafo Onesti va fi aprobata de Consiliul de Administratie al Petrom, la finalul acestei luni.
Toader Gaureanu, directorul general de la Rafo, ne-a declarat ca datoria de 1.500 de miliarde de lei catre Petrom nu ar reprezenta o mare problema, atit timp cit "ne aflam inca in cadrul contractului incheiat cu Petrom, nu in afara acestuia. Suma reprezinta o datorie «istorica», care a fost reesalonata, la care se adauga datoria curenta". Rafo a beneficiat de la Petrom, pentru plata restantelor, de un termen de 24 de luni. Numai ca rafinaria nu a reusit sa respecte reesalonarile. "In septembrie, nu au respectat termenii contractuali si noi am sistat livarile de titei catre Rafo. Am facut apoi o noua reesalonare, pentru care am primit o solicitare de cesiune a creantei din partea firmei Tender", a spus fostul director al Petrom, Ioan Popa.
Toader Gaureanu a incercat sa explice ca Rafo are cu "Tender" Timisoara o relatie mai veche, comerciala. "Avem mai multe proiecte cu firma Tender, demarate pentru a creste vinzarile pe piata interna. Rafo nu are o retea de distributie puternica, asa ca am demarat relatii cu Tender, Luk Oil sau Shell, pentru a ne vinde produsele. Sintem parteneri cu societatea din Timisoara", ne-a declarat directorul Gaureanu.
Interesul societatii "Tender" de a prelua creanta Petrom este perfect explicabila, in contextul zvonurilor insistente privind vinzarea Rafo. Un posibil scenariu ar fi: "Tender" achita, prin servicii, datoriile Rafo catre Petrom, iar in schimb primeste o parte din pachetul de actiuni detinut de Corneliu Iacobov la rafinarie. Un scenariu credibil, confirmat aseara de Ovidiu Tender, care a declarat agentiei Mediafax ca preluarea creantei detinuta de Societatea Nationala a Petrolului (SNP) Petrom la Rafo va permite societatii "Tender" Timisoara sa devina actionar al rafinariei, fara sa detina, insa, pachetul majoritar la compania din Onesti. "Intentia mea este sa sprijin activitatea Rafo si sa incepem sa lucram impreuna. Inca nu am finalizat modalitatea de conversie a acestei creante, dar vom ajunge parteneri la Rafo. Nu se pune problema sa fim actionari majoritari", a explicat Ovidiu Tender.
In ciuda numeroaselor noastre insistente, omul de afaceri Corneliu Iacobov a refuzat, in cursul zilei de ieri, sa stea de vorba cu noi, pentru a elucida "misterul Rafo". Un mister care s-a risipit singur, in urma declaratiilor lui Ovidiu Tender. (Nicoleta BICHESCU)
Cine sint fratii Tender?
Fratii Tender din Timisoara sint considerati printre cei mai bogati din Romania, cu o avere estimata intre 80 si 100 de milioane de dolari. Ei au surprins printr-o rapida si inca neexplicabila dezvoltare. Grupul Tender, infiintat in 1991, are in prezent reprezentante in 23 de judete si in Bucuresti. In doar citiva ani, Ovidiu Tender a cumparat numeroase intreprinderi, ferme si hoteluri de la stat, creindu-si un imperiu financiar. Grupul Tender a achizitionat pachetul majoritar la societatea de asigurare ARDAF Cluj-Napoca, mai multe hoteluri in Timisoara si Bucuresti. Fratii Tender sint considerati printre cei mai puternici comercianti de cereale si au firme specializate pe constructii industriale, dar sint implicati si in afaceri transnationale, cu tari precum Kazahstanul sau alte tari asiatice. Firma Tender a aprovizionat cu aproape o tona de arme si armament Serviciul de Protectie si Paza (SPP). Grupul mai desfasoara activitati in informatica, promovare si cercetare de piata, protectie si paza. (N.B.)

Comentarii